Sociollogica: Pierzatorii alegerilor
Nu stim inca cine va castiga. Stim deja insa cine a pierdut. Si anume, intr-o ordine intamplatoare:
1. BOR (Biserica Ortodoxa Romana). Implicata in campanie ca niciodata* si mai ales manjita ca niciodata de asocierea cu o forta politica. In plus, in ciuda sustinerii fata de putere, s-a pomenit cu o decizie CCR nefavorabila. Deci si fara slanina in pod si cu sufletul in iad.
* = Faptul ca Iohannis e protestant nu conteaza. BOR n-a facut niciodata campanie impotriva ateului/liber-cugetator Ion Iliescu.
2. Elena Udrea. Daca il lasa pe Cristian Diaconescu sa candideze, acesta obtinea cam acelasi scor ca si ea dar presedintele PMP avea acum avantajul de a nu fi subperformat in vazul natiunii. Cine nu participa nu pierde.
3. Notiunea de unitate. Facuta harcea-parcea intre turul unu si turul doi chiar de catre cei care o propagau. Rezultatele primului tur arata (iar rezultatele turului doi vor arata) ca existenta unui consens national sau macar a unei majoritati covarsitoare era/este doar un slogan de campanie, fara relevanta in realitate.
4. Mass-media (sau cea mai mare parte a ei). O multime de pumni incasati in plex. Listez doar cativa:
– Ponta+Udrea = mai putin de jumatate din voturile din primul tur.
– Ponta doar 40% in primul tur. Fara Ghita sau A3, Nastase lua un scor identic in 2004.
– In ciuda atacurilor venite cam din toate partile, Iohannis a intrat in turul doi.
– Rezultatul in turul doi va fi mult mai echilibrat decat raportul mediatic de forte dintre cei doi candidati.
S-a investit enorm in propaganda, dar nu si cu destula intelepciune. In acest domeniu trebuie sa alergi enorm doar ca sa nu pierzi teren.
5. Stanga romaneasca reala, postmoderna. Cand candideaza pana si Rotaru sau Funar, dar #unitisalvam nu are candidat…
De asemenea: un pas inapoi fata de 2009, cand a candidat Cernea.
6. Facebook. Nu inca un factor decisiv.
7. Noul PNL. Deciziile importante au fost amanate sau acoperite de campanie. Cele trei crize (de forta organizationala, de lideri si de identitate in relatia cu alegatorii) au ramas bine mersi la locul lor.
8. Teoriile conspiratiei. Nu, in turul doi n-au ajuns Udrea si Tariceanu. Nu, intre cele doua tururi nu a fost descalificat nimeni. Nu, n-au existat retrageri incredibile pe ultimii metri.
9. Calitatea campaniei in sine. Nu trebuie sa ma crezi pe cuvant cand iti spun ca a fost o perioada electorala fara zvac, fara fler, fara imaginatie, fara forta, necalibrata pe asteptarile populatiei. Electoratul stie asta si cifrele o demonstreaza. Fara ca migratia sa fi crescut in mod colosal dupa 2009 am avut turul unu cu cea mai mica prezenta din istoria tururilor unu, iar duminica vom avea probabil turul doi cu cea mai mica prezenta din istoria tururilor doi.
10. Viitorul Romaniei. Nu s-a vorbit deloc despre el.
Mentiuni fara loc in primele zece:
– imaginea MAE
– Traian Basescu
– capota de masina lovita de Vanghelie.
Comenteaza pe blogul lui Barbu Mateescu, Sociollogica.