Sari direct la conținut

Situație critică la Roşia Montană. Populație evacuată în urma unor fisuri la barajul lacului Tăul Mare / Arafat: Situaţia e stabilă / Cum arată fisura din baraj și cum intervin autoritățile

HotNews.ro
Oamenii din Roșia Montană au fost evacuați preventiv, Foto: Alba24.ro
Oamenii din Roșia Montană au fost evacuați preventiv, Foto: Alba24.ro

O parte din locuitorii din Roșia Montană au fost evacuați în noaptea de sâmbătă spre duminică de către pompieri, după ce primarul localității din munții Apuseni a semnalat că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat, relatează Alba24. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care a mers acolo, spune că la acest moment “situația este stabilă” și este aşteptat un expert pentru a decide cum se va interveni la baraj.

16:20Un nou mesaj Ro-Alert a fost transmis duminică după-amiază pentru locuitorii din zona Barajului Tăul Mare din Roșia Montană, care sunt avertizați că există pericolul ca barajul să cedeze, astfel că trebuie să evacueze zona.

12:50 Echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au început operaţiuni de golire parţială a lacului Tăul Mare, motopompe de mare capacitate fiind duse în zona lacului cu ajutorul utilajelor grele, iar puţin înainte de ora 12:00 prima pompă a început refularea.

În primă fază, se lucrează pentru scăderea nivelului lacului cu 5 metri pentru a de ajunge un grad de risc „acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate, au transmis oficialii ISU.

10:50 Breșa sub formă de con a apărut în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă.

Autoritățile lucrează cu utilaje de mare capacitate pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

„Va trebui golit tot barajul, lăsat la uscat, apoi breșa aceasta se va face în trepte, după care reparată golirea de fund a barajului și refăcut”, a explicat la fața locului directorul SGA Alba, Vlad Sorin, citat de Alba 24.

Potrivit acestuia, autoritățile nu vor interveni cu utilaje pe baraj, pentru a nu pune în pericol stabilitatea acestuia. Pompele care vor scoate apa din lac vor fi amplasate pe un versant, în zona unei conducte de supraplin.

09:10 Raed Arafat a declarat că, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului lacului Piscicol Tăul Mare, ar fi trebuit evacuate 268 de persoane care locuiesc în aval, însă majoritatea au refuzat să plece, deşi li s-a explicat situaţia.

El a precizat că 70 de persoane sau mers la rude, 14 au apelat la mijloacele ISU, iar restul au semnat refuzul de evacuare, deşi li s-a explicat care sunt riscurile.

  • ”Situaţia este stabilă, aşteptăm expertul să ne spună punctul de vedere şi care e demersul pe care trebuie să-l facem”, a afirmat Raed Arafat.

La rândul său, directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor Alba, Vlad Sorin, a spus, conform Alba 24, că s-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani:

  • ”Mica breşă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură.
  • Monitorizăm breşa, aceasta nu a suferit nicio modificare. Monitorizăm, de asemenea, nivelul lacului, care a scăzut cu circa 2 centimetri de când îl monitorizăm.
  • Aşteptăm expertul să ne dea o soluţie tehnică”.

——————

Evacuarea preventivă a locuitorilor a început duminică la ora 02:00. Primarul localității a dat alarma, semnalând o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, și a sunat la 112 pentru a anunța situația.

Imediat au fost convocate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Roşia Montană, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi alertată grupa operative şi creşterea capacităţii de intervenţie, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere, potrivit news.ro.

Locuitorii au primit mesaj RO-Alert pentru a-i anunța pe oameni, iar pompierii au mers din ușă în ușă ca să le spună oamenilor să plece, existând decizie de evacuare pentru 268 de oameni.

Cei care au refuzat, au fost nevoiți să semneze pe propria răspundere pentru acest lucru.

Potrivit autorităților, până în prezent au fost evacuate 84 de persoane care locuiesc în aval de baraj, iar alte 184 au refuzat evacuarea, conform Alba24. Oamenii au fost cazaţi în săli de sport şi internate din Abrud şi Cîmpeni.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a ajuns la Roșia Montană.

  • “După cum cunoașteți, ieri, în jurul orei 19:00 s-a primit prin 112 un apel că ar fi o problemă la nivelul barajului de la Roșia Montană, baraj care acumulează apă curată, deci nu vorbim de halde de steril sau alte substanțe.
  • Colegii de la ISU și toate autoritățile, bineințeles autoritățile locale care au fost implicate încă de la orele 16:00 verificând situația care a fost sesizată de un cetățean, au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență.
  • Am intrat în legătură cu ei și în final, după mai multe consultări, inclusiv cu domnul prim-ministru și cu ministrul Bode, decizia finală a fost de a evacua 268 de persoane din zona unde există un potențial de risc, până la stabilirea situației și a nivelului de risc”, a declarat Raed Arafat, citat de Alba 24.

Lacul Tăul Mare are o suprafață de 40.000 mp și se află la o altitudine de 930 de metri. Barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană are o vechime de peste 100 de ani, iar în ultimii circa 30-40 de ani nu au fost efectuate lucrări de întreținere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro