Sari direct la conținut

Science report: Declinul populației globale a început deja. Laptele ne-a făcut pe noi mari, la propriu. Uitați ce ați învățat despre rune! Sunt mult mai vechi decât știați voi

HotNews.ro
demografie, Foto: David South / Alamy / Alamy / Profimedia
demografie, Foto: David South / Alamy / Alamy / Profimedia

​Declinul populației globale a început deja ● Laptele ne-a făcut pe noi mari, la propriu ● Uitați ce ați învățat despre rune! Sunt mult mai vechi decât știați voi

Declinul populației globale a început deja

Om fi atins noi recent borna de opt miliarde de cetățeni planetari dar, asta e, faceți repede poză ca să surprindeți momentul istoric! De ce? Pentru că prea departe nu o să mai mergem. Vârful va fi undeva la circa 10,4 miliarde de locuitori, pe urmă o luăm înapoi. Din datele oficiale, tot mai multe țări anunță o reducere a natalității, ba chiar o reducere semnificativă a numărului de locuitori.

Creșterea costurilor, nesiguranța, schimbările climatice, numărul tot mai mare al femeilor care intră în câmpul muncii, copii făcuți la vârste tot mai înaintate, toate astea au început să afecteze natalitatea. China, spre exemplu, a anunțat o scădere a numărului de locuitori pentru prima dată în ultimii 60 de ani. Drept urmare, India o va depăși chiar anul acesta la numărul de locuitori.

Iar China nu este decât prima dintr-o lungă serie. Și alte țări asiatice se așteaptă la scăderi similare. Europa este lider global, iar țări precum România, Grecia, Polonia, Portugalia sau Italia conduc în topul scăderii demografice. Conform datelor oferite de ONU, numărul locuitorilor planetei va continua să scadă simțitor în următoarele decenii.

Se estimează că Rusia, Germania, Coreea de Sud și Spania vor simți aceste schimbări încă din 2030. Franța, Thailanda, India, Turcia, Marea Britanie sau Sri Lanka vor urma acest trend până în 2050. Populația Chinei, în schimb, s-ar reduce la jumătate până în 2100, ajungând la circa 771 milioane de locuitori.

Singura zonă în care lucrurile stau diferit este Africa, acolo unde natalitatea este într-o creștere simțitoare. Probabil că, date fiind lipsa educației, a transmiterii informațiilor, la ei n-a ajuns încă informația că trebuiau să intre în declin. Se estimează că, până în anul 2100, 38% din populația planetei va fi de origine africană. Cât despre ce va fi după 2100, ei bine, întreaga populație globală va fi în declin, excepție făcând tot Africa, acolo unde se așteaptă ca numărul locuitorilor să crească exponențial.

Laptele ne-a făcut pe noi mari, la propriu

Un studiu recent publicat în PNAS susține omenirea a cunoscut o schimbare dramatică acum circa 7.000 de ani, schimbăriile varrind în funcție de zona geografic până acum vreo 2.000 de ani. Este vorba de consumul de lapte și de produse lactate, care ar fi avut efecte nebănuite asupra strămoșilor noștri, implicit a noastră.

Studiul, realizat de o echipă internațională formată din 16 specialiști, a avut în vedere nu mai puțin de 3.507 schelete umane, din 366 de situri arheologice de pe tot globul, toate acoperind intervalul de acum 25.000 de ani și până în prezent.

Datele arată că populația din Eurasia și Africa de Nord-Est ar fi cunoscut o scădere în înălțime, fapt pus pe seama apariției agriculturii și a reducerii diversității hranei. Ideea este că nici agricultura asta nu a prins peste tot. Nu toate culturile dădeau același randament în zone geografice diferite.

Atunci, oamenii s-au orientat către o altă sursă de hrană, respectiv domesticirea și creșterea animalelor. De aici și consumul de lapte și produse lactate. Interesant este că acolo unde s-a pus accentul pe asemenea activități, s-a observat o creștere a masei corporale a celor implicați.

Asta vine de la faptul că oamenii au dezvoltat abilitatea de a digera lactoza, iar astea le-a adus nu doar un surplus de energie, ci și o creștere a masei corporale. Asta se poate vedea și azi în nordul Europei, acolo unde mult mai multe persoane sunt tolerante la lactoză, față de cele din sudul Europei.

Un alt aspect interesant, de studiat în viitor, este acela că oamenii începuseră să își reducă masa corporală încă dinainte de apariția agriculturii, acum 15.000 de ani, după cum subliniau autorii studiului. Nu se știe clar ce anume a generat astfel de schimbări, dar se speculează că totul ar fi plecat de la o reducere semnificativă a diversității hranei, fapt care ar fi dus inclusiv la inventarea agriculturii.

Uitați ce ați învățat despre rune! Sunt mult mai vechi decât știați voi

O echipă de arheologi norvegieni tocmai a anunțat o descoperire care echivalează cu Sfântul Graal în materie de scriere runică. Asta pentru că runele descoperite de ei într-un sit de lângă Oslo sunt mult mai vechi decât și-ar fi imaginat cineva.

Oficial, alfabetul runic ar fi fost inventat prin secolele IV-V d.Hr, supoziție susținută de faptul că nicio inscripție mai veche de perioada asta nu ar fi fost descoperită vreodată. Ei bine, tocmai asta au descoperit arheologii amintiți… o piatră funerară cu rune vechi de 2.000 de ani. Ar mai fi și un pieptăn descoperit în Danemarca, tot pe la aceeași vechime și tot inscripționat cu rune, dar el nu e făcut din piatră, deci nu se pune.

Dacă vă întrebați ce text era scris cu rune pe vremea lui Iisus, vă lămuresc imediat norvegienii. Și, zic ei, pe piatra aia funerară stă scris clar cuvântul „idiberug”. Foarte interesant, mai ales că nimeni nu știe ce a vrut să spună autorul în opera sa. Cel mai probabil, ar fi vreo referire la cel înmormântat acolo dar, știți cum e, vorbim de o pură speculație.

Oricum, una peste alta, cu asta trebuie să rămâneți, anume că scandinavii inventaseră scrierea runică la mai bine de trei sau patru sute de ani față de data acceptată oficial.

Pentru mai multe informații din lumea științei ne găsiți și pe noua noastră pagină de Facebook HotNews.ro Science. Suntem la doar un click distanță.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro