Sari direct la conținut

Sociollogica: Decontul unui extrem de probabil referendum invalidat cu un rezultat extrem de defavorabil presedintelui in functie

Sociollogica

Aceasta postare nu este o argumentare pentru prezenta la vot sau pentru boicot, ci o observatie. Este extrem de probabil sa avem in cateva zile un referendum invalidat (prezenta < 9,1 milioane), cu un rezultat extrem de defavorabil presedintelui in functie.

Exista cateva boicoturi – al PDL si al unor sustinatori ai cauzei „NU” care neaga legitimitatea referendumului. Cu cat boicoturile vor fi mai de efect, cu atat scorul optiunii „NU” va fi mai prost. Fara boicoturi, scorul lui TB ar fi fost undeva intre 31-37%. Boicoturile – eliminand din masa de votanti sustinatori ai presedintelui – vor scadea procentele acestuia si vor mari scorul optiunii „DA”. Efectele psihologice ale rezultatului vor fi importante („de ce s-a votat 85% pentru demitere, dar el ramane in functie?”).

Daca punem impreuna 1) invalidarea si 2) boicoturile, ajungem la urmatoarea situatie: un numar de votanti care vor vota „DA”, ale caror dominatie ca procente in randul celor care au votat va fi covarsitoare, si a caror vointa nu va fi luata in calcul.

In cazul unei prezente scazute la vot, singurii care au fost mobilizati sa voteze „DA” sunt sustinatorii USL. Efectul faptului ca votul lor, de fapt, nu conteaza, va putea fi canalizat politic (dupa cum vei vedea mai jos, exista lucruri mai rele).

Consecintele sociologice sunt serioase in cazul in care prezenta la vot va fi mare, indicand ca nu doar votantii USL au venit la vot. Este posibil ca la acest scrutin sa stabilim un record in legatura cu vointa exprimata prin vot care nu conteaza si nu produce efecte.

Concret:

La alegerile prezidentiale din 2000, pentru Corneliu Vadim Tudor au votat 3,3 milioane de persoane in turul doi. Vointa lor exprimata prin vot nu a produs efecte. (voturile pentru Ion Iliescu nu trebuie luate in calcul, pentru ca ele au produs efecte: Ion Iliescu a devenit atunci presedinte).

  • In 2004, candidatul perdant – Adrian Nastase – a obtinut 4,8 milioane voturi.
  • In 2008, partidele care nu au ajuns la guvernare dupa parlamentare au strans 2,4 milioane voturi.
  • In 2009, voturile pentru Mircea Geoana (5,2 milioane) nu au produs efecte concrete, Mircea Geoana neajungand presedinte.

In cazul unei prezente mari, acest nivel va fi depasit la referendum.

Dar asta nu e tot.

Alegerile din 2000 sunt ultima ocazie cand la alegerile din Romania au participat peste 11 milioane de persoane. Recordurile de prezenta de atunci si pana acum au fost date de:

  • prezidentiale 2009, turul doi: 10,6 milioane de voturi (cu tot cu diaspora)

sau, daca vrem sa ne orientam spre alegerile locale:

  • votul pentru primari de acum cateva saptamani: 10,8 milioane voturi.

Estimand generos, exista 11,5 milioane de romani in tara sau in diaspora care sunt dispusi sa participe la alegeri. Nu toti vin la vot de fiecare data, dar ei reprezinta electoratul de facto, ceilalti abandonand – unii de mai mult de cinsprezece ani – ideea de a vota.

Este posibil ca, pentru prima data in ultimii treisprezece ani, majoritatea acestor romani dispusi sa voteze sa-si exprime vointa prin vot intr-un anume sens fara sa se produca efecte. Consecintele sunt dificil de estimat.

Boicoturile castiga batalia, dar nu pot schimba situatia. Undeva, cumva, va veni decontul.

Observatie: exista multe locuri pe Internet unde se poate face propaganda pentru o cauza sau pentru cealalta. „Sociollogica” nu este unul dintre ele. Aici se discuta cifre, nu se aduc injurii.

Comenteaza pe blogul Sociollogica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro