Sari direct la conținut

Sociollogica: Sondaj CSOP – mijlocul lui august

Sociollogica

CSOP lucreaza cu PDL de ani si de ani de zile. Vorbim practic de institutul de casa al opozitiei actuale. In mod clasic, in toate sondajele CSOP:

a. USL are un scor mai prost decat in sondajele altor institute.

b. PDL are un scor mai bun decat in sondajele altor institute.

c. Increderea in Traian Basescu este la cote mai inalte decat in sondajele altor institute.

EvZ a facut public un sondaj efectuat de CSOP la mijlocul lui august. El se conformeaza modelului de mai sus, cu cateva mici nuante.

Observatii importante:

1. In articol este scris: „Sondajul CSOP indica un trend clar de crestere a PD [sic!], care avea 18% in luna mai, 20% in iunie, 21% in iulie si 22% in 13-18 august. In schimb, trendul PSD [sic!] este descrescator: 54% in mai, 52% in iunie, 51% in iulie si 50% in august.”

In fapt, vorbim despre o scadere a USL si o crestere a PDL abia in interiorul marjei de eroare.

2. Tot uitandu-ne la cifrele de mai sus, te rog sa observi ca pana si conform sondajelor CSOP, democrat-liberalii au supra-performat la locale iar USL a sub-performat. Mobilizarea dreptei reformiste la alegerile locale a fost exceptionala, si cu toate astea a suferit o infrangere majora.

3. ICCD apare pentru prima data intr-un sondaj iar Noua Republica trece de pragul lui 1% pentru prima data. Concret:

Daca in lista de optiuni de vot aceste formatiuni nu sunt incluse, PDL obtine voturile a 10,3% dintre romanii cu drept de vot aflati in tara (22% din cei 47% care au o optiune de vot).

Daca includem aceste formatiuni, scorul PDL scade la 9,8%. ICCD atrage alti 1,5% dintre romani, iar Noua Republica 1%.

In alte cuvinte, ICCD+NR atrag 2% din romanii cu drept de vot in plus fata de cei care voteaza PDL, marind electoratul aliantei de dreapta cu o cincime = trei sute de mii de persoane.

Avand in vedere ca toate aceste cifre sunt in interiorul marjei de eroare, afirmatiile de mai sus trebuie tratate cu grija, ele nefiind neaparat o reflectie a situatiei de pe teren.

4. Diferenta procentuala dintre cei care au o parere buna sau neutra despre MRU (21 + 20) si cei care au o parere buna sau neutra despre Traian Basescu (20 + 16) a scazut foarte mult fata de cat era acum trei luni. Acest lucru este logic, avand in vedere suprapunerea mesajelor celor doi si asocierea din timpul campaniei pentru referendum.

5. In continuare PDL, cu ICCD+NR sau fara, tot nu reuseste sa capteze nici macar doua treimi din electoratul celor care au o parere buna despre Traian Basescu. Incepe sa devina evident ca in randul acestui grup se afla multi PPDD-isti („am o parere buna despre el, dar votez cu partidul lui domnu’ Dan”).

O situatie asemanatoare este intalnita la MRU, al carui potential nu este captat in intregime.

6. O ciudatenie: 23-24% dintre romani voteaza USL, dar 30% dintre romani au o parere buna sau foarte buna despre Victor Ponta, iar 28% au o parere buna sau foarte buna despre Crin Antonescu. Evit concluziile pentru acum.

Comenteaza pe blogul Sociollogica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro