Sari direct la conținut

Sectorul energetic romanesc. Patru obiective pe termen scurt si mediu

Contributors.ro
, Foto:
, Foto:

In ultimele opt-noua zile energia a acaparat, intr-o masura semnificativa, dezbaterea publica din Romania. Totul a inceput cu lansarea, sub cupola Academiei Romane, a “Pactului pentru energie” – un set de idei si concluzii comune pentru dezvoltarea sistemului energetic.La acest pact s-a ajuns dupa cateva luni de dezbateri si consultari intre : experti din domeniu, reprezentanti ai mediului de afaceri, comunitatea academica, cea politica dar si societatea civila. Acest document ar putea fi extrem de important si util pentru autoritatile romane, in incercarea de a revizui strategia energetica nationala.

Dupa lansarea “Pactului pentru Energie” au urmat lucrarile Consiliului European, dedicate intr-o buna masura energiei. Concluziile adoptate de cei 27 de sefi de stat sau guvern din Uniunea Europeana sunt importante deoarece reprezinta liniile directoare in privinta politicilor europene in materie de energie, in urmatorii ani. De urmarit, cum va interpreta aceste concluzii Comisia Europeanasi ce se va intampla, mai ales, cu intentia, neasumata in mod oficial dar discutata informal in mediile de la Bruxelles, de a propune noi tinte unilaterale obligatorii pentru scaderea gazelor ce produc efect de sera (reducere cu 40% pana in 2030 in raport cu 2005) dar si de a creste ponderea energiilor regenerabile la 30-35% din total consum european in 2030, in raport cu aproximativ 10% in 2005 si 20% in 2020. Raspunsurile le vom afla in lunile care urmeaza, pana la sfarsitul acestui an.

Saptamana discutiilor despre energie, s-a incheiat cu o prestigioasa conferinta internationalaorganizata, la Bucuresti, de catre cunoscutul institut american – Aspen.

Urmarind dezbaterile si discutiile aferente acestor evenimente, cred ca pentru Romania sunt, cu adevarat importante pe termen scurt si mediu, patru obiective.

In primul rand este vorba de cresterea eficientei energetice. Aceasta ar trebui sa vizeze atat industria, cat si consumatorii casnici. Industria romanesca, desi beneficieaza de cele mai mici preturi la energie din UE, este pe unul din ultimele locuri la capitolul competitivitate. Chiar daca pretul e mic, daca consumul e dublu pentru a produce acelasi produs ca in Germania, factura cu energia pentru fabrica din Romania este mai mare. Este nevoie de un program de eficientizare a consumului, mai ales pentru marii consumatori. Este de neacceptat ca absorbtia fondurilor europene pentru eficienta energetica este deficitara. In plus, se impune continuarea si imbunatatirea programului de reabilitare termica a cladirilor. Acest program este cea mai sustenabila modalitate de ajutorare a populatiei vulnerabile pentru a face fata pretului facturii la energie. De asemenea, cred ca trebuie inceput si un program de eficientizare a iluminatului in toate scolile din Romania, folosindu-se metoda finantari externe cu plata din energia salvata dupa implementarea programului (sistemul ESCO). Un astfel de program care s-a mai derulat in alte tari din UE are si un impact educational mare.

Al doilea obiectiv ar putea fi imbunatatirea managementului si guvernantei corporative pentru companiile de stat. Procesul este in derulare, insa deocamdata nu s-au inregistrat rezultate pozitive notabile. Consultantii angajati pentru recrutare par mai degraba interesati in onorariile care le revin si decodarea unor semnale din mediul politic in privinta diversilor candidati, decat in evaluarea profesionista si propunerea unor solutii optime pentru companiile respective. Este insa, deocamdata, prematur sa tragem o concluzie finala in privinta derularii acestui proces pentru ca el inca nu s-a terminat si ca, oricum, performantele noilor manageri pot fi evaluate intr-un mod obiectiv doar in doi-trei ani.

Al treilea obiectiv important pe termen scurt este mentinerea sau, poate chiar cresterea, productiei actuale de hidrocarburi, din campurile aflate in exploatare de zeci de ani. Se vorbeste forte mult de noi resurse (ape adanci in Marea Neagra si gaze neconventionale) dar si de perspectiva ca aceste noi resurse sa aduca Romania, alaturi de Danemarca, intre tarile complet independente energetic din UE. Obiectivul este realizabil, in anumite conditii. Fara a reusi mentinerea productiei actuale din campurile vechi la nivelul existent, independenta dorita devine greu de realizat, mai ales in conditiile in care consumul este posibil sa isi schimbe actualul trend si sa intre pe unul crescator.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro