Sari direct la conținut

Situatia ROMAG, incerta in deceniul urmator

Curierul National

„Noi suntem optimisti ca vom gasi contracte, fie in Romania, fie in afara tarii. Cu atat mai mult cu cat durata de viata a liniilor de productie expira cel mai devreme in 2013 (cea pusa in functiune in 1988) si cel mai tarziu in 2021 (ultima linie, inaugurata in 1996)”, ne-a declarat ing. Ghita.

De partea cealalta, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, s-a aratat rezervat in aceasta privinta.

Intrebat daca, in opinia sa, exista posibilitatea prelungirii contractului pentru livrarea apei grele, Teodor Chirica a afirmat ca, „deocamdata”, nu se are in vedere construirea unuia nou, suplimentar fata de Unitatile 3 si 4″.

„Nu ma pot pronunta asupra unei eventuale prelungiri a contractului de fabricare a apei grele dupa anul 2012”.

Potrivit datelor furnizate de Nuclearelectrica, in afara intregii cantitati de apa grea necesara reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda, Romag a livrat pana acum 130 de tone dintre cele 1.100 destinate unitatilor 3 si 4, diferenta urmand sa fie fabricata pana in 2012.

In ciuda acestui lucru, reprezentantii fabricii de la Turnu-Severin sustin ca exista si posibilitatea incheierii unor noi contracte si chiar a prelungirii lor pana in 2018 – 2020.

Comunistii voiau sa faca 15 reactoare

Programul nuclear romanesc elaborat de regimul comunist prevedea construirea a nu mai putin de 14 – 15 reactoare. Pentru industria energo-intensiva a anilor ’70 – ’80, scopul principal era o productie mare de energie electrica si importuri cat mai mici, dorindu-se inca de pe atunci independenta energetica a Romaniei.

Un articol de Afrodita Cicovshi

Integral in Curierul National

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro