Sociollogica – Privind inapoi spre luna referendumului: sondaj IMAS
Sondajul a fost efectuat intre 11 si 17 iulie, la cateva zile dupa votul de suspendare din parlament. In mod evident, sondajul surprinde o imagine in miscare. Efectele campaniei de suspendare si ale rezultatului referendumului vor putea fi masurate abia in sondajele efectuate in august.
Asta nu inseamna ca nu se pot observa lucruri interesante:
1. Nivelul de incredere in Ponta cobora langa cel al lui Antonescu. Daca si liderul PNL suferea o pierdere de incredere, puteam vorbi de o respingere a tentativei de demitere a lui Traian Basescu – dar stiam din sondajele efectuate in iulie ca nu era vorba de asa ceva.
In fapt, vorbim de primele efecte ale nemultumirii fata de guvernarea USL, prim-ministrul fiind evident cel care deconteaza. In mai 24% dintre romani nu stiau daca guvernul Ponta este mai bun sau mai rau decat guvernul MRU, in iulie numarul nehotaratilor scazuse la 14%. Numarul celor care „nu stiu” a scazut si el cu un procent. Cele 11 procente din acest paragraf au „plecat” inegal:
Cei care cred ca guvernul Ponta e mai rau decat guvernul MRU: 21% (mai) -> 28% (iulie). Plus sapte.
Cei care cred ca guvernul Ponta e mai bun decat guvernul MRU: 24% (mai) -> 28% (iulie). Plus patru.
Calculul de mai sus simplifica lucrurile, intrucat nu ia in calcul marja de eroare a sondajului (+/- 3%), dar da o imagine destul de clara asupra situatiei.
2. In acelasi context cred ca trebuie privita si cea mai mare ascensiune in termeni relativi din acest sondaj, si anume cresterea nivelului de incredere in Corneliu Vadim Tudor cu 82% fata de scorul anterior (de la 8,3% la 15,1%).
Avand in vedere lipsa de apetenta a PDL/ICCD/NR spre solutii economice sau mesaje cu impact larg in acest domeniu, una din luptele importante de la parlamentare s-ar putea duce intre USL, PPDD si PRM.
3. Traian Basescu era pe cai mari – referendumul i-a permis sa isi exprime punctele de vedere intr-un context care, dintr-un motiv, l-a favorizat. Vorbim despre procedura de suspendare, care a mobilizat oameni de partea sa.
Referendumul insa nu a modificat radical scena politica. Traian Basescu, varful de lance al opozitiei, era la un nivel de incredere de doua ori si jumatate mai mic decat oricare dintre principalii lideri ai USL.
Timp de cateva saptamani, Sociollogica va lua o pauza. In masura in care apar sondaje interesante, ele vor fi discutate la momentul aparitiei lor.
Comenteaza pe blogul Sociollogica