Sari direct la conținut

Situație inedită în toamnă, în București: Rusia și SUA își dispută conducerea ITU, agenția ONU care face regulile în telecom

HotNews.ro
Houlin Zhao, actualul secretar general al ITU, Foto: ITU
Houlin Zhao, actualul secretar general al ITU, Foto: ITU

2000 de oficiali din 191 de țări vor veni timp de 3 săptămâni în această toamnă în București, la Palatul Parlamentului, pentru a alege noua conducere a ITU, agenția ONU care face regulile la nivel global în domeniul telecom. Mandatul chinezului Houlin Zhao la șefia ITU ia sfârșit, iar principalii candidați sunt din Federația Rusă și din SUA.

Vlad Stoica, președintele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), principala autoritate desemnată de guvern să gestioneze organizarea acestui eveniment, a prezentat marți câteva detalii despre această conferință în cadrul unei conferințe organizate de Financial Intelligence.

Șeful ANCOM: Șansa cea mai mare o are americanul, având în vedere că majoritatea țărilor ONU condamnă războiul Rusiei în Ucraina

Principalii candidați pentru preluarea funcției de Secretar General al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, pentru un mandat de 4 ani, sunt din Rusia și SUA.

  • „Conferinta ITU se face o dată la 4 ani, este sub egida ONU. Vor fi alegeri pe următorii 4 ani. Se schimbă Secretarul General în comunicații și directorii celor 3 direcții principale. În afară de asta se vor adopta niște rezoluții care vor da ideile în reglementare în ceea ce privește digitalizarea, spectrul radio și comunicații.
  • Este o situație inedită. Nu numai că sunt alegeri, dar candidații principali sunt un american și un rus. Având în vedere contextul geopolitic șansa cea mai mare o are americanul, având în vedere că majoritatea țărilor ONU condamnă războiul Rusiei în Ucraina. Dar tot este o sensibilitate, conferința se află pe teritoriul Romaniei, este un context sensibil, dar sper să iasă un eveniment bun.”, a declarat marți Vlad Stoica, președintele ANCOM.

Cine sunt cei doi candidați din SUA și Rusia pentru șefia ITU

Actualul secretar general al ITU este Houlin Zhao (China), chinezul fiind reales în această poziție pentru al doilea mandat în noiembrie 2018.

Acum vor avea loc alegeri în București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, iar principalii candidați sunt o americancă – Doreen Bogdan Martin, și un rus – Rashid Ismailov.

  • Doreen Bogdan Martin are o experiență de peste 30 de ani în telecomunicații, ultimii 3 ani fiind chiar director de dezvoltare în cadrul ITU. Vezi aici CV-ul și prioritățile sale.
  • Rashid Ismailov este în prezent președinte al VimpelCom PAO, iar în trecut a fost director general al Nokia Rusia, a avut funcții de conducere în Huawei technologies și Ericsson responsabil pe zona Europa de est și Asia centrală. Acesta a fost și ministru adjunct al Comunicațiilor în Federația Rusă. Vezi aici CV-ul și prioritățile sale.

Lista cu toți candidații care vor fi aleși în funcții de conducere în cadrul ITU la conferința de la Bucureși este AICI.

Cât va costa sala de conferințe care va fi ridicată temporar în parcarea Senatului pentru a găzdui 2.000 de oficiali din toată lumea

Guvernul vrea să aloce 27,3 milioane de lei pentru închirierea și amplasarea unei structuri provizorii pe terenul Palatului Parlamentului în care să se echipeze o sală de conferințe capabilă să găzduiască peste 2.000 de persoane. Oficiali din toată lumea sunt așteptați în luna septembrie la București, la Conferința Plenipotențiarilor ITU, agenția ONU care face regulile la nivel mondial în telecomunicații.

Detaliile se regăsesc într-un proiect de Hotărâre de Guvern lansat în consultare publică pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

În nota de fundamentare se arată că banii pentru închirierea, amplasarea și echiparea acestei săli principale de conferințe vor fi luați din excedentul de 88 milioane de lei ai Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), bani care au fost virați deja în Fondul de rezervă al Guvernului, după ce s-a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2022.

Din această sumă de 88 milioane de lei, prin adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 608/2022 s-a decis distribuirea a 61,5 milioane de lei către alte instituții care au rol în organizarea acestui eveniment, rămânând fonduri și pentru rezolvarea problemei cu amplasarea sălii plenare de conferințe.

HotNews.ro a informat deja că această sală, care va găzdui 2.012 persoane ar urma să fie ridicată temporar pe platforma din parcarea Senatului, având ca acces intrarea B3 a Palatului Parlamentului.

Informația apare într-un contrar de achiziții atribuit deja de ANCOM pentru servicii de proiectare arhitecturală pentru realizarea conceptului de design/branding și amenajare interioară și exterioară pentru spațiile din interiorul și exteriorul Palatul Parlamentului, inclusiv Sala Plenară și Aeroportul Henri Coandă – Otopeni, locații unde se vor derula activități din cadrul Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Pentru detalii despre problemele și cheltuielile pentru Conferința ITU citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro