Sari direct la conținut

Science Report: O cameră secretă a fost descoperită în Marea Piramidă a lui Keops. Un nou medicament pentru diabet, leacul împotriva obezității. Canada va trimite primul ei rover pe Lună

HotNews.ro
piramidă, Foto: CLAUS LUNAU / Sciencephoto / Profimedia
piramidă, Foto: CLAUS LUNAU / Sciencephoto / Profimedia

​O cameră secretă a fost descoperită în Marea Piramidă a lui Keops ● Un nou medicament pentru diabet, leacul împotriva obezității ● Canada va trimite primul ei rover pe Lună

O cameră secretă a fost descoperită în Marea Piramidă a lui Keops

Încă din anul 2016, o echipă internațională formată din cercetători din Franța, Japonia și Egipt a intuit existența unei camere secrete, ascunsă în piramida lui Keops, și asta nu departe de intrarea originală a monumentului. Totul plecase de la o serie de măsurători și de la testarea unor dispozitive cu ultrasunete. După mai bine de șase ani, bănuială specialiștilor a fost confirmată.

Aceeași echipă a folosit echipamente care să nu afecteze piramida, dar care să le permită să identifice posibile camere ascunse. Printre acestea, un robot în miniatură, dotat cu o cameră video, care a fost introdus printr-o mică deschizătură dintre blocurile de piatră aflate în imediata apropiere a intrării originale a piramidei, care nu este accesibilă publicului larg.

Conform datelor oferite de cercetători, aceștia au identificat un coridor lung de cinci metri, la capătul căruia se află o cameră a cărei lungime este considerabil mai mare decât cea a coridorului. Nu au fost observate urme de pași sau alte vreunei alte activități umane, ceea ce înseamnă că locul nu a mai fost vizitat de circa 4.500 de ani.

Nu se știe încă rolul acestei camere secrete, ascunse în spatele unei perete. Cel puțin deocamdată, specialiștii s-au ferit să emită ipoteze. În orice caz, e cert că va fi nevoie de cercetări suplimentare, iar oamenii de știință care au realizat descoperirea spun că asta nu face decât să îi încurajeze să caute și alte incinte secrete, și asta nu doar în Piramida lui Keops.

Un nou medicament pentru diabet, leacul împotriva obezității

40% din populația planetei este fie obeză, fie are probleme cu greutatea. Un raport al organizației World Obesity Federation ne înștiințează, de asemenea, că în anul 2035, circa 4 miliarde de persoane vor intra în această categorie. Și asta vine cu o sumedenie de probleme de sănătate, așa cum știm toți.

O companie farmaceutică daneză, Novo Nordisk, susține însă că este pe punctul de a perfecționa leacul minune împotriva obezității. Odată cu el, evident, va veni și un succes financiar de proporții, căci analiștii consideră că vânzările ar putea atinge valoarea de 150 de miliarde de dolari până în 2031.

Este vorba despre un medicament folosit inițial pentru a reduce efectele diabetului de tip 2, GLP-1, care, în urma observațiilor făcute pe pacienții tratați cu el, a arătat deja că poate duce la o pierdere a greutății de circa 15%. În același timp, o companie farmaceutică americană, Eli Lilly, a anunțat că a creat un medicament similar, dar cu efecte și mai promițătoare, iar el va fi deja disponibil pe piață până la sfârșitul anului.

Date fiind perspectivele profitului, după cum ne anunță The Economist, companiile AstraZenca, Pfizer și Amgen au intrat deja pe fir și lucrează la tratamente de același tip. Și toate se anunță a fi, evident, accesibile publicului larg.

Problema cu GPL-1, singurul tratament deja testat pe pacienții bolnavi de diabet, este că nu se cunosc efectele pe termen lung. În doze mici, GPL-1 a avut, în unele cazuri, efecte secundare de tipul vomei sau diareei. Studiile pe cobai au arătat o creștere a cazurilor de cancer tiroidian și pancreatită. Așa că va mai fi nevoie de ajustări și teste suplimentare pentru a-l face 100% sigur.

Una peste alta, până apar medicamentele astea, poate ar fi totuși bine să apelați la metodele cele mai sănătoase pentru a slăbi: exerciții fizice, hrană mai sănătoasă, un program mai echilibrat etc.

Canada va trimite primul ei rover pe Lună

Canada se alătură țărilor care au trimis deja rovere pe Lună și anunță că va face asta în 2026, prin intermediul NASA și al Agenției Spațiale Canadiene. Roverul va cântări circa 30 de kilograme, iar misiunea sa va fi de a căuta apă sub formă de gheață la polul sud al satelitului nostru natural.

Din ce ne informează oficialitățile canadiene, roverul va avea cinci dispozitive menită să colecteze date, toate de producție canadiană, și unul american. O altă misiune a sa va fi aceea de a analiza compoziția chimică a regolitului lunar, în funcție de ea putând fi identificată mai ușor prezența apei.

Unul dintre dispozitivele cu care va fi dotat roverul, LHANS (Lunar Hydrogen Autonomous Neutron Spectrometer) va avea rolul de a identifica hidrogenul din solul lunar, acesta fiind privit ca o posibilă confirmare a existenței apei.

În principiu, roverul lunar canadian va fi construit într-un mod similar celor marțiene ale NASA, chiar dacă va cântări mult mai puțin.

Ce nu s-a menționat în comunicatul canadian, dar se poate intui, este că misiunea mixtă canadiano-americană este un alt pas în cursa spațială dintre China și SUA pentru crearea primei baze lunare permanente.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro