Sari direct la conținut

Senatoarea de Vaslui Doina Silistru a plans cu sughituri

Adevarul

Motiunea simpla Agricultura, dezbatuta ieri la Senat, s-a inecat in finalul ei in lacrimile unei senatoare PSD, pe nume Doina Silistru.

Aproape o ora a plans doamna senator neconsolata, desi au venit langa ea s-o mangaie doamnele-senator PD Paula Ivanescu si Cornelia Cazacu, colegul ei de partid Aristide Roibu, iar magnatul Gheorghe Copos, senator PUR, s-a aplecat si i-a sters cu mana lacrimile ce nu se mai opreau.

Pana si ziaristii i-au promis, inainte de a-i lua o declaratie, ca nu vor face glume pe seama ei, dar Doina Silistru tot isi mai stergea ochii si sughita de durere. Drama care a intristat-o atat de tare pe senatoarea PSD a inceput in momentul in care, la dezbaterea motiunii, ministrul PNL Gheorghe Flutur a prezentat situatia mai multor fosti sefi ai unor directii agricole judetene.

Acestia, in 2004, s-au implicat in campania electorala a PSD si, in consecinta, au ajuns parlamentari pe listele acestui partid. Printre ei, Flutur a pomenit-o, fara absolut nici un comentariu, si pe Doina Silistru, pe atunci sefa directiei din Vaslui. Conform uzantelor Senatului, la sfarsitul dezbaterii motiunii se acorda senatorilor dreptul la replica.

Asa ca la tribuna apare, vorbind cu un pronuntat accent moldovenesc, si aceasta senatoare PSD. „Drept la replica”, anunta, plictisit, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. „Drept la replica”, repeta automat doamna senator. „Mai aveti 40 de secunde”, o avertizeaza Vacaroiu. „Mai am 40 de secunde”, reia de doua ori Doina Silistru, privind in gol.

Sala se umple de chicoteli, senatorii puterii isi dau seama ca pot profita de un adversar din opozitie si incep sa strige: „mai zi”. Silistru incearca sa rosteasca cateva cuvinte despre imaginea ei, dar brusc se blocheaza si mai reuseste sa declare cu voce gatuita: „sunt foarti, foarti suparati”. Dupa care fuge in ultima banca si se porneste pe plans, din care nu se mai opreste aproape o ora.

Lacrimile senatoarei PSD nu i-au induplecat pe parlamentarii puterii, iar motiunea intitulata „Agricultura – in pragul demararii declinului” a cazut, obtinand doar 38 de voturi pentru, 66 impotriva si 16 abtineri. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a profitat de ocazie pentru a face un inventar al afacerilor dubioase din perioada guvernarii PSD.

La Mehedinti, de exemplu, de unde provine fostul ministru al Agriculturii Petre Daia, Directia pentru agricultura i-a construit o ghereta portarului contra sumei de 300 de milioane de lei (aproape 8.000 de euro). In resedinta judetului, Drobeta-Tr.Severin, o garsoniera costa circa 9.000 de euro.

Pentru Insula Mare a Brailei, exploatata de fostul deputat PSD Culita Tarata, Agentia Domeniilor Statului a oferit despagubiri pentru calamitati pentru o suprafata de circa 8.000 de hectare, care nu se regasea in documente. La Calarasi, a primit subventii pentru irigatii o firma la care senatorul PSD Doru Ioan Taracila este actionar.

Aceasta ultima informatie a aparut in 2003, intr-un document al Autoritatii Nationale de Control, condusa de ministrul PSD Ionel Blanculescu. Documentul i-a fost comunicat si ministrului Agriculturii Ilie Sarbu, dar acesta n-a luat nici o masura.

Exemplele oferite de ministrul Flutur au continuat cu cele 3 milioane de lei cat a costat o cravata comandata de Romsilva, plus 28 de milioane pentru un costum vanatoresc. Aceste acuzatii l-au iritat pe predecesorul lui Fluture, senatorul PSD Ilie Sarbu.

„Am ramas uimit cum puteti sa faceti aceste dezvaluiri”, a spus Sarbu, care apoi l-a criticat pe Gheorghe Flutur pentru faptul ca doreste restituirea integrala a terenurilor agricole si forestiere. Ilie Sarbu a avertizat ca aceasta restituire va duce la un dezastru national. In rest, dezbaterile la motiunea Agricultura au plictisit pe toata lumea.

Diferiti agricultori, ajunsi parlamentari, au prezentat discursuri scrise probabil de altii, pe care ei le citeau cu mare dificultate. Abia la sfarsit, cu ajutorul involuntar al Doinei Silistru, senatorii s-au inviorat si au votat vesel respingerea motiunii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro