Sari direct la conținut

Sindicaliștii STB, nemulțumiți de modul în care s-au purtat negocierile, dau de înțeles că nu renunță la grevă: ”Le vom transmite angajaților și ei vor decide” / Nu s-a stabilit o nouă rundă de negocieri.

HotNews.ro
Sindicaliștii STB, nemulțumiți de modul în care s-au purtat negocierile, dau de înțeles că nu renunță la grevă: ”Le vom transmite angajaților și ei vor decide” / Nu s-a stabilit o nouă rundă de negocieri.

Liderul celui mai puternic sindicat de la STB, Vasile Petrariu, a declarat în urma negocierilor de luni seară că este nemulțumit de modul în care s-au desfășurat acestea și de lipsa primarului Nicușor Dan de la masa discuțiilor și că va transmite acest lucru angajaților lăsându-i pe ei să ia decizia în privința continuării sau încetării grevei.

„Din pacate am pierdut atâta timp aici cu speranța că Consiliul de Administrație (al STB) își va asuma o decizie care să rezolve acest conflict. N-au înțeles că situația de criză în care ne aflăm și care ar fi trebuit rezolvată – pentru că problema acum nu este neapărat la noi ca salariați, problema este la cetățeni, cetățenii așteaptă, așteaptă reluarea activității și noi nu avem aceste garanții” a declarat Vasile Petrariu.

Petrariu cere în continuare salarii mărite și demisia directorului general Crit.

”Sunt interese mari in joc. Se consideră că acest domn Crit e singurul care poate să facă reformă? Acuma ne ducem si noi sa transmitem catre salariati, dar noi o să îi informam si vor decide…”, a declarat liderul sindical.

„Noi nu ne opunem reformelor, nu ne opunem eficientizării. Noi vrem să muncim, vrem să fim plătiţi rezonabil şi vrem să se discute, să se respecte legea: Legea Dialogului Social, Contractul Colectiv de Muncă, Codul Muncii. Vrem ca sindicatul reprezentativ, cu peste 8.500 de oameni, să fie tratat aşa cum spune legea şi cum îi obligă legea. Din păcate lucrul acesta nu s-a întâmplat. Eu am spus celor din Consiliul de Administraţie că, dacă ar fi fost interesaţi de ce se întâmplă în cadrul acestei societăţi după primul semnal pe care noi l-am dat, şi am atenţionat şi am invitat la o discuţie, să discutăm aceste probleme pe care le-am sesizat, dacă nu au crezut ce le-am spus şi dacă nici după data de 19 ianuarie când s-au adunat în curte peste 1.000 de oameni şi au stat 4 ore fără să fie băgaţi în seamă, strigându-şi oful, dacă după ce salariaţii au decis această formă de protest, după prima zi nu, după a doua nu, după a treia nu, după a patra nu, nu au fost interesaţi să discute cu noi aceste probleme…”, a explicat Petrariu.

Reprezentanții Consiliul de Administrație acceptă că nu au ajuns la un consens cu sindicatele cărora le-au promis că va avea loc o analiză a activității directorului STB, Adrian Crit, dara vertizează că sindicatele nu pot cere, conform contractului d emuncă, demisia directorului general.

Nu s-a stabilit o nouă rundă de negocieri și nu se știe dacă greva va continua.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că, dacă de dimineaţă erau „cam 20% autobuze, troleibuze, tramvaie în traseu”, la finalul zilei sunt aproape 40%. „Deci sunt tot mai mulţi şoferi şi vatmani care înţeleg că această aventură trebuie să se sfârşească. Eu sper să existe decizia raţională în urma discuţiei care are loc în seara asta, astfel încât greva să se oprească începând cu mâine”, susţine el.

Nicuşor Dan a declarat, luni seară, la Digi 24, că au fost negocieri între Consiliul de Administraţie al STB şi sindicatele mai mici, iar apoi a început o discuţie între Consiliul de Administraţie şi sindicatul majoritar, „cel care, conform deciziei de instanţă, este orgnizatorul grevei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro