Sari direct la conținut

Șeful OMS, Tedros Adhanom, acuză țările bogate de apariția variantei Omicron

HotNews.ro
Șeful OMS, Tedros Adhanom, acuză țările bogate de apariția variantei Omicron

Tedros Adhanom, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, afirmă că țările bogate și inegalitatea în distribuirea vaccinurilor sunt responsabile pentru apariția variantei Omicron a coronavirusului și continuarea pandemiei, relatează Insider.

Șeful OMS acuză într-un editorial de opinie publicat de USA Today că „naționalismul cu minte îngustă și stocarea vaccinurilor de către unele țări au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron”.

El argumentează că deși există „noi instrumente pentru prevenirea și tratarea COVID-19”, nedreptățile privind distribuirea vaccinurilor vor duce la prelungirea pandemiei.

„Dacă vom pune capăt inechității, vom pune capăt pandemiei”, susține acesta. „Cu cât mai mult va continua inechitate, cu atât mai mare vor fi riscurile care virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni și prezice”, a continuat acesta.

Tedros Adhanom a prezentat și 3 pași despre care spune că lumea tebuie să îi facă anul viitor în privința sănătății publice la nivel mondial:

  • oprirea pandemiei prin vaccinarea a 70% din populația globală până la jumătatea lui 2022;
  • încheierea unui acord mondial privind pandemiile care să creeze un sistem mai bun de securitate în ceea ce privește sănătatea;
  • trecerea către un sistem de sănătate universală în toate țările deoarece „COVID-19 a demonstrat că, atunci când sănătatea este în pericol, totul este în pericol”.

Șeful OMS critică dur țările bogate

Aceasta nu este prima ocazie în care șeful OMS a criticat țările bogate fiindcă și-au asigurat stocurile de vaccinuri anti-Covid prin încheierea unor contracte cu marile companii farmaceutice în timp ce state subdezvoltate nu au acces la ele.

În luna octombrie Tedros Adhanom a acuzat că administrarea celei de-a treia doză „booster” a vaccinurilor anti-Covid este „imorală, incorectă și nedreaptă” din cauza ratei scăzute a vaccinării din Africa și alte regiuni.

„A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept şi, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producţie prin alte mijloace”, a spus acesta.

O lună mai târziu OMS a criticat țările din lumea dezvoltată și din cauza demarării campaniilor de vaccinare a copiilor din același motiv, cerând donarea vaccinurilor anti-Covid statelor sărace.

„Întrucât multe părți ale lumii se confruntă cu o penurie extremă de vaccinuri, țările cu o acoperire ridicată în rândul populațiilor cu risc ar trebui să acorde prioritate distribuirii globale de vaccinuri COVID-19 înainte de a vaccina copiii, adolescenții”, a argumentat Organizația într-un comunicat remis presei.

Tedros Adhanom va rămâne în fruntea OMS timp de cel puțin încă 5 ani, fiind singurul candidat pentru funcția de director general la alegerile din 2022, fiind singurul candidat propus până la termenul limită ce a avut loc pe data de 23 septembrie a acestui an.

OMS, măcinată de scandaluri sub conducerea lui Tedros Adhanom

OMS a fost zguduită de mai multe scandaluri recente în timpul mandatului etiopianului.

La sfârșitul lunii septembrie, o comisie independentă de investigație a publicat un raport care a concluzionat că angajați ai instituției ONU au comis abuzuri sexuale și au fost implicați în incidente de exploatare în timpul crizei de Ebola din Republica Democrată Congo.

Un scandal de proporții a izbucnit și în Italia la sfârșitul anului trecut după ce o investigație a televiziunii italiene Rai a acuzat OMS că a conspirat cu guvernul de la Roma să ascundă un raport incriminator privind gestionarea deficitară a pandemiei de către autoritățile italiene.

Procurorii italieni au deschis o investigație însă acuză OMS că obstrucționează ancheta și își sfătuiește angajații săi să invoce imunitatea diplomatică pentru a nu da curs citațiilor.

În Rusia organizația este criticată de experți independenți ca fiind prea indulgentă față de gestionarea pandemiei de către guvernul de la Moscova ca urmare a finanțării generoase acordate de regimul lui Vladimir Putin OMS.

Investigația realizată de OMS în China pentru a identifica originile pandemiei de COVID-19 a fost de asemenea criticată ca fiind superficială, mai ales după ce raportul final al anchetatorilor a părut să disculpe Beijingul de mușamalizarea izbucnirii pandemiei.

Mai multe state occidentale și o parte a comunității științifice au denunțat raportul sau și-au exprimat îngrijorările legate de acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro