Sfaturi pentru șoferi: cum să te pregătești pentru un drum lung cu mașina electrică
În ultimii ani, românii au devenit foarte interesați de mobilitatea electrică și vedem pe drumurile țării din ce în ce mai multe astfel de mașini. Sunt ideale pentru oraș, însă, când vine vremea să plece cu ele la drum lung, în vacanțe de o săptămână sau două, oamenii sunt reticenți. Poți pleca cu mașina electrică la drum lung în siguranță? Răspunsul este: categoric da!
Dacă sunteți posesor al unui astfel de vehicul, dacă vreți să cumpărați sau dacă pur și simplu sunteți curios cum trebuie să ne pregătim pentru un drum lung cu mașina electrică în vacanța de vară, specialiștii Rompetrol v-au pregătit câteva sfaturi utile.
În primul rând, atunci când vă planificați traseul, trebuie să țineți neapărat cont de harta stațiilor de încărcare. Cel mai bine instalați o aplicație pe telefon, care vă arată în timp real care sunt stațiile funcționale și dacă acestea sunt libere sau nu într-un anumit moment. Așadar, pentru o vacanță cu mașina electrică, smartphone-ul este un accesoriu obligatoriu.
Calculați care este timpul de încărcare și vedeți care sunt facilitățile din jurul stațiilor: dacă sunt magazine în jur, dacă sunt benzinării sau găsiți alte modalități de a petrece timpul în timp ce mașina stă la încărcat. O încărcare poate dura câteva zeci de minute, așa că este important să știm ce facem cu acel timp. De asemenea, încărcarea mașinii pe timpul nopții este o idee foarte bună.
Conduceți eficient
Specialiștii ne recomandă să nu lăsăm bateria să se descarce de tot înainte de o nouă încărcare. Aceasta deoarece există riscul să nu avem în jur o stație exact când avem nevoie.
Nu trebuie neglijate nici aspectele care țin de orice mașină în general, fie ea clasică sau electrică. Astfel, mașina trebuie să funcționeze perfect și ar fi bine să îi facem o revizie sumară înainte de a pleca la drum. Starea pneurilor este de asemenea foarte importantă, la fel și vizibilitatea. Trebuie să avem geamurile și oglinzile curate. Luminile sunt de asemenea foarte importante pentru siguranță și este obligația noastră legală ca șoferi să le verificăm chiar înainte de plecare.
Nu uitați de aerul condiționat, care este vital într-o călătorie pe timp de vară. Însă trebuie luat în calcul faptul că utilizarea frecventă a aerului condiționat duce și la un consum mai mare, implicit la o autonomie mai mică.
Totodată, pentru creșterea autonomiei este important să conducem eficient, ca și în cazul mașinilor pe combustibili fosili. Cel mai bine ar fi să încercăm să avem o viteză constantă, să nu accelerăm brusc și să frânăm ușor.
La nivel național, Rompetrol operează o rețea de 482 de benzinării (stații proprii, partener și expres), iar în 25 dintre acestea sunt amplasate stații de încărcare pentru mașini electrice.
Compania a deschis în acest an 11 noi benzinării pe pe autostrada A1, tronsonul Nădlac-Sibiu, iar în fiecare dintre aceste locații, posesorii de mașini electrice au la dispoziție câte două stații de încărcare electrice cu puterea maximă de 150 kW (câte patru puncte de încărcare în fiecare benzinărie).
În timpul în care vă încărcați mașina în stațiile Rompetrol, puteți savura o cafea bună, un sandviș proaspăt sau o masă caldă în benzinăriile deschise sub conceptul hei coffee&gourmet.
Articol susținut de Rompetrol