Sari direct la conținut

Science report: Sincronizați-vă undele cerebrale dacă vreți să fiți fericiți în căsnicie! Cum se schimbă creierul vostru după vârsta de 40 de ani. Apă descoperită într-un asteroid aflat la 300 de milioane de km de Terra

HotNews.ro
cuplu, Foto: Kirill Kuznecov | Dreamstime.com
cuplu, Foto: Kirill Kuznecov | Dreamstime.com

Sincronizați-vă undele cerebrale dacă vreți să fiți fericiți în căsnicie! ● Cum se schimbă creierul vostru după vârsta de 40 de ani ● Apă descoperită într-un asteroid aflat la 300 de milioane de km de Terra ● Termitele sunt înnebunite după încălzirea globală

Sincronizați-vă undele cerebrale dacă vreți să fiți fericiți în căsnicie!

Niște cercetători din SUA și China au decis să răspundă unei dileme milenare. Mai exact, care este secretul unei căsnicii fericite. Pentru asta, au analizat ei 35 de cupluri heterosexuale din China, care au făcut fericitul pas spre o viață la comun de cel puțin un an.

Ca să vadă cum stă treaba cu fericirea lor, cercetătorii i-au pus pe ăia să vizioneze mai multe clipuri video cu teme diverse: discuții despre copii, despre sex, relație, dar și documentare scurte despre floricele, arhitectură sau mâncare. Apoi au analizat rezultatele.

Ce a ieșit este mai mult decât interesant, că de aia s-a și publicat studiul în faimosul jurnal științific PNAS. Respectiv, nu banii, nu sexul, nu alte prostii asigură succesul unei relații de durată, ci sincronizarea undelor cerebrale. Ce înseamnă asta? Înseamnă să gândiți amândoi la fel în cele mai multe privințe.

Mă rog, s-ar putea să aveți o problemă, voi bărbații, dacă mai aveți bani de două pâini iar ea vrea în excursie în Caraibe. Dar, dacă o aduceți să gândească la fel ca voi, totul e rezolvat. Merge și invers. Adică ei îi plac telenovele iar vouă meciurile? Dacă vreți să fiți fericiți, învățați să vă placă de Esmeralda și Jorje Armando. În acest mod sublim, denumit științific „happy wife, happy life”, veți descoperi nu doar că începeți să gândiți la fel, ci și să găsiți rezolvări similare la situațiile cu care vă confruntați. Armonie scrie pe voi.

Singurul lucru pe care îl mai au de descoperit cercetătorii, după cum ne informează studiul, este de ce unii membri ai cuplului ajung să dezvolte probleme de sănătate mentală când totul mergea așa bine. Dar vă vom ține la curent pe măsură ce oamenii ăia vor avansa cu cercetarea.

Cum se schimbă creierul vostru după vârsta de 40 de ani

Ca să nu înțelegeți greșit, nu creierul se schimbă ci doar se recalibrează. În sensul că diferite părți din creiere devin mai active, iar altele mai puțin. Pe scurt, creierul vostru vă dictează să gândiți altfel.

Spre exemplu, când sunteți tineri, chiar adolescenți, creierul vă este ca un burete, Învățați limbi noi, vă descoperiți noi și noi talente, sunteți înclinați să faceți sport și altele asemenea. După vârsta de 40 de ani, descoperiți că, încet dar sigur, vă transformați dintr-un „party animal” în baba aia care vociferează toată ziua că o deranjează zgomotul făcut de chiuveta care picură la vecini. Dacă vă treziți cu ligheanul cu apă în balcon, gata să îl vărsați peste ăia mici care se joacă de-a războiul pe sub fereastra voastră, totul e clar, v-ați schimbat din punct de vedere neuronal.

Mai precis, anumite regiuni din creierul vostru devin mai puțin active, iar asta se traduce printr-o gândire mai rigidă, mai puțină răbdare, mai puține inhibiții, nici nu mai sunteți așa comunicativi etc. Asta se întâmplă, spune studiul, pentru că metabolismul vostru încetinește, iar creierul nu mai poate primi aceeași cantitate de glucoză ca la începuturi, când vă spunea vouă să alergați după sexul opus și după senzații tari cât e ziua de lungă.

Ca să fiți în formă și să nu mai terorizați locatarii din bloc că sunteți niște ramoliți antipatici și bolnavi de dambla, faceți mai multă mișcare, urmați o dietă sănătoasă și un mod de viață adecvat. Altceva nu prea aveți ce face, decât să întârziați cât puteți inevitabilul. Cum s-ar zice, nu vă mai întristați că viața e grea, bucurați-vă că e scurtă!

Apă descoperită într-un asteroid aflat la 300 de milioane de km de Terra

Circa 150 de cercetători din toată lumea au analizat 17 probe provenind din asteroidul Ryugu aflat la circa 300 de milioane de kilometri de Terra. Mostrele au fost obținute cu ajutorul sondei spațiale japoneze Hayabusa-2, lansată în anul 2014, și care a revenit pe Terra doi ani mai târziu.

Analiza compoziției asteroidului cu pricina a arătat că acesta s-a format în afara sistemului nostru solar. Și mai interesant este că în interiorul uneia dintre mostre a fost descoperită o picătură de apă. Nu sub formă de gheață, ci lichidă. Nu pare mult, dar și mostra respectivă nu depășea 5,4 grame. De unde să storci mai multă?

Ce ne spune nouă o astfel de descoperire care, apropo, a fost publicată chiar de revista Science, nu de oricine? Să vă explic! Ipoteza generală acceptată azi cu privire la originea apei pe planeta noastră, respectiv a mărilor, oceanelor șamd., are în prim plan asteroizii. Terra, la începuturile sistemului solar, ar fi suferit bombardamente masive cu asteroizi care au adus apă sub formă de gheață. În apa respectivă s-ar fi aflat și compuși ai vieții, respectiv aminoacizi și altele. Pe scurt, panspermie.

Ei bine, mostra în discuție tocmai ne arată nouă că ipoteza panspermiei are șanse uriașe să fie cea adevărată. Unde mai pui că în asteroidul Ryuku au fost descoperite urme de aminoacizi. Cum ar veni, uitați-vă în oglindă dacă vreți să vedeți urmașii extratereștrilor din galaxia cosmică. Dacă vi se face rău din cauza a ce vedeți, beți un pahar cu apă, căci originile voastre oricum sunt comune, adică vin dintr-un colț foarte foarte îndepărtat al Căii Lactee. Asta ar trebui să vă mai liniștească.

Termitele sunt înnebunite după încălzirea globală

Când toată lumea se dă de ceasul morții cu încălzirea globală și efectele ei, termitele par a fi printre puținele vietăți care chiar se bucură de toate schimbările care vin și vor veni. Asta o spune un studiu publicat recent tot în revista Science și semnat de peste o sută de cercetători din toată lumea.

Termitele se bucură nu doar de secetă și căldură, ba le mai și crește pofta de mâncare ceva de speriat, se spune în studiul cu pricina. Ceva de speriat, adică de vreo șapte ori. Cam de atâtea ori mai mult lemn consumă termitele dacă temperatura crește cu doar 10 grade Celsius. Nu global, că asta înseamnă extincție în masă, ci în funcție de anotimp. Dar, pe măsură ce temperaturile globale vor continua să crească, apetitul termitelor va crește și el direct proporțional.

Și nu doar că le va crește pofta de mâncare, ci li se vor exacerba și dorințele de călătorie. Astfel, estimează cercetătorii amintiți, termitele vor începe să migreze din zonele ecuatoriale, acolo unde trăiesc ele de obicei, și își vor extinde habitatul în zone unde, în mod normal, nu s-ar fi aventurat. Iată că dacă vă gândeați pe cine să pariați că va câștiga lupta de supraviețuire cu încălzirea globală, tocmai aveți unul dintre învingători.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro