Semnale contradictorii pentru 2010. Companiile se indreapta timid catre optimism, dar cetatenii se asteapta la mai rau
Rezultatele celui mai recent sondaj Deloitte legat de perceptia mediului de afaceri, valabil pentru perioada octombrie – decembrie 2009, indica un optimism crescut in randul companiilor romanesti, fata de acum patru luni, „tendinta care corespunde evolutiei la nivel central-european”. Un semnal bun, avand in vedere rezultatele aceluiasi studiu din septembrie si cele publicate recent de un alt studiu, al Camerelor Europene de Comert si Industrie – Eurochambres, care arata ca firmele romanesti au cele mai pesimiste asteptari din Europa, pentru 2010. Nu in ultimul rand, ultimul Eurobarometru de opinie publica, realizat de Comisia Europeana, arata ca 45% dintre romani considera ca situatia economica se va inrautati, anul viitor.
„Sentimentul general este ca economia romaneasca are perspective mai bune in urmatoarele sase luni (50% dintre raspunsuri). Aceasta proiectie macroeconomica optimista se transfera si la nivel individual, mai multi participanti fata de editia anterioara mizand pe cresterea vanzarilor in urmatorul an (58,4%, din care 16,7% se asteapta la o crestere semnificativa)”, a declarat George Mucibabici, Presedinte Deloitte Romania, printr-un comunicat de presa.
Este vorba despre cea de-a doua editie a Deloitte Central Europe Business Sentiment Index, studiu realizat in perioada octombrie-decembrie 2009, pe companiile de mari dimensiuni din regiune.
Sondajul Eurochambres, realizat pe o perioada mai larga de timp – „toamna 2009” arata ca firmele din Austria, Finlanda si Olanda prezinta cele mai mari cresteri ale increderii in mediul de afaceri pe cand Romania, Cipru si Cehia inregistreaza cele mai dramatice scaderi ale acestui indicator.
In schimb, daca ar fi sa ne luam dupa sondajul mai recent Deloitte, in Cehia a avut loc „cel mai mare salt de incredere” din ultimele 3 luni, 43,3% din respondenti mizand pe o redresare economica, fata de 12,9% in editia anterioara. In acelasi document se arata ca Polonia ramane cea mai optimista tara din punctul de vedere al perspectivelor economice, 74,1% dintre directorii executivi chestionati anticipand redresarea economiei in urmatoarele sase luni.
Studiul Eurochambres mentioneaza ca „in zona euro, 29% dintre respondenti considera ca 2010 va fi favorabil, in timp ce 22% anticipeaza o dezvoltare economica redusa. Companiile din afara zonei euro sunt mai optimiste decat celelalte, 41% asteptandu-se ca anul 2010 sa fie mai favorabil pentru afaceri decat acest an”. Rezultatele din sondajul Deloitte, pe companii din tarile Europei Centrale si de Est, majoritatea in afara zonei euro, sunt asemanatoare: un procent de 40,1% dintre respondenti cred acum ca perspectivele generale se vor imbunatati, fata de 26,8% in luna septembrie.
Potrivit Deloitte, piata resurselor umane arata semne de stabilizare, mai putine companii anuntand noi reduceri de personal in urmatoarele 12 luni (37,5%, comparativ cu 42,3% in septembrie). In plus, procentul companiilor care spun ca ar putea recruta noi angajati a crescut de la 7,7% la 12,5%.
In sondajul Eurochambres, Belgia, Portugalia si Letonia sunt cele mai optimiste in legatura cu piata fortei de munca. Pesimismul marcheaza, din nou, Romania, Cipru si Slovenia. Cea din urma prezinta cele mai negative cifre: in 2009 doua treimi dintre companii au fost nevoite sa concedieze angajati si o treime considera ca vor proceda la fel si anul viitor.
Studiul Deloitte abordeaza companiile de dimensiuni mari din Europa Centrala si de Est, fiind citati directori executivi ai acestora, pe cand studiul Eurochambres include opiniile „intreprinzatorilor”, asadar putem deduce ca este vorba despre mai multe categorii de firme, in special firme mici si mijlocii.
Documentul Deloitte – in documentul atasat. Studiul Eurochambres poate fi consultat aici.
Cetatenii: cei mai pesimisti
Eurobarometrul publicat luni, 14 decembrie de catre Comisia Europeana, care reflecta opiniile cetatenilor releva faptul ca romanii sunt mult mai pesimisti decat media Uniunii Europene.
Astfel, 66% dintre romani considera ca impactul crizei economice asupra pietei fortei de munca nu a atins punctul maxim. 88% considera ca situatia economica a tarii este proasta, fata de 75% in restul Uniunii. De asemenea, 45% dintre romani considera ca situatia va fi mai proasta in urmatoarele 12 luni, fata de 31% cu aceeasi opinie in alte state UE. Sondajul a fost realizat in Romania la inceputul lunii noiembrie.
Practic, in aceeasi perioada in care companiile au inceput sa faca declaratii pe un trend optimist. Principalele concluzii ale Eurobarometrului, legate de Romania, pot fi consultate aici.Intregul Eurobarometru poate fi gasit aici.