Sari direct la conținut

Science Report: Cine a fost primul scriitor din istorie al cărui nume îl cunoaștem? Roboții vor patrula străzile Chinei alături de polițiști. T-Rex ar fi putut fi mult mai masiv decât o arată fosilele

HotNews.ro
cuneiform, Foto: Nicoleta Raluca Tudor | Dreamstime.com
cuneiform, Foto: Nicoleta Raluca Tudor | Dreamstime.com

​Cine a fost primul scriitor din istorie al cărui nume îl cunoaștem? ● Roboții vor patrula străzile Chinei alături de polițiști ● T-Rex ar fi putut fi mult mai masiv decât o arată fosilele

Cine a fost primul scriitor din istorie al cărui nume îl cunoaștem?

Scrierea a apărut acum cel puțin șase milenii, și totuși, numele primului om care a lăsat posterității o operă literară oscilează printre cei mai vechi autori greci. Evident că nu grecii, prin Homer, Herodot, sau alții, ar fi fost primii. Atunci cine a fost cel mai vechi autor de literatură pe care îl cunoaștem.

Un răspuns ar putea veni din Mesopotamia, mai precis din vremea primului imperiu al lumii, cel akkadian, de acum circa 4.400 de ani. Mai exact, ar fi vorba de fiica lui Sargon, întemeietorul imperiului amintit, Enheduanna. Este cert că nu Enheduanna a fost prima autoare din istorie, dar ea este cea mai veche autoare al cărei nume poate fi legat de o operă literară.

Numele ei a devenit cunoscut în anul 1927, atunci când arheologul britanic, Sir Leonard Woolley, l-a identificat pe un disc de alabastru descoperit în străvechiul oraș Ur. De atunci și până în prezent s-a putut afla că Enheduanna a fost preoteasă în templul zeiței Inanna, o zeiță a dragostei și a războiului. Mai mult decât atât, au fost identificate mai multe poeme și imnuri atribuite Enheduannei și dedicate zeiței pe care o slujea.

Astfel, în ciuda controverselor de aproape un secol care privesc „maternitatea” operelor amintite, Enheduanna rămâne cel mai vechi nume care face trimitere la o operă scrisă. Una care a precedat epopeea lui Ghilgameș cu aproape trei secole.

Roboții vor patrula străzile Chinei alături de polițiști

Roboți care să patruleze străzile, care să oprească și să legitimeze suspecți sau să efectueze recunoașteri faciale, ar putea părea o idee ruptă mai degrabă din filmele SF. Și totuși, China a anunțat încă de anul trecut că roboții vor deveni o parte importantă a forțelor de poliție în toate marile orașe.

Ideea nu este una nouă. Roboți care să ajute forțele de poliție au fost creați încă din anii `80, însă aplicabilitatea acestora era una restrânsă. Fie erau dotați cu tehnologie militară și erau folosiți pentru acțiuni de luptă și recunoaștere, fie erau utilizați pentru a recunoaște numerele de înmatriculare ale mașinilor sau detaliile faciale ale suspecților.

Crearea sistemului BeiDou, care a depășit mult mai cunoscutul GPS la numărul de sateliți, precum și avansul tehnologic din ultima perioadă, a permis Chinei să dezvolte o nouă clasă de roboți polițiști care nu doar să acționeze fără ajutorul sateliților străini, ci și să efectueze o gamă mult mai largă de acțiuni.

Deși numărul roboților care vor ajunge la forțele de poliție este ținut secret, datele oferite de autoritățile chineze indică faptul că aceștia vor putea fi folosiți pentru identificare suspecților, pentru declanșarea alarmelor de incendiu, pentru a semnala adunările ilegale și alte asemenea activități, cu o viteză și o precizie fără precedent. Conform autorităților chineze, roboții vor deveni o parte componentă a forțelor de poliție până în anul 2025.

T-Rex ar fi putut fi mult mai masiv decât o arată fosilele

Conform estimărilor, circa 2,3 miliarde de indivizi din specia T-Rex ar trăit la un moment dat pe Terra. Dintre aceștia, doar 32 de schelete, mare parte fragmentate, au fost descoperite până în prezent. Un număr infim pentru a ne face o idee despre cum arătau membrii acestei specii în realitate, susțin specialiștii din Canada, SUA sau Marea Britanie.

După datele pe care le deținem în prezent, cel mai masiv exemplar din specia T-Rex ar fi cântărit circa 8.870 de kilograme, cu 70% mai puțin din greutatea la care puteau ajunge anumiți indivizi, dacă este să ne luăm după estimările paleontologilor.

Cercetătorii au folosit o estimare statistică, ba chiar speculativă, privind capacitatea de creștere a unui individ, variațiile între indivizi din aceeași specie, dar și diferențele dintre specimene de sex diferit.

Astfel, cele mai masive exemplare ar fi atins peste 15 tone greutate, adică mai mult decât dublul celui mai mare specimen descoperit până în prezent.

Sursa foto. Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro