Sari direct la conținut

Secretele afacerii imobiliare Nokia

HotNews.ro

Nokia a inaugurat vineri, 29 iunie 2007, constructia fabricii de la Cluj, insa pana sa inceapa afacerea cu telefoane mobile, in zona infloresc afacerile cu terenuri. Insasi suprafata obtinuta gratuit de Nokia de la statul roman (159 de hectare la Jucu, la 18 km de Cluj) pare o foarte buna afacere imobiliara.

In Ungaria de pilda, producatorul finlandez cumparase, in 1999, terenul pe care si-a construit fabrica (Komarom), nu l-a obtinut gratuit ca in Romania.

Informatia pe scurt:

• Toate contractele care au obiect afaceri pe terenurile din zona Jucu contin clauze confidentiale ilegale

• Ca din intamplare, in 2006, adica putin inainte ca Nokia sa anunte oficial locul vitoarei investitii, oameni de afaceri din Cluj, consilieri locali sau simpli oameni au inceput speculatiile cu terenuri

• Preturile au explodat, sarind de la 1 – 5 euro/ metru mp la 25 – 45 euro/ mp, avand in vedere ca zona investitiei, plasata in plin camp, va fi racordata la utilitati pe cheltuiala statului. Practic, se constituie premisele unui mic oras.

[c:1:s] Inca un contract pe bani publici „la secret”

Ce a negociat insa Nokia cu statul roman si care sunt termenii asocierii ramane insa un secret bine pazit, cu toata ca informatiile ar trebui sa fie publice. John Guerry, managing director pentru Nokia Romania ne-a spus ca secretizarea contractului este o procedura standard atunci cand compania realizeaza o investitie. “Tot contractul e confidential.

Nu dezvaluim informatii despre costuri, preturi etc. Este ceva uzual pentru noi”, spune Guerry.

Ceea ce poate fi uzual pentru Nokia, devine perfect ilegal pentru autoritatile romane. Consiliul Judetean Cluj refuza sa faca public contractul, desi statul roman participa cu o suprafata insemnata de teren si cu peste 30 de milioane de euro din bugetul public.

Hotnews a cerut inca din 5 iunie o copie dupa contractul de asociere dintre Nokia, Consiliul Judetean Cluj si SC Tetarom SA (societatea care administreaza parcul industial unde se va realiza investitia).

Desi Consiliul Judetean are obligatia legala sa raspunda in termen de zece zile, n-a facut-o. (E vorba de o solicitare in baza Legii 544 privind liberul acces la informatiile de interes public). In mod inexplicabil, presedintele CJ, Marius Nicoara (PNL) a invocat si el confidentialitatea contractulului, invitandu-ne chiar sa dam Consiliul Judetean in judecata: “Dati-ne in judecata. Nu este alta cale. Castigati si la revedere!”

Or, la mijloc sunt si bani publici, ceea ce face ilegala secretizarea contractului. Potrivit legii accesului la informatii, clauzele de confidentialitate pot fi invocate in doua cazuri: cand este vorba de protejarea unor drepturi de proprietate intelectuala sau a secretului comercial.

Ungurii, negociatori fruntasi

Ce se stie insa din declaratiile publice, facute dupa semnarea contractului, in martie 2007?

• Nokia promite ca va investi 60 de milioane de euro (unii vorbesc acum de dublarea investitiei), ca va crea in urmatorii cinci ani 15 mii de locuri de munca.

• A primit de la statul roman drept de folosinta gratuit pentru cele 160 de hectare (90 pentru Nokia, restul pentru furnizorii de componente).

• Daca vor, cei de la Nokia pot cumpara terenul (avand drept de preemptiune) atunci cand vor realiza 15% din totalul investitiei.

• In schimb, partea romana se obliga sa asigure infrastructura. Adica sa finanteze drumul de acces, alimentarea cu energie, gaz, apa, canalizare, statie de epurare.

• In total 30 de milioane de euro. Seful CJ Cluj, Marius Nicoara a declarat vineri ca Guvernul a virat pana acum 112 miliarde, dar ca mai au nevoie in perioada urmatoare de inca 150 de miliarde de lei.

In chestiunea terenului, vecinii unguri au procedat putin diferit. Le-au vandut terenul celor de la Nokia si furnizorilor cu preturi variind intre 15 si 20 de euro metru patrat. Nokia a realizat investitia din Komarom (Ungaria) tot intr-un parc industrial, insa pe o suprafata mult mai mica (16 hectare, din care 3 pentru Nokia, restul pentru furnizori).

Si in Ungaria, statul a finantat realizarea infrastructurii (sosea, canalizare, gaz, curent).

Lucrurile devin si mai neclare cand aflam ca Nokia a vrut sa cumpere terenul si in Romania, la fel ca in Ungaria, insa autoritatile au refuzat sa-l vanda. “Au oferit un pret prea mic. Noi am zis nu. Vrem sa facem toata chestiunea in doi pasi. Va oferim terenul gratuit, iar apoi, cand realizati 15% din pretul pietei, il vindem pe baza unei evaluari.”

Pretul terenului din Jucu, inainte de anuntarea investitiei, era de maxim 5 euro/mp, ceea ce inseamna ca statul roman a renuntat la maxim 8 milioane de euro sau la minim 1, 6 milioane de euro, daca pretul terenului ar fi fost de 1 euro/ mp. Intre timp, preturile la terenuri au explodat in Jucu, un metru patrat poate sa ajunga pana la 45 euro/mp.

Acum, nu e clar daca Nokia va mai fi interesata sa cumpere terenul, daca termenii asocierii obliga compania finlandeza sa-l achizitioneze sau doar ii ofera posibilitatea sa o faca. Potrivit unor surse, contractul prevede ca Nokia poate refuza cumpararea terenului daca nu obtine “un pret convenabil”.

Aici s-ar putea pune intrebarea in ce masura Nokia nu este avantajata in fata altor companii si daca nu cumva facilitatile oferite nu intra in categoria ajutoarelor de stat, interzise in UE.

Autoritatile se apara cu argumentul ca investitia va aduce bani multi la bugetul local si va crea mii de locuri de munca, ceea ce va compensa in timp generozitatea initiala. “Mai intai sa vina aici si apoi le luam noi banii”, spune primarul din jucu Petre Coste (PD), convins ca statul a facut o afacere buna.

Fac afaceri cu hectare, de la mic la mare

Insusi primarul din Jucu, Petre Coste, (PD) este suspectat ca s-a lansat in afaceri bune cu terenuri, dupa anuntarea afacerii Nokia. Prefectul de Cluj, Alin Tise, il acuza ca a emis o hotarare ilegala prin care imputernicise un consilier local din alta comuna sa obtina in interes particular 100 de hectare de la Agentia Domeniilor Statului.

In cursul anului 2006 (cand Nokia incepuse deja sa tatoneze terenul la Cluj), mai multi oameni de afaceri locali au incheiat antecontracte (promisiuni de vanzare) cu taranii din Jucu. Multi erau in proces de revendicare iar punerea lor in posesie a intarziat ani de zile pe motiv ca nu sunt terenuri disponibile.

Acum, oamenii de afaceri preseaza la maxim comisiile de fond funciar sa elibereze cat mai repede titluri de proprietate. “Este o uriasa afacere cu terenuri in zona”, afirma si prefectul judetului, Alin Tise. Prefectul a suspendat intre timp eliberarea de titluri de proprietate, iar in zona Jucu autoritatile au inceput o ancheta.

“Pana acum, taranii care isi revendicau pamantul erau trecuti pe listele de despagubiri, iar acum brusc se gasesc terenuri”, afirma prefectul Tise.

Nota: Hotnews va continua actiunea in justitie pentru a obtine informatiile de interes public din contractele secretizate de Consiliul Judetean si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterniara Cluj. Rugam cititorii sa ne semnaleze orice situatie similara, in care contracte care vizeaza bani publici contin clauze confidentiale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro