Scriitorii Ana Blandiana si Romulus Rusan in turneu literar, in Germania
În perioada 7 – 12 mai 2016, poeta Ana Blandiana, împreună cu scriitorul Romulus Rusan, vor efectua un turneu literar în Germania, la Heidelberg, Bonn și Frankfurt am Main.
Cu acest prilej va fi promovată ediția germană a recentului volum „Cele patru Anotimpuri”, aparținând Anei Blandiana. Volumul a fost tradus, cu sprijinul ICR, de către Katharina Kilzer și Maria Herlo, apărând în anul 2015 la editura germană Noack & Block. Protagonist, alături de Ana Blandiana, va fi scriitorul Romulus Rusan, acesta urmând să facă o prezentare a „Memorialului Sighet”. Manifestările vor avea loc după următorul calendar: 7 mai, Heidelberg, 11 mai, Bonn, 12 mai, Frankfurt / Main.
Activitatea literară și civică a Anei Blandiana și a lui Romulus Rusan îi recomandă ca pe două personalități ale culturii române demne de a fi cunoscute și recunoscute în spațiul german de către istorici, jurnaliști, critici literari, cititori de poezie și proză, precum și de către diaspora română de toate vârstele.
Ana Blandiana, pe numele ei real Otilia Valeria Coman, este scriitoare și luptătoare pentru libertate civică, autoare a 25 de volume de poezii, 2 volume de proză și 11 volume de eseuri, și deținătoare a numeroase premii și distincții: premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970), Premiul Internațional „Gottfried Herder” (1982), Premiul Național de Poezie (1997) și altele. Ana Blandiana s-a implicat active în viața civică românească. În prezent conduce Memorialul de la Sighet, institut de studiere a crimelor comunismului, dispunând de un centru de cercetare care organizează anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitar. În 1990, Ana Blandiana reînfiinţează PEN Clubul Român, al cărui preşedinte devine. Este unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care o conduce între 1991 şi 2001. Fondator şi preşedinte al Academiei Civice. Membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).
Romulus Rusan, scriitor şi publicist. Autor a numeroase cărți de proză scurtă („Roua şi bruma”, „Cauze provizorii”), eseuri de călătorie („America ogarului cenuşiu”, „O călătorie spre Marea Interioară”), interviuri („Convorbiri subiective”, „O discuție la Masa Tăcerii” – în colaborare cu Ana Blandiana), critică de film („La început n-a fost cuvântul”, „Arta fără muză”, „Filmar”), eseuri („Permisul de pieton”). Din 1993 a realizat împreună cu Ana Blandiana proiectul Memorialului Sighet, propus Consiliului Europei, care a preluat în 1995 Memorialul sub egida sa. În 1994 a devenit membru fondator al Fundației Academia Civică şi a pus bazele Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului, pe care îl conduce. A participat la proiectul realizării în Cimitirul Săracilor din Sighet a unui Spațiu al Memoriei, loc de pelerinaj dedicat celor ce au murit în închisorile şi lagărele comuniste. În cadrul Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România a scris capitolele „Cronologia şi geografia represiunii comuniste” şi „Recensământul populației concentraționare. 1945-1989”.
Turneul scriitorilor romani a fost organizat de către Asociația „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg, alături de Comunitatea Românilor din Rin – Main (CROM), cu sediul la Offenbach, cu susținerea și sub patronajul ICR Berlin.