Situatia ROMAG, incerta in deceniul urmator
„Noi suntem optimisti ca vom gasi contracte, fie in Romania, fie in afara tarii. Cu atat mai mult cu cat durata de viata a liniilor de productie expira cel mai devreme in 2013 (cea pusa in functiune in 1988) si cel mai tarziu in 2021 (ultima linie, inaugurata in 1996)”, ne-a declarat ing. Ghita.
De partea cealalta, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, s-a aratat rezervat in aceasta privinta.
Intrebat daca, in opinia sa, exista posibilitatea prelungirii contractului pentru livrarea apei grele, Teodor Chirica a afirmat ca, „deocamdata”, nu se are in vedere construirea unuia nou, suplimentar fata de Unitatile 3 si 4″.
„Nu ma pot pronunta asupra unei eventuale prelungiri a contractului de fabricare a apei grele dupa anul 2012”.
Potrivit datelor furnizate de Nuclearelectrica, in afara intregii cantitati de apa grea necesara reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda, Romag a livrat pana acum 130 de tone dintre cele 1.100 destinate unitatilor 3 si 4, diferenta urmand sa fie fabricata pana in 2012.
In ciuda acestui lucru, reprezentantii fabricii de la Turnu-Severin sustin ca exista si posibilitatea incheierii unor noi contracte si chiar a prelungirii lor pana in 2018 – 2020.
Comunistii voiau sa faca 15 reactoare
Programul nuclear romanesc elaborat de regimul comunist prevedea construirea a nu mai putin de 14 – 15 reactoare. Pentru industria energo-intensiva a anilor ’70 – ’80, scopul principal era o productie mare de energie electrica si importuri cat mai mici, dorindu-se inca de pe atunci independenta energetica a Romaniei.
Un articol de Afrodita Cicovshi