Sari direct la conținut

Science Report: O nouă veste proastă pentru cei care sperau să descoperim viață extraterestră. Neanderthalienii ar fi dispărut de la prea mult sex cu Homo sapiens. Important e să fii optimist, chiar și când catastrofa climatică bate la ușă

HotNews.ro
centură asteroizi, Foto: Don White | Dreamstime.com
centură asteroizi, Foto: Don White | Dreamstime.com

​O nouă veste proastă pentru cei care sperau să descoperim viață extraterestră ● Neanderthalienii ar fi dispărut de la prea mult sex cu Homo sapiens ● Important e să fii optimist, chiar și când catastrofa climatică bate la ușă

O nouă veste proastă pentru cei care sperau să descoperim viață extraterestră

Un studiu recent, publicat în The Astrophysical Journal Letters de către o echipă de astrofizicieni de la Universitatea din Nevada, le cam taie speranțele celor care sperau să găsim viață extraterestră în viitorul apropiat. Sau, cel puțin, ne arată că ar cam trebui să ne schimbăm strategiile.

Spre exemplu, susțin oamenii de știință, atenția astronomilor s-a îndreptat în special către stele din categoria piticelor roșii, acestea fiind cele mai răspândite în Calea Lactee. Problema a fost că, până acum, s-a omis un aspect interesant, acela al lipsei planetele de mari dimensiuni în zona care permite păstrarea apei sub formă de gheață.

Fără astfel de planete și fără influența lor gravitațională, nu există nici centură de asteroizi. Asteroizi care să fie atrași în interiorul sistemului solar și care, bombardând planetele din zona habitabilă, ar fi putut purta cu ei germenii vieții.

În concluzie, șansele de a găsi viață chiar și pe planetele din zona habitabilă din jurul unei pitice roșii sunt infime. Mai degrabă, susțin aceiași cercetători, ar trebui să ne uităm după sisteme solare similare cu al nostru, ceea ce nu știm de ce n-au făcut de la început.

Neanderthalienii ar fi dispărut de la prea mult sex cu Homo sapiens

Știe toată lumea că, uneori, cercetătorii mai spun și lucruri trăsnite. Nu e nicio noutate. Dar, dacă aprofundezi ce au vrut să spună cei care au publicat articolul cu tema asta în revista PaleoAnthropology, s-ar putea să observi că nu sunt chiar duși cu pluta, oricât de bizar ar părea.

Ei au luat în calcul ultimele ipoteze conform cărora Homo sapiens și Homo neanderthalensis au hibridizat și au dat naștere unor urmași cu gene comune, adică noi, cei de astăzi. Pe lângă această ipoteză, ei au adus în discuție și o ipoteză nouă, cea a fertilizării unidirecționale. Explicăm imediat cum stă treaba cu ea.

Spre exemplu, în cazul plantelor din specia Capsella rubella, polenul acestora poate fertiliza semințele unei alte specii, Capsella grandiflora. Invers nu se poate. Ei bine, așa ar fi putut sta lucrurile și în cazul celor două specii umane. Maie xact, doar masculii neanderthalieni și femelele din specia H. Sapiens ar fi putut da naștere unor urmași viabili.

Luând în calcul că populația neanderthaliană era una foarte redusă, cu slabe interacțiuni inter-grupuri, faptul că ei ar fi găsit parteneri sexuali mai degrabă în rândul speciei H. Sapiens pare plauzibil. Astfel, hibrizii neanderthal-sapiens ar fi devenit predominanți, iar indivizii cu gene pur neanderthaliene ar fi dispărut treptat, până la extincție. Oricum, nu e nimic bătut în cuie, e doar o ipoteză. Dar, chiar și astfel, iată că zicala „make love, not war!” nu duce întotdeauna la succesul unei specii.

Important e să fii optimist, chiar și când catastrofa climatică bate la ușă

E ca și cum le-ai spune oamenilor că ai o veste bună, respectiv 50% din Terra va fi locuibilă după anul 2023. Cam așa și cu climatologii de la Universitatea Manoa din Hawaii. Oamenii de știință cu pricina au publicat un studiu în revista Global Environmental Change prin care ne dau o astfel de veste.

Mai exact, pe măsură ce vom vedea tot mai puțină zăpadă pe timpul iernilor, până la a nu o mai vedea deloc, vom asista la mai multe ploi. Odată cu ploile, vom avea șansa să vedem mai multe curcubeie. Yaaay! Asta era vestea bună.

Mă rog, cam despre asta e vorba în tot studiul, de unde rezultă, așa cum spuneam, că e bine să fii optimist în fața oricăror primejdii ivite în cale. Ah, în caz că vreți să vedeți astfel de fenomene e bine să vă găsiți o insulă, de preferat pe lângă Hawaii. Acolo zic ei că vor fi unele dintre cele mai dese. Dacă nu, vă mulțumiți cu cele din emisfera nordică, pentru că vor fi destule ca să ajungă la toată lumea.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro