Soarta reactoarelor 3 și 4 depinde de analiza unui nou comitet guvernamental de coordonare strategică
Guvernul înființează un comitet de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, potrivit unei decizii a premierului Ludovic Orban, publicate în Monitorul Oficial. Din acest comitet fac parte Virgil Popescu, ministrul economiei, Florin Cîțu, ministrul finanțelor, Cosmin Marinescu, consilier prezidențial, și Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului. Reamintim că acționarii Nuclearelectrica au renunțat, recent, la partenerii chinezi- China General Nuclear Power Corporation.
De asemenea, Planul de relansare economică al Guvernului prevede construirea a cel puțin o unitate până în 2030.
Potrivit deciziei premierului, comitetul are ca obiective principale analiza, cristalizarea și fundamentarea deciziilor strategice și a măsurilor necesare pentru implementarea proiectului reactoarelor.
Comitetul prezintă Guvernului, lunar sau ori de câte ori este necesar, informări și rapoarte.
Secretaruatul tehnic al comitetului este asigurat de 4 reprezentanți ai Nuclearelectrica, desemnați prin decizie a directorului general al societății.
La ședințele comitetului pot participa, în calitate de invitați, reprezentanți ai altor entități publice sau private cu activitatea relevantă în domeniu.
Comitetul este un organism consultativ fără personalitate juridică.
Forumul Atomic Roman (ROMATOM) consideră că este deosebit de importantă adoptarea acestei decizii și reprezintă un semnal pozitiv pentru industria nucleară din Romania și, prin impactul benefic al acestui proiect strategic de investiții, și pentru economia romanească în general, prin crearea de noi locuri de muncă.
Pe data de 12 iunie 2020, la solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA de vineri încetarea negocierilor cu chineziide la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. A fost concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.
În luna ianuarie, premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro. că statul român ar putea renunța la parteneriatul cu o firma chineză, vechi de aproape cinci ani, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. „Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (…) Vom vedea cu ce partener (vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener și finanțare„, a spus premierul.
Tot în ianuarie, Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, că premierul Ludovic Orban a avut dreptate când a afirmat că îi este clar că „nu o să meargă cu chinezii” parteneriatul legat de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Virgil Popescu mai spunea că i se pare normal caastfel de investiții strategice să fie făcute cu parteneri NATO.
China General Nuclear Power Corporation, compania chineză implicată în proiect, a fost acuzată în 2016, de Guvernul SUA, de spionaj nuclear. De altfel, un comunicat al Departamentului de Justiție din 14 aprilie 2016 arată că încă de pe atunci existau suspiciuni în acest sens. Vezi aici comunicatul Departamentului de Justiție.
Cu toate acestea, discuțiile cu chinezii au continuat.
În urmă cu un an, Ministerul Energiei ar fi propus ca suma pe care să o suporte investitorii să fie peste 200 de milioane de euro anual. În mai 2019, la Ministerul Energiei a fost semnat un document numit acordul investitorilor în formă preliminară.De atunci nu s-a mai întâmplat nimic.
Potrivit memorandumului, cele doua parti ar fi urmat să înființeze o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).