Social-democratul Danilo Turk este noul presedinte al Sloveniei
Candidatul opozitiei de centru-stanga din Slovenia, Danilo Turk, a devenit noul sef al statului, dupa ce duminica a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale cu 68,26% din voturi, potrivit rezultatelor comunicate de Comisia Electorala dupa numararea a 99,9% din sufragii, informeaza AFP.
Danilo Turk, in varsta de 55 de ani, a obtinut astfel o victorie categorica in fata contracandidatului sau sustinut de guvern, fostul premier de centru-dreapta Lojze Peterle, care a primit numai 31,74% din voturi.
Peterle si-a recunoscut imediat infrangerea si l-a felicitat pe noul presedinte, adaugand insa ca victoria lui Turk a fost mai mult “un vot impotriva guvernului, e mai putin decat ceea ce spun politologii”.
La randul sau, castigatorul alegerilor a declarat ca succesul sau „nu este o victorie personala, ci o victorie a tuturor slovenilor”. „Situatia tarii este de asa natura, incat multi cetateni vor ceva nou”, a afirmat Danilo Turk.
Infrangerea fostului premier Lojze Peterle, in varsta de 59 de ani, reprezinta un nou esec pentru premierul Janesz Jansa, dupa rezultatul slab inregistrat la alegerile locale din noiembrie 2006, marcate de pierderea primariilor in Ljubljana si Maribor.
Profesor de drept international, fost adjunct al fostului secretar general al Natiunilor Unite, ghanezul Kofi Annan, Danilo Turk a fost sustinut de opozitia social-democrata (SD), care spera ca va reusi sa castige alegerile legislative din toamna anului 2008.
Danilo Turk va deveni la 23 decembrie, data cand se va petrece transferul de putere, cel de-al treilea presedinte pe care il are Slovenia de la declararea independentei acestui stat, in 1991. Ca si predecesorii sai – Milan Kucan (1992-2002) si Janez Drnovsek (presedinte din 2002 pana in prezent), ambii doi fosti comunisti – Danilo Turk vine dinspre mediile de stanga.
Chiar daca functia sa este esential onorifica si presedintele reprezinta mai degraba o autoritate morala, noul presedinte isi va asuma, impreuna cu guvernul, de la 1 ianuarie 2008, prima presedintie semestriala a UE asigurata de una dintre tarile provenind din fostul bloc comunist care au aderat la UE in 2004.