Sari direct la conținut

Semnarea memorandumului cu Romania a avut efectul scontat: Gazprom a convins Bulgaria sa infiinteze o companie mixta pentru construirea South Stream

HotNews.ro
Aleksei Miller, presedintele Gazprom, Foto: HotNews.ro / DP
Aleksei Miller, presedintele Gazprom, Foto: HotNews.ro / DP

Autoritatile de la Sofia si reprezentantii Gazprom au convenit sa infiinteze, in noiembrie, o societate mixta, fiecare cu cate o participatie de 50%, pentru construirea conductei South Stream, pe teritoriul Bulgariei, relateaza Novinite.com. Acest lucru a fost anuntat de catre Alexei Miller, presedintele Gazprom, in urma unei intrevederi cu prim-ministrul Boiko Borisov si ambasadorul Turciei la Sofia. In aceste conditii, sansele Romaniei de a participa la proiectul South Stream scad considerabil, in ciuda acordului semnat miercuri la Bucuresti cu presedintele Gazprom, Alexei Miller. De altfel, si presa bulgara vorbeste de faptul ca gigantul rus Gazprom s-a folosit de Romania pentru a exercita presiuni asupra Bulgariei.

Gazprom va semna un acord cu Bulgaria pentru un studiu de fezabilitate in vederea construirii gazoductului pe partea bulgara, scrie RIA Novosti. Cele doua parti au convenit sa accelereze crearea unei societati mixte ruso-bulgare, in vederea construirii gazoductului.

Reprezentantii Transgaz si cei ai Gazprom au semnat miercuri la Bucuresti un memorandum de intentie, document care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind oportunitatea ca South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. In ultima vreme au aparut o serie de speculatii potrivit carora Romania ar putea inlocui Bulgaria in proiectul South Stream. „Temerile de la Sofia cu privire la un astfel de scenariu au crescut dupa semnarea memorandumului de miercuri de la Bucuresti, intre Gazprom si compania romaneasca Transgaz. Potrivit analistilor rusi si mass-media, acest demers a avut drept scop exercitarea de presiuni asupra Bulgariei pentru a-si indeplini promisiunile legate de realizarea South Stream. S-ar putea sa se fi produs rezultatele dorite deoarece, vineri, presedintele Gazprom, Alexei Miller, si Guvernul Bulgar au convenit sa infiinteze o societate mixta pentru construirea sectiunii bulgare a conductei South Stream”, scrie Novinite.com.

Romania ar putea beneficia, de asemenea, de South Stream. In ceea ce priveste temerile ca Romania va inlocui Bulgaria in proiect, cred ca riscul de a se intampla acest lucru este nesemnificativ„, a declarat ministrul energiei din Bulgaria, Traicho Traikov, inainte de intalnirea sa cu Alexei Miller.

Bulgaria accepta conditiile Rusiei fara sa mai ridice pretentii

Dupa acordul de la Sofia, Miller a declarat ca discutiile cu autoritatile bulgare au marcat un progres considerabil si si-a exprimat increderea ca South Stream va deveni operabil in 2015 asa cum a fost programat. Potrivit presei bulgare, discutiile de la Sofia nu au vizat reducerea preturilor la gazele importate din Rusia, asa cum era de asteptat. „Miller a avut, de asemenea, discutii cu ministrul economiei si energiei, Traicho Traikov, in cadrul carora, ministrul era asteptat sa faca o noua incercare de a reduce preturile la gaz si sa semneze un contract direct cu Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze. Cu toate acestea, ministrul a declarat ca subiectul nu a fost pe ordinea de zi a reuniunii”, relateaza Novinite.com. Potrivit publicatiei, expertii pe energie sustin ca Bulgaria ar trebui sa poarte in continuare negocieri, scotand in evidenta noile depozite de gaze descoperite la Kavarna si acordurile de construire a unor conducte de interconectare cu Turcia si Grecia.

Miller despre un posibil joc al Rusiei: Am trecut la optimizarea traseului South Stream

O serie de analisti economici, in special rusi, au afirmat ca Bulgaria isi negociaza foarte dur participarea la South Stream. In aceste conditii, Romania ar putea fi doar un instrument de santaj folosit de Rusia la adresa Bulgariei.

„Am trecut la optimizarea traseului South Stream„, acesta a fost raspunsul presedintelui Gazprom la intrebarea jurnalistilor romani despre un posibil joc al Rusiei facut cu scopul de a forta Bulgaria sa renunte la pretentii.

  • Legat de autoritatile de la Sofia, Miller a declarat ca sunt dese intalnirile cu acestea. „E o vizita intr-o tara participanta la aceasta conducta. Noi avem destul de des asemenea intalniri in care discutam problemele si stadiul realizarii proiectului si cred ca in curand va avea loc o vizita la Sofia„.

Acum ne aflam in stadiul cand ne putem gandi asupra optimizarii proiectului, lucru discutat cu colegii romani. Avem o anumita ferastra in timp pentru a putea analiza si trage concluziile, avand in vedere ca realizarea acestei conducte va incepe in 2013, iar prima cantitate va fi livrata in 2015„, a declarat miercuri la Bucuresti presedintele Gazprom.

Acesta sustine ca este convins de faptul ca proiectul va fi realizat in termenul stabilit. De asemenea, nu exista nici probleme legate de finantare. „Noi dispunem de toate resursele financiare necesare”, a mai spus Miller. Acesta a precizat ca pietele tinta sunt tarile din Europa de Est, Europa de Sud si Centrala.

  • Conducta South Stream va incepe in apropierea Novorosiysk, pe litoralul rus al Marii Negre, si va ajunge la Varna, in Bulgaria. Sectiunea subacvatica va fi lunga de 900 kilometri.
  • In Bulgaria, conducta ar trebui sa fie impartita in doua – o parte ar ajunge in Grecia si Italia de Sud, si alta care ar ajunge in Austria si Italia de Nord, prin Serbia, Croatia si Slovenia.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro