Sari direct la conținut

Seful ASF se asteapta la o crestere medie cu 3% a preturilor RCA in 2015 si promite sa identifice de ce tinerii platesc tarife cu mult peste media pietei

HotNews.ro
Misu Negritoiu, presedintele ASF, Foto: Hotnews
Misu Negritoiu, presedintele ASF, Foto: Hotnews

​Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), se asteapta la o crestere medie cu 3% a preturilor RCA in 2015, tinand cont ca la nivelul pietei este o rata combinata a daunei de 117%, ceea ce inseamna ca veniturile sunt mai mici decat costurile de acoperire a riscurilor si de gestionare a dosarelor de dauna. Acest lucru poate fi remediat prin reducerea costurilor, majorarea primelor RCA sau un mix intre cele doua. Am identificat ca tineretul este mai afectat decat ceilalti si acesta este un proiect al nostru sa vedem de ce, a spus Negritoiu. Potrivit ASF, prima medie RCA a fost de 515 lei la noua luni, insa sunt tineri care spun ca prima li s-a majorat si pana la peste 2.000 de lei.

  • „Media nu arata ca tarifele RCA au crescut semnificativ. Cifra comunicata de noi s-a bazat pe analize agregate, pe resurse in piata si costuri. Reglementarea noastra a avut in vedere reducerea costurilor. Trebuie sa facem front comun cu consumatorii ca primele RCA sa nu creasca sau sa creasca numai marginal. Am identificat ca tineretul este mai afectat decat ceilalti si acesta este un proiect al nostru sa vedem de ce. Intr-adevar va trebui sa vedem la societati si cum putem interveni ca aceasta categorie sa nu fie defavorizata si am inteles ca aici primele RCA sunt mai mari decat restul. Ne uitam la o recalibrare a RCA”, a declarat marti Misu Negritoiu, presedintele ASF.

Conform datelor ASF, prima de asigurare medie anualizata la politele RCA a fost de 515 lei, in primele noua luni din acest an, in crestere usoara cu 3% ( un plus de 13 lei) fata de nivelul mediu inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Sunt insa situatii in care tinerii reclama ca au platit si prime RCA majorate la peste 2000 de lei, in conditiile in care nu au avut accidente.

Cum va interveni mai exact ASF?

  • „Nu putem interveni direct, dar avem posibilitatea sa intervenim prin persuasiune, prin dialog, comentarii. In momentul in care ne vin propunerile de prime si vedem ca sunt diferente, trebiuie sa stam cu ei de vorba si sa punem presiune sa duca preturile in jos”, a spus seful ASF.

De la 1 ianuarie 2015, toti asiguratorii vor notifica ASF cu privire la noile preturi RCA. Potrivit unei norme RCA adoptate recent de ASF, tarifele de prima pot fi modificate dupa minimum un an de la ultima notificare, cu exceptia indexarilor sau a majorarilor pe anumite categorii de riscuri.

Amintim ca la inceputul acestei luni, cateva sute de reprezentanti ai servide-urilor auto independente (ASSAI) au protestat in Bucuresti impotriva cresterii nejustificate si necontrolate a preturilor RCA si a comportamentului protectionist pe care l-ar avea ASF fata de firmele de asigurari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro