Sari direct la conținut

Sedinta de guvern joi seara la 18.00, in care se va modifica legea referendumului astfel incit demiterea presedintelui sa fie mai simpla

HotNews.ro

Guvernul va avea joi seara de la 18.00 o sedinta in care va modifica legea referendumului astfel incit suspendarea presedintelui sa fie mai simpla, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a confirmat pentru Hotnews.ro informatia ca Executivul va avea o sedinta la ora 18:00. Sursele citate sustin ca Guvern ar putea da ordonanta de urgenta prin care sa modifice legea referendumului astfel incat presedintele sa fie demis cu voturile a jumatate plus unu din numarul cetatenilor care s-au prezentat la vot. Potrivit legii in vigoare, referendumul este valid si presedintele poate fi demis cu voturile a jumatate plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot.

USL a demarat miercuri actiunea de suspendarea presedintelui Traian Basescu. In paralel, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care modifica legea Curtii Constitutionale astfel incat hotararile Parlamentului sa nu mai fie contestate la CCR.

Inca de la inceputul saptamanii se prefigura ca la Guvern se lua in calcul si modificari la legea referendumulu care sa faca mult mai simpla suspendarea si apoi demiterea presedintelui Traian Basescu. Vezi aici mai multe detalii despre planul USL.

20 mai Senatorul PSD Georgica Severin si deputatul PNL Cornel Pieptea au depus in Parlament, o initiativa legislativa care modifica legea referendumului si are ca scop simplificarea procedurii de demitere a presedintelui Romaniei. Proiectul de lege prevedea ca referendumul pentru demiterea presedintelui sa fie valabil daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, de cetatenii care au participat la referendum.

Cei doi parlamentari au depus si proiectul de lege care taia prerogativele Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor Parlamentului.

26 iunie Parlamentul a adoptat simplificarea procedurii de demitere a presedintelui Romaniei modificand legea referendumului. Camera Deputatilor, cu 187 de voturi pentru 56 impotriva a fost adoptata initiativa USL care prevede ca referendumul pentru suspendarea presedintelui sa fie validat in urma votulu majoritatii cetatenilor prezenti la urne. La cateva zile diferenta si proiectul privind limitarea atributiilor Curtii Constitutionale a fost adoptat de Parlament.

27 iunie PDL a contestat la Curtea Constitonala ambele legi.

aprilie 2012 Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Legea prevedea, printre altele, ca demiterea sefului statului trebuie aprobata in referendum de majoritatea cetatenilor inscrisi in listele electorale.

Dupa respingerea OUG 103/2009 in Parlament, presedintele Basescu a transmis Legislativului, in noiembrie 2009, o cerere de reexaminare, in care solicita aprobarea ordonantei.

„Potrivit ‘Liniilor directoare pentru organizarea referendumului’ adoptate de Consiliul pentru Alegeri Democratice cu ocazia celei de-a 18-a reuniuni si de Comisia de la Venetia in cea de-a 68-a sesiune plenara, se prevede ca, atunci cand Parlamentul trebuie sa-si dea avizul consultativ asupra textului supus referendumului, trebuie sa fie fixat un termen inauntrul caruia Parlamentul sa se pronunte, iar in cazul in care acest termen este nerespectat, textul referendumului este supus votului fara avizul Parlamentului.

Astfel ca, prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.103/2009 s-a dorit preintampinarea situatiei in care Parlamentul ar putea sa obstructioneze atributia constitutionala a Presedintelui, prin amanarea pronuntarii avizului consultativ”, se arata in cererea de reexaminare.

Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a respins cererea de reexaminare a sefului statului. Actul normativ a fost transmis insa Camerei Deputatilor, iar Comisia juridica a adoptat un raport de admitere, in 7 martie. Comisia a adoptat si un amendament al deputatilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda si Gabriel Andronache, potrivit caruia demiterea presedintelui tarii este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro