Sari direct la conținut

Socialistii triseaza mai mult: Socialismul are un impact de durata asupra moralitatii cetatenilor-studiu

HotNews.ro

„Cu cat o persoana este expusa mai mult la socialism, cu atat este mai predispusa sa triseze atunci cand are o sarcina data”, arata un nou studiu intitulat „The (True) Legacy of Two Really Existing Economic Sustems” de la Duke University si de la Universitatea din Munich. Echipa de cercetatori a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a lucrat cu 259 de participanti din Berlin, care au crescut in parti opuse ale zidului.

Atunci cand au jucat un joc de zaruri care le putea aduce 6 euro, subiectii din Est, care au trait sub un regim socialist timp de patru decenii, erau mai predispusi sa minta referitor la rezultat decat cei din Vest.

„Jocul a fost destul de simplu. Fiecare participant a fost rugat sa arunce un zar de 40 de ori si sa inregistreze fiecare rezultat pe o bucata de hartie. Cel mai mare rezultat avea castigul cel mai mare. Inainte de fiecare aruncare, jucatorii trebuiau sa noteze numarul care era fie pe partea de sus, fie pe partea de jos a zarului. Cu toate acestea, ei nu trebuia sa spuna ce parte au ales, astfel ca le era usor sa triseze daca aruncau zarul inainte, iar apoi se prefaceau ca au ales partea cu numarul cel mai mare. Daca alegeau partea de sus si dadeau cu zarul „2”, acestia ar fi avut un motiv sa spuna, in mod fals, ca au ales partea de sus, care ar fi fost „5”, scrie The Economist.

Rezultatele au aratat ca „germanii din est au trisat de doua ori mai mult decat cei din vest”, lasand cercetatorii sa concluzioneze ca „regimul politic socialist are un impact de durata asupra moralitatii de baza a cetatenilor”.

Lucrarea trateaza cateva motive care ar putea oferi o explicatie referitoare la rezultatul studiului.

  • Sistemele socialiste au fost caracterizate prin deficitul extins, care intr-un final a dus la prabusirea Republicii Democrate Germane in Germania de Est. In multe cazuri, socialismul a fortat sau a pus presiune pe oameni sa lucreze in jurul legilor oficiale. De exemplu, in Germania de Est, furtul unei incarcaturi de materiale de contructii cu scopul de a o schimba pentru un televizor era singura modalitate prin care soferul utilajului putea sa se conecteze la lumea exterioara. Mai mult, sisteme socialiste au fost caracterizate printr-un grad ridicat de infiltrare a aparatului serviciilor de informatii.

Studiul se pozitioneaza la polul opus al unei cercetari din 2013, care a concluzionat ca „economiile de piata duc la degradare morala”.

Cercetarea de la Universitatile Duke si Munich subliniaza si faptul ca „regimurile politice si economice, precum socialismul, ar putea avea un efect si mai negativ asupra comportamentului indivizilor”.

„Nu am observat o diferenta generala intre Vest si Est in ceea ce priveste comportamentul pro-social, precum donatiile la spitale, dar cu toate acestea, cei cu influenta capitalista doneaza mai mult”, au observat cercetatorii, citati de revista Reason.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro