Senior economist ING Bank: Romania s-ar putea confrunta cu riscurile unei aterizari fortate in 2009
Economia Romaniei ar putea suferi anul viitor o aterizare fortata, iar cresterea economica s-ar putea tempera pana la 3,8% in 2009, pentru ca principalii sai parteneri comerciali au probleme cu propriile economii, a declarat vineri Nicolae-Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, citat de NewsIn. Pentru acest an, analistii bancii estimeaza un avans economic de 8,8%, consumul privat urmand sa ramana principalul motor de crestere.
„Avand in vedere temperarea cresterii economice in tarile din Uniunea Europeana, principalii parteneri comerciali ai Romaniei, dar si in alte state din regiune, precum Rusia si Ucraina, anul 2009 va aduce si pentru Romania ajustarea macroeconomica de care este nevoie”, a spus Chidesciuc.
In acest context, afacerile orientate catre consum vor avea cel mai mult de suferit.
Pentru 2008, analistii ING Bank Romania estimeaza un nivel al cresterii economice de 8,8% revizuit fata de prognoza anterioara de 6,6%. Principalele motoare de crestere in acest an vor ramane consumul privat, cu un avans estimat de 12%, si investitiile de capital fix (+27%).
In ceea ce priveste deficitul de cont curent, analistii se asteapta la o usoara scadere a acestui indicator, pana la 14,3% din PIB fata de nivelul de 13,9% din PIB in 2007, in special din cauza temperarii avansului exporturilor si a scaderii remiterilor de la romanii din strainatate.
Nicolae Chidesciuc a mai precizat ca deficitul bugetar ar putea ajunge in acest an la 3,8% din PIB, pe fondul presiunilor de relaxare a politicii fiscale inainte de alegeri, si ar putea depasi pragul impus de UE, de 3% din PIB, si anul viitor.
„Guvernul nu a avut succes in a-si respecta promisiunile, avand in vedere ca avansul salariilor in sectorul public a ajuns la aproximativ 30%, cu mult peste tinta initiala, de 10%”, a explicat Chidesciuc.
Potrivit economistului ING, reforma pensiilor si reducerea contributiilor sociale, platite atat de angajati cat si de angajatori, ar putea limita cresterea veniturilor bugetare, iar, pe de alta parte, cresterea pensiilor si anul electoral vor pune probabil probabil presiune asupra cheltuielilor.
„Deficitul bugetului consolidat va depasi probabil nivelul de anul trecut, dar si plafonul impus prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, atat in 2008, cat si in 2009”, a mai spus Chidesciuc.
Avand in vedere si dezechilibrele externe cu care Romania se confrunta si largirea deficitului bugetar, economistii de la ING Bank nu exclud o retrogradare a Romaniei de catre agentiile de rating, desi scenariul de baza este de mentinere a calificativelor atribuite tarii.