Sari direct la conținut

Șeful Hidroelectrica, nemulțumit de un ordin al ANRE: Este vreo strategie ca Hidroelectrica să reintre în insolvenţă?

HotNews.ro
Bogdan Badea, Foto: AGERPRES
Bogdan Badea, Foto: AGERPRES

​Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, spune că producătorul de energie se află într-o situație dificilă din cauza unui Ordin al Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE). Ordinul prevede eliminarea treptată a prețurilor reglementate, însă obligă Hidroelectrica să cumpere energie scumpă și să o vândă ieftin, mai ales în această iarnă. „Vrem să ajungem în situaţia în care Hidroelectrica va reintra în insolvenţă prin supracontractare prin reglementare? Este vreo strategie ca Hidroelectrica să reintre în insolvenţă?”, a spus Badea.

Citește aici despre Ordinul ANRE

Acesta se declară îngrijorat că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor trebui să suporte tot consumul reglementat de la 1 ianuarie.

„Unul dintre principalele motive privind intrarea în insolvenţă a fost supracontractarea şi nu pot să nu-mi amintesc de trecut, nu pot să nu fac o paralelă între ce s-a întâmplat atunci şi acum”, a declarat Badea, la o conferință Focus Energetic, potrivit Agerpres.

Acesta a explicat că totul a plecat de la controversata OUG 114/2018 care a reintrodus piaţa reglementată la producători, deşi aceasta fusese complet liberalizată la 1 ianuarie 2018.

„Noi suntem în România ordonanţei 114, suntem în noiembrie şi îmi amintesc, nu cu bucurie, că atunci când a fost emisă celebra ordonanţă şi ordinul 10 al ANRE, Hidroelectrica a atras atenţia asupra unor elemente: preţul la populaţie nu va scădea. Nu a scăzut. Mai mult, pe statistici veţi observa o migraţie din regim reglementat în regim concurenţial a unui TWh, ceea ce înseamnă că piaţa concurenţială a oferit mai multe beneficii consumatorilor finali”, a mai spus Badea.

Acesta a precizat că preţurile pe piaţa concurenţială au crescut. „Din nou se spune că, dacă s-ar reveni brusc la piaţa liberă, de la 1 ianuarie ar creşte preţul. Mă întreb dacă falsa problemă a creşterii preţurilor nu a fost aruncată ca să justifice alte lucruri. În piaţa liberă ne simţeam bine cu toţii, de ce a fost nevoie să ne întoarcem cu zeci de ani în urmă?”, a mai spus Badea.

Șeful Hidroelectrica a mai afirmat că va contesta ordinul, iar dacă nu va găsi înțelegere în România, se va adresa Comisiei Europene.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat vineri, pentru dezbatere publică, două proiecte de ordine privind metodologia de stabilire a tarifelor pentru consumatorii reglementați, pe care le vor aplica producătorii și furnizorii în perioada 1 ianuarie 2020- 30 iunie 2021. Proiectele prevăd și o eliminare treptată, în această perioadă, a tarifelor reglementate, însă există prevederi care defavorizează producătorii Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Dacă vor fi aplicate acele prevederi, cele două companii vor fi forțate ca în această iarnă să cumpere energie scumpă pentru a o vinde ieftin.

Mai exact, unul dintre ordine prevede că Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor fi singurii producători obligați să vândă energie în regim reglementat. Prețurile pentru consumatorii reglementanți sunt stabilite după cum dorește ANRE, fiind mai mici decât cele de pe piața liberă. Mai mult, în luna ianuarie, cele două vor fi obligate să suporte 100% din necesarul de consum al consumatorilor casnici, iar în februarie 80%.

În lunile de iarnă, consumul de energie este mult mai mare. În condițiile în care consumul de energie pe timp de iarnă este mult mai mare decât în alte perioade ale anului, cele două companii ar putea avea de pierdut. Pentru acele luni, mare parte din cantitățile produse este deja contractată. Ca să acopere necesarul de consum cerut de ANRE pentru clienții casnici, vor fi forțate să găsească energie de alți producători, la prețuri mai mari. A devenit deja obișnuit ca pe timp de iarnă, prețurile de pe piața liberă la energia electrică să fie foarte mari. Mai ales în zile geroase, prețurile ajung chiar să se tripleze. De exemplu, se poate ajunge în situația de a cumpăra energie cu 300 lei/MWh și să o vândă cu 110 lei/MWh pentru reglementat.

Din luna martie va fi aplicat calendarul de dereglementate. Astfel, până pe 30 iunie 2020 cele două companii vor trebui să acopere 60% din necesarul de consum al clienţilor casnici, în perioada 1 iulie 2020- 31 decembrie 2020, 40% din consum, iar în perioada 1 ianuarie 2021-30 iunie 2021, 20% din necesarul de consum.

ANRE spune că acest calendar a fost transmis și Comisiei Europene, însă nu a precizat nimic despre cele două luni în care două companii vor trebui să acopere 100%, respectiv 80% din necesarul de consum reglementat.

Totul pornește de la controversata OUG 114/2018 care impunea producătorilor să vândă la tarife reglementate până în 28 februarie 2022. Aceasta în condițiile în care piața energiei era deja liberalizată. Pe lângă Hidroelectrica și Nuclearelectrica, erau și alți producători care trebuiau să acopere necesarul de consum pentru clienții casnici, producătorii care dețin unități în cogenerare și termoenergetice. În urma controverselor, Comisia Europeană a solicitat revenirea treptată la piața liberă. Astfel a apărut calendarul. Însă, au rămas doar Hidroelectrica și Nuclearelectric, potrivit proiectelor de ordin să acopere necesarul de consum.

Citește și

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro