Simulari Evaluarea Nationala 2014 Elevii de clasa a VIII-a sustin marti simularea la Limba si literatura romana. La ce ora incepe simularea, cine corecteaza lucrarile si ce se intampla cu rezultatele
Simularile Evaluarii Nationale 2014 incep maine, 18 februarie, cu Limba si literatura romana – proba scrisa. Elevii de clasa a VIII-a vor fi testati la nivel national, iar simularea se va desfasura la aceeasi ora in toata tara. Simularea va incepe la ora 9:00, cand se deschid plicurile sigilate cu subiectul multiplicat, iar timpul pentru rezolvarea subiectelor este de 2 ore. Corectarea lucrarilor se realizeaza in centre zonale organizate de inspectoratele scolare, constituite din profesori din localitatea in care s-a organizat centrul. Rezultatele obtinute de elevi la simularile nationale nu se contesta. Notele nu se trec in catalog.
Simularea la Limba si literatura romana – Evaluarea Nationala 2014 – incepe la ora 9:00, iar accesul elevilor in sali este permis pana la ora 8:30. Timpul destinat rezolvarii subiectelor este de 2 ore din momentul primirii subiectelor de catre fiecare elev.
Supravegherea elevilor va fi facuta de un alt profesor decat cel care preda Limba si literatura romana, se arata in Procedura privind organizarea si desfasurarea simularii evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a si a simularii probelor scrise ale examenului de bacalaureat national, in anul scolar 2013-2014.
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti precizeaza ca fiecare scoala „va asigura functionarea sistemelor de supraveghere video in salile de concurs”, pentru fiecare zi de simulare. De asemenea, „se va asigura monitorizarea video in sala de multiplicare a subiectelor, sala comisiei (la preluarea si numerotarea lucrarilor, repartizarea lucrarilor catre evaluatori), salile organizate pentru evaluarea lucrarilor scrise”.
Elevii trebuie sa fie in sala de clasa in intervalul 8:00-8:30, cand vor fi distribuiti pe sali conform unei repartizari afisate pe usa fiecarei sali de clasa. Dupa ora 8:30, elevii de clasa a VIII-a care sustin simularea nu mai au drept de a parasi sala de examen pana la primirea subiectelor, si nu mai devreme de 10:30.
Repartizarea elevilor in salile de concurs se face in ordine alfabetica, cate 1 elev in banca. Elevii vor fi supravegheati de 2 asistenti, de alta specialitate decat Limba si literatura romana. „In cazul abaterilor, elevul poate fi sanctionat prin scaderea notei la purtare„, precizeaza ISMB.
Evaluarea lucrarilor scrise se face pe grupe de scoli, astfel incat profesorii de Limba si literatura romana sa nu evalueze lucrarile propriilor elevi, se mai arata in Regulamentul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).
Fiecare lucrare va fi evaluata de o echipa de 2 evaluatori, iar echipele de evaluatori vor fi stabilite prin tragere la sorti. In cazul inregistrarii unor diferente mai mari de 1 punct intre cei doi evaluatori, ei vor discuta, in prezenta presedintelui de comisie, modul de acordare a punctajelor si vor cadea de acord asupra notei finale.
Evaluarea Nationala – Calendar Simulari
18 februarie 2014Simulare – Limba si literatura romana – proba scrisa
19 februarie 2014Simulare – Matematica – proba scrisa
20 februarie 2014Simulare – Limba si literatura materna – proba scrisa
7 martie 2014Afisarea rezultatelor
Descarca de aici Calendarul Simularilor scolare 2014
Evaluarea Nationala – Continuturi Simulari pentru elevii clasei a VIII-a
Limba si literatura romana
Continuturile pentru simulare sunt cele prevazute in programa pentru Evaluarea Nationala pentru absolventii clasei a VIII-a. Pentru simulare sunt exceptate urmatoarele continuturi:
- procedee de expresivitate artistica in textele studiate (figuri de stil: alegoria)
- complementul direct si propozitia subordonata completiva directa; complementul indirect si propozitia subordonata completiva indirecta; complementele circumstantiale si propozitiile subordonate circumstantiale corespunzatoare (de loc, de timp, de mod, de cauza, de scop)
Matematica
Continuturile pentru simulare si competentele de evaluat asociate acestora sunt cele prevazute in programa pentru Evaluarea Nationala pentru absolventii clasei a VIII-a. Pentru simulare sunt exceptate urmatoarele teme:
- din capitolul Calcul algebric – Rapoarte de numere reale reprezentate prin litere. Simplificare. Operatii cu rapoarte (adunare, scadere, inmultire, impartire, ridicare la putere cu exponent numar intreg)
- capitolul Functii
- din capitolul Ecuatii, inecuatii si sisteme de ecuatii: – Rezolvarea in RxR a sistemelor de ecuatii de forma:
- Probleme cu caracter aplicativ care se rezolva cu ajutorul sistemelor de ecuatii
- din capitolul Punctul, dreapta, planul, semiplanul, semidreapta, segmentul de dreapta, unghiul – calculul unor distante in interiorul corpurilor studiate
- din capitolul Corpuri geometrice. Paralelipipedul dreptunghic, cubul; prisma dreapta cu baza triunghi echilateral, patrat sau dreptunghi; piramida triunghiulara regulata, tetraedrul regulat, piramida patrulatera regulata: – desfasurari si – aria laterala, aria totala, volumul
Amintim ca anul acesta elevii sustin pentru prima data simulari la nivel national pentru Bacalaureat si Evaluarea Nationala; simularile vor avea loc la aceeasi data pentru toate scolile si cu aceleasi subiecte. Scopul acestor testari la nivel national este „familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluari nationale, respectiv a unui examen de bacalaureat national si cu scopul de a optimiza rezultatele obtinute de catre elevii din invatamantul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale”, se arata in Ordinul privind organizarea si desfasurarea simularii evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a si a simularii probelor scrise ale examenului de bacalaureat national, in anul scolar 2013-2014.
Rezultatele obtinute de elevi sunt analizate la nivelul fiecarei scoli, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare. Fiecare scoala analizeaza rezultatele pe care le obtin elevii sai si elaboreaza un raport pe care il transmite inspectoratului scolar, se arata in Procedura privind organizarea si desfasurarea simularii evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a si a simularii probelor scrise ale examenului de bacalaureat national, in anul scolar 2013-2014. Documentul aprobat de secretarul de stat in MEN, Vasilica Stefania Duminica, a fost publicat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Scolile care obtin rezultate necorespunzatoare la simularile nationale sunt monitorizate si indrumate constant de catre inspectoratul scolar, se arata in document, care nu precizeaza ca inseamna „rezultate necorespunzatoare”. In ceea ce priveste orele sustinute de elevii care nu sunt clasa a VIII-a, documentul MEN precizeaza ca „unitatile de invatamant vor lua toate masurile necesare pentru ca activitatea didactica a claselor neimplicate in simularile nationale sa se desfasoare in mod corespunzator, dupa un program stabilit de Consiliul de Administratie al scolii”.
Citeste si: