Situația privind statul de drept s-a deteriorat în Polonia și Ungaria (Parlamentul European)
Parlamentul European a denunțat joi o deteriorare a situației din Polonia și Ungaria în ceea ce privește statul de drept, scrie AFP.
Cu 446 voturi pentru (178 împotrivă și 41 de abțineri), eurodeputații reuniți la Strasbourg au adoptat un text în care își exprimă regretul că „audierile nu au ajuns încă la progrese semnificative din partea celor două stat membre în discuție în ceea ce privește corectarea riscurilor evident de încălcare gravă a valorilor” statului de drept (independența justiției, libertatea de exprimare, corupție, drepturile minorităților).
Într-un vot inedit, Parlamentul European a activat în septembrie 2018 împotriva Ungariei suveranistului Viktor Orban procedura „Articolului 7”, care poate conduce teoretic la sancțiuni.
Această procedură a fost declanșată în decembrie 2017 și împotriva Poloniei, de această dată la inițiativa Comisiei.
Procedura Articolului 7, denumită uneori și „opțiunea nucleară”, se află în stadiu preliminar, cu audieri la Bruxelles, cu ușile închise, în fața celorlalte state membre care, acuză însă PE, „nu sunt organizate de manieră regulată, structurată și deschisă”.
La ultima audiere, în decembrie, guvernul ungar a sfidat UE calificând procedura drept o „farsă” și „vânătoare de vrăjitoare”.
A doua fază, care poate conduce la suspendarea dreptului de vot pentru un stat membru, cere unanimitate din partea celorlalte țări. Acest lucru este improbabil, în condițiile în care Budapesta și Varșovia au anunțat deja că vor face bloc pentru a împiedica orice sancțiune.
Joi, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei, organizație pan-europeană pentru apărarea drepturilor omului, a considerat că un controversat proiect de lege al Poloniei, care ar permite sancționarea judecătorilor, „ar putea submina și mai mult independența judiciară” în această țară.