Science report: NASA va devia traiectoria unui asteroid. Seceta e așa dură că încep să apară urme de dinozauri. Dacă nu dormi suficient, nu mai ești generos
NASA va devia traiectoria unui asteroid și totul va fi televizat ● Seceta e așa dură că încep să apară urme de dinozauri ● Cum vor niște cercetători americani să ne scape de încălzirea globală ● Dacă nu dormi suficient, nu mai ești generos
NASA va devia traiectoria unui asteroid, și totul va fi televizat
Înainte de a explica despre ce este vorba, trebuie să subliniem faptul că asteroidul respectiv, botezat Dimorphos, nu prezintă niciun pericol pentru Terra. Asta așa, ca să nu creadă lumea că vine ăla peste noi și transpunem live filmul „Armageddon”. Nicidecum. Toată operațiunea asta reprezintă un test NASA pentru o eventuală situație în care chiar s-ar intersecta traiectoria unui astfel de asteroid cu Terra.
Pe scurt, în data de 26 septembrie, ora 02:14 (ora României), NASA va lansa un modul spațial fără pilot, cu un sistem autonom de navigare, care se va izbi de asteroidul cu pricina, încercând să îi devieze traiectoria. Toată operațiunea, care se numește DART (Double Asteroid Redirection Test), va fi transmisă live pe Facebook, You Tube, Twitter etc. astfel încât să poată fi urmărită de absolut oricine dorește. Oricum, vă mai ținem și noi la curent dacă mai apare ceva între timp.
Ca un amănunt, asteroidul Dimorphos are un diametru de 170 de metri, iar testul amintit este primul de acest gen realizat vreodată. De fapt, testele, pentru că NASA are de gând să repete toată operațiunea în data de 1 noiembrie. O altă navetă spațială, Hera, va fi lansată de Agenția Spațială Europeană (ESA) în anul 2024 pentru a studia îndeaproape de au făcut americanii. Asta, evident, dacă NASA nu deviază din greșeală asteroidul ăla către Rusia sau China. Să vezi atunci scandal și tămbălău!
Seceta e așa dură că încep să apară urme de dinozauri
Ați tot văzut prin presa ultimelor zile că, pe fondul secetei accentuate și pe cel al scăderii debitelor marilor fluvii, au tot început să iasă la lumină urme din trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat. La spanioli a ieșit din ape ditamai complexul megalitic, vechi de vreo 7.000 de ani.
Pe la noi și pe la sârbi, pe fondul scăderii cotelor apelor Dunării, au apărut din ape epave ale unor nave germane, scufundate intenționat de ăia la finele celui de al doilea Război Mondial. Prin China, pe fluviul Iantzî, tot din motivele amintite, a fost descoperită o statuie a lui Buddha, veche de vreo 600 de ani. Și or să mai apară din astea, că de secete nu vom duce lipsă de aici încolo, ba dimpotrivă.
Uite totuși că americanii nu puteau rata ocazia asta ca să ne arate nouă că tot ei sunt ăia mai cu moț. Și vin o descoperire de îți pică falca. Astfel, ne spune CNN, în parcul Valley State din Texas, parc faimos pentru că aici au fost descoperite urme de dinozaur impregnate în rocă, s-a redus drastic nivelul râului Paluxy și, ce să vezi, au ieșit la lumină alte zeci de urme de dinozaur, de care nimeni nu avusese habar.
N-a avut că alea au stat sub apă de când hău, ba mai fuseseră acoperite și cu mâl, deci slabe șanse să dai peste ele. Ei, uite că acum au dat ăia de acolo. Ba chiar au identificat urmele a doi dinozauri de acum circa 113 milioane de ani. Un carnivor din specia Acrocanthosaurus (11 m lungime și cam 7 tone greutate medie), și un Sauroposeidon, un sauropod de vreo 18 metri lungime și aproximativ 40 de tone. Ce poți să le mai zici? Ne-au luat iar fața? Ne-au luat-o.
Cum vor niște cercetători americani să ne scape de încălzirea globală
Este bine cunoscut faptul că încălzirea globală are efecte nefaste. Unul dintre ele ar putea fi chiar studiul despre care vom vorbi și care a fost publicat recent în una dintre cele mai faimoase reviste de știință, PNAS. Și, spun specialiștii de la Universitatea Cornell din New York, că ei au gândit studiul cu pricina, că poți contracara procesul de încălzire globală „injectând” niște aerosoli sulfurați în stratosferă.
Până să explicăm însă ce a vrut să spună autorul în opera sa, vom sublinia că ideea de mai devreme nu e deloc una nouă. Ba are vreo 20 de ani vechime. Tot ce au făcut ăștia a fost să o reia, să o studieze mai amănunțit, și să spună că nu mai pare chiar atât de proastă ca la început.
Aerosolii ăștia sunt un ansamblu de particule, aflate în stare solidă sau lichidă, care este dispersat într-un mediu gazos. În cazul nostru, dioxid de sulf trimis în stratosferă cu o flotă de nave speciale, care să zboare la mari altitudine, ceea ce oricum nu există.
Problema cu soluția asta este că dioxidul ăla de sulf se transformă în acid sulfuric. Nu doar că dai un cap în gură stratului de ozon, dar s-ar putea să nu mai rămâi cu nimic când încep ploile acide. E adevărat că va fi mai răcoare, dar sub umbrele aerosolilor nu ne va fi deloc bine.
Practic, e ceea ce face un vulcan când își propune să mai scadă temperatura cu minim un grad. Acum, dacă e să ne luăm după autori, ei zic că e mai bine cu răul ăsta decât cu încălzirea globală. Dar și când vezi ce propun ei, parcă nici nu mai e cazul să lupți împotriva căldurii, că oricum te cam ia cu transpirații reci.
Dacă nu dormi suficient, nu mai ești generos
Cum ar veni, dacă nu dormi noaptea suficient cât să te odihnești, adică undeva la 7-8 ore, îți scade simțitor nivelul de empatie. Revelația asta ne-o împărtășesc și nouă niște cercetători care tocmai au și dat-o în Plos Biology. Ce au spus ei este varianta voalată a faptului că, pe fond de oboseală, ești irascibil și nu mai ai niciun chef să socializezi cu lumea. Cum spun ei, nu mai ești la fel de generos ca înainte.
Păi și pentru ideea asta au ajuns ei să facă ditamai studiul? Pe asta au cheltuit ei banii? Așa ceva le putea spune oricine. Gândiți-vă numai ce mutră dezordonată ai când te trezești ca să pleci la muncă, ce stare de spirit înălțătoare posezi până să îți bei cafeaua de dimineață, și cu câtă generozitate ai oferi… ce ai tu de oferit celor din jur, naturii, planetei ăsteia minunate care nu te lasă să dormi.
Ei, cât de greu era să realizezi că fără odihnă, fără stimulii moderni pentru energie, omul de rând de abia e în stare să spună unde se află? Numai de empatie nu îi arde. În momentele alea. Apoi, dacă suferi de insomnii și nu poți dormi pe timpul nopților, sincer, lipsa generozității și a empatiei chiar ar trebui să fie ultima ta grijă.