Sari direct la conținut

Sibex: ​Scăderi puternice ale cotaţiilor, sub influenţa pieţei din SUA

HotNews.ro

La Sibex, debutul săptămânii a adus scăderi agresive ale cotaţiilor pe fondul influenţelor pieţelor externe. Adâncirea deprecierilor a avut însă loc mai ales în partea a doua a zilei, şi în special după apariţia ştirilor din SUA. Ca urmare, şi lichiditatea pieţei a crescut tot după acest moment, după ce în prima parte a zilei intensitatea tranzacţiilor a fost una mai degrabă redusă. La ora 17,30 numărul contractelor încheiate la Sibex era de circa 3900 cu o valoare de 21 milioane lei, speculatorii devenind foarte activi după ce cotaţiile au alunecat brusc în urma retrogradării de către Standard & Poor’s a perspectivelor de credit pentru Statele Unite ale Americii, agenţia citând un material privind riscul prin care se arată că politicienii ar putea rata obiectivele stabilite privind deficitul bugetar.

  • Pe fondul scăderilor agresive, vânzătorii au obţinut randamente spectaculoase.

Cel mai mare impact al evoluţiei de peste ocean s-a înregistrat pe segmentul derivatelor pe indicele Dow Jones al cărui volum a crescut de 2,5 ori într-o singură oră, ajungând de la 560 de contracte câte erau înregistrate la 16,30 la circa 1400 la ora 17,30. Pe parcursul zilei investitorii activi pe DEDJIA_RON au tranzacţionat în contextul în care indicii burselor europene au înregistrat scăderi importante, iar cotaţia futures a indicelui DJIA înregistra in SUA o depreciere de 67 puncte in jurul orei 16,00. Conform raportărilor privind evoluţia din primul trimestru, Citigroup a înregistrat o scădere cu 32% a profitului, depăşind uşor estimările specialiştilor. Ulterior, după 16,30 deschiderea din SUA a indicat o prăbuşire a cotaţiilor Dow Jones după ce Standard & Poor’s a redus la negativ perspectivele de credit în SUA.

Pe piaţa Sibex, la ora 17,30, indicele DJIA scădea cu 184 puncte pe scadenta iunie 2011, in timp ce pe scadenta septembrie 2011 cotaţia înregistra un minus de 114 puncte. La aceeaşi ora se înregistrau tranzacţii si pe scadenta decembrie 2011, cotaţia indicelui afişând un minus de 160 puncte.

Şi derivatele pe acţiunile SIF5 scădeau puternic, pe fondul aceloraşi influenţe. DESIF5 erau cele mai lichide, cu peste 2200 contracte încheiate până la ora 17,30. În ceea ce priveşte cotaţiile, acestea scădeau agresiv pentru toate scadenţele. Scadenţa iunie a fost, ca de obicei, orizontul investiţional favorit al speculatorilor, atrăgând cea mai mare parte a transferurilor. La ora 17,30 cotaţia DESIF5 iunie pierdea peste 4%. Pentru septembrie DESIF5 se ieftineau cu 3,32% iar pentru decembrie 2011 şi martie 2012 cotaţiile DESIF5 pierdeau câte 3,45 şi 1,26%.

  • La Sibiu aurul creştea cu 9,3 dolari pe scadenta aprilie 2011. Pe scadenta iunie 2011 investitorii tranzacţionau aurul la un preţ cu 16,3 dolari mai mare decât cel de vineri

Pe segmentul valutelor leul s-a apreciat semnificativ fata de euro, atât pe piaţa interbancara cat si pe piaţa derivatelor administrata de Sibex. BNR a anunţat un curs de referinţa de 4,0869 lei, in scădere cu 0,97 bani/euro. La Sibex, investitorii au stabilit la ora 17,30 o cotaţie de 4,0900 pentru finalul lunii iunie, in scădere cu 1,06 bani, iar pentru scadenta septembrie 2011, preţul de cotare a scăzut cu 0,85 de bani consensul pieţei stabilind o valoare de 4,1150 lei/euro.

In ceea ce priveşte aurul, cotaţia acestuia a scăzut la New York, înainte de anunţul Standard & Poor’s, în condiţiile in care unii investitori au trecut la vânzarea metalului preţios pentru a profita de pe urma aprecierii pana la un nivel record. Metalul a atins un preţ record pe fondul situaţiei datoriilor din Europa dar si a accelerării fenomenului inflaţionist. Ulterior, după retrogradarea perspectivelor de credit in SUA preţul futures al aurului de peste ocean a revenit pe creştere atingând un nou maxim istoric. La Sibiu metalul nobil creştea cu 9,3 dolari pe scadenta aprilie 2011, in timp ce pe scadenta iunie 2011 investitorii tranzacţionau aurul la un preţ cu 16,3 dolari mai mare decât cel de vineri.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro