Sari direct la conținut

Simulari Bacalaureat 2014 Subiectele de la Limba si literatura romana – clasa a XI-a

HotNews.ro
Bacalaureat, Foto: Agerpres
Bacalaureat, Foto: Agerpres

Subiectele de la simularea examenului de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului au fost structurate pe cate trei cerinte mari, notate cu cate 30 de puncte fiecare si 10 puncte din oficiu. Elevii de clasa a XI-a de la profilul Real au avut de raspuns, la primul subiect, mai multor cerinte pornind de la un fragment din nuvela „Margarita” de Vasile Alecsandri, potrivit Mediafax.

Tot la primul subiect, elevii de clasa a XI-a de la profilul Real au avut ca cerinta sa comenteze, in 60-100 de cuvinte, o secventa din textul „Margarita” de Vasile Alecsandri.

La Subiectul al II-lea, liceenii au avut de elaborat un text de tip argumentativ, de 150-300 de cuvinte, despre „impactul retelelor de socializare asupra tinerilor”.

Subiectul al III-lea a avut ca cerinta redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte in care sa fie prezentate „particularitatile de constructie a unui personaj dintr-o comedie studiata”.

Timpul destinat rezolvarii subiectelor a fost de 3 ore.

Elevii claselor a XI-a sustin anul acesta, pentru prima oara, simularile probelor din cadrul Bacalaureatului. Astazi, 3 martie, liceenii au sustinut simularea examenului de Limba si literatura romana – proba scrisa. Amintim ca subiectele de Bacalaureat la Limba si literatura romana sunt diferentiate incepand de anul trecut, astfel ca elevii de la Uman au alte cerinte de rezolvat fata de elevii de la Real si Tehnologic. Similar, si la simulare subiectele de Limba si literatura romana sunt diferite in functie de profilul pe care liceenii il urmeaza.

Maine, 4 martie, liceenii apartinand minoritatilor vor avea simularea la Limba si literatura materna. Miercuri, 5 martie, elevii vor sustine simularea probei obligatorii a profilului, iar vineri, 7 martie, se va desfasura simularea probei la alegere a profilului si specializarii. Rezultatele vor fi afisate pe 14 martie.

Scopul acestei testari este familiarizarea elevilor cu rigorile examenului si optimizarea rezultatelor la bacalaureat, precizeaza Ministerul Educatiei Nationale in Procedura privind organizarea si desfasurarea simularii evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a si a simularii probelor scrise ale examenului de bacalaureat national, in anul scolar 2013-2014. Amintim ca 56,4% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat anul trecut Bacalaureatul, dupa ce in 2012 promovabilitatea la nivel national a fost de 44,26%. (Detalii aici)

Bacalaureat – Continuturi Simulari pentru elevii clasei a XI-a

Limba si literatura romana

Continuturile pentru simulare sunt cele prevazute in programa de bacalaureat. Pentru simulare sunt exceptate urmatoarele continuturi:

  • reguli ale monologului, reguli si tehnici de construire a dialogului, stiluri functionale adecvate situatiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale si nonverbale in comunicarea orala
  • textul dramatic postbelic
  • limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii
  • simbolismul, prelungiri ale romantismului si clasicismului, perioada interbelica, perioada postbelica, curente culturale/literare romanesti in context european
  • interpretari si judecati de valoare exprimate in critica si in istoria literara
  • autorii canonici: G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, G. Calinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu.

Bacalaureat – Continuturi Simulari pentru elevii clasei a XII-a

LIMBA SI LITERATURA ROMANA

Continuturile pentru simulare sunt cele prevazute in programa de bacalaureat. Pentru simulare sunt exceptate urmatoarele continuturi:

  • reguli ale monologului, reguli si tehnici de construire a dialogului, stiluri functionale adecvate situatiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale si nonverbale in comunicarea orala
  • textul dramatic postbelic
  • limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii
  • perioada postbelica
  • autorii canonici: Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu.

Bacalaureat – Calendar Simulari – Clasele a XI-a si a XII-a

3 martie 2014Simulare – proba scrisa – Limba si literatura romana

4 martie 2014Simulare – proba scrisa – Limba si literatura materna

5 martie 2014Simulare – proba scrisa – Proba obligatorie a profilului E)c)

7 martie 2014Simulare – proba scrisa – Proba la alegere a profilului si specializarii E)d)

14 martie 2014Afisarea rezultatelor

Descarca de aici Calendarul Simularilor scolare 2014

Regulile testarii – cum se desfasoara simularea Bacalaureatului 2014

Accesul elevilor in salile de clasa este permis in fiecare zi de simulare pana la ora 8:30, iar simularea examenului de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului a inceput la ora 9:00, moment in care in fiecare sala s-au deschis plicurile sigilate care contin subiectul multiplicat. Este pentru prima oara cand simularea se realizeaza la nivel national, adica toti elevii de clasa a XI-a si a XII-a din tara vor avea de rezolvat in acelasi interval orar aceleasi subiecte, realizate de Ministerul Educatiei.

In Bucuresti, Inspectoratul scolar a decis ca simularile sa se desfasoare in sali supravegheate video. Dupa ora 8:30, elevii nu mai au voie sa paraseasca sala de simulare a examenului pana la 10:30. Elevii sunt repartizati in clase in ordine alfabetica, listele sunt publicate pe usa clasei, cate 1 elev in banca. In cazul in care un liceu nu are spatiul necesar, elevii pot fi asezati si cate 2 in banca, dar cu conditia ca elevii alaturati sa fie din ani de studiu diferiti.

Timpul destinat rezolvarii subiectelor este de 3 ore, din momentul in care fiecare elev a primit subiectele fotocopiate.

Elevii sunt supravegheati in timpul simularii de cate 2 profesori pe clasa, care predau alta materie decat Limba si literatura romana. Profesorii supraveghetori provin din scoala in care elevii sustin simularea, iar presedintele comisiei de organizare a simularii este directorul liceului.

In cazul abaterilor, elevii pot fi sanctionati prin scaderea notei la purtare, precizeaza Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Corectarea lucrarilor este organizata de catre inspectoratele scolare si este realizata de profesori din localitatea in care elevii au sustinut simularile.

Rezultatele obtinute de elevi la simularile Bacalaureatului 2014 NU se contesta si NU se trec in catalog. Ele sunt analizate la nivelul fiecarui liceu prin discutii individuale cu elevii, prin dezbateri la nivelul clasei, prin sedinte cu parintii si la nivelul consiliului profesoral. In urma acestor analize, fiecare scoala va trebui sa faca un raport pe care sa il transmita inspectoratului scolar. La scolile cu rezultate slabe, raportul va trebui sa includa si un plan de actiune cu masuri de remediere a situatiei. Mai departe, inspectoratele scolare vor realiza la randul lor cate un raport care va cuprinde planuri de actiune si masuri de monitorizare, raport pe care il vor trimite la Ministerul Educatiei Nationale in termen de maximum o luna de la ultima proba de simulare.

Scolile sunt obligate sa ia toate masurile necesare pentru ca activitatea didactica a claselor a IX-a si a X-a, care nu sunt implicate in simulari, sa se desfasoare corespunzator, dupa un program stabilit de consiliul de administratie al scolii.

Amintim ca simularile din acest an ale examenelor nationale au inceput pe 18 noiembrie, cu testarea la Limba si literatura romana a elevilor de clasa a VIII-a (simularea Evaluarii Nationale 2014). Rezultatele simularilor de final de gimnaziu vor fi publicate pe 7 martie.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro