Sari direct la conținut

Smartphone-ul viitorului in viziunea sefului Intel: Va sti totul despre tine, iti va intelege nevoile, va actiona in numele tau

HotNews.ro

In conditiile in care procesoarele devin tot mai complee, telefoanele viitorului vor avea o interfata de comunicare complet schimbata, vor stii aproape totul despre proprietar, unde merge, ce conturi in banca are si ce preferinte are, astfel incat ele vor putea singure sa intreprinda actiuni in numele posesorului, spune Paul Otelini, CEO al Intel, intr-un interviu pentru PC World.

„Marea schimbare in viitor tine de interfata, se va adauga vocea si gesturile si recunoasterea cognitiva la diversele terminale. Acest tip de lucruri va revolutiona modul in care interactionam cu terminalele”, spuen seful Intel care detaliaza schimbarea.

„Ganditi-va la un telefon evoluat care ajunge sa stie cine esti, unde esti, iti stie preferintele fiindca ti-a vazut activitatile, are informatiile tale financiare si un mare numar de lucruri despre tine. In aceste conditii, in loc sa ceri telefonului sa acceseze diverse lucruri, vom ajunge in punctul in care el face lucruri pentru tine intr-un mod proactiv. Terminalul va stii singur, iti va intelege nevoile si va initia actiuni pentru tine.”, a spus Otellini, citat de PC World.

Pe de alta parte, The Register noteaza ca divizia Intel Labs lucreaza la o tehnologie denumita „contextual awareness” care te va sfatui ce mod de comunicare trebuie sa folosesti cand suni pe cineva, in functie de ce face acea persoana in momentul respectiv.

Exemplele de utilizare a tehnologiei sunt interesante si vor starni cu siguranmta controverse. Spre exemplu, daca vrei sa contactezi un om care in acel moment e la volan, tu ii vei transmite un SMS care va fi transformat in vorbire si ii va fi „livrat” destinatarului prin hands-free.

Tinand cont de diversi senzori, cum ar fi accelerometru si GPS, dar si de microfonul care va putea inregistra si trimite celui care vrea sa te contacteze un mic fragment sonor din locul unde esti, telefonul va determina in ce mod e cel mai bine sa fi contactat.

Mai mult, daca tu ca utilizator alegi sa iti faci public calendarul diverselor evenimente la care mergi, daca cineva va dori sa te sune in timpul unei sedinte spre exemplu, acea persoana va primi o notificare cum ca esti in sedinta. In acest caz, SMS-ul pe care vrei sa il transmiti persoanei din sedinta va fi trimis pe mailul ei, nu pe telefon, fiindca se presupune ca in sedinta are laptop-ul in fata si vede mesajul mai repede, in timp ce telefonul este in buzunar, pe modul silentios.

Un alt exemplu dat de cei de la Intel Labs tine de faptul ca poti sti cu acest sistem ce face sotia ta intr-un anumit moment si ti se poate indica modul cel mai potrivit de a o contacta. Cei de la Intel Labs precizeaza insa ca acest sistem permite celor implicati sa seteze exact ce informatii personale devin publice, astfel ca o persoane care nu vrea sa fie monitorizata de aceasta tehnologie poate alege clar si simplu acest lucru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro