Sari direct la conținut

Soferii bihoreni, mai cuminti

Gazeta de Cluj

Poate ca au fost unii dintre cei mai solicitati angajati ai serviciilor publice bihorene care nici macar in perioada sarbatorilor de iarna nu au avut parte de liniste si timp liber. Politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere (SPR) Bihor au fost in priza de sarbatori la panda pe soselele judetului gata sa-i amendeze pe soferii care pun in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.

Luna mortii

Luna cadourilor a adus “sub bradul” Politiei Rutiere 27 de accidente, cu sapte evenimente grave mai multe decat cele din noiembrie 2006. Febra cumparaturilor, graba, neatentia, timpul nefavorabil si aburii alcoolului au pus bete in roate atat soferilor cat si a pietonilor. Accidentele din noiembrie au provocat ranirea usoara a 16 oameni, ranirea grava a 12 si moartea a doua persoane.

Cele mai frecvente cauze ale accidentelor in aceasta luna au fost neatentia pietonilor, viteza excesiva cu care soferi au condus pe soselele bihorene si depasirile neregulamentare. Cele mai multe accidente au avut loc in Oradea si pe DN79.

In decembrie, luna sarbatorilor, accidentele au dus la ranirea usoara a 31 de oameni si au curmat patru vieti. De aceasta data, cauzele principale au fost neacordarea prioritatii si neatentia pietonilor. Cele mai multe dintre accidente au avut loc in Oradea, pe DN79 si DN1 (ruta Bors-Oradea si Oradea-Cluj).

Accidente mai putine

Din datele furnizate de Claudiu Ciuclea, purtator de cuvant al SPR Bihor, rezulta ca anul 2006, comparativ cu 2005, a insemnat un numar mai mic de accidente si raniti. In anul 2005, pe soselele judetului Bihor au avut loc 182 de accidente, 60 de oameni si-au pierdut viata si 152 au fost raniti. Anul trecut au avut loc 157 de accidente, 74 de oameni au murit si 128 au fost raniti.

In mare parte, atat anul trecut cat si in 2005, vinovatia a fost de partea soferilor care, de cele mai multe ori, au depasit limita legala de viteza, au fost neatenti, au depasit neregulamentar si nu au cedat trecerea, atat colegilor de trafic cat si pietonilor.

Oradea, localitatile din suburbiile municipiului de pe Crisul Repede si DN1 se situeaza pe primele locuri in ceea ce priveste zonele predilecte pentru accidente.

Soferi amendati

Consecinta prezentei agentilor Politiei Rutiere pe soselele bihorene in cursul lunii decembrie 2006 este numarul mare de soferi sanctionati. Politistii au aplicat mai mult de 2.250 de sanctiuni contraventionale, au suspendat 235 de carnete de soferi si au constatat aproximativ 32 de infractiuni la regimul circulatiei rutiere. Valoarea totala a sanctiunilor aplicate a fost de 217.810 lei.

Dintre soferii sanctionati, 390 au fost urecheati pentru ca au calcat prea mult acceleratia, 57 pentru ca au facut depasiri neregulamentare, 172 nu au purtat centura de siguranta, iar 25 dintre ei conduceau sub influenta alcoolului. Nici pietonii nu s-au lasat mai prejos, 107 alegandu-se cu sanctiuni, in mare parte pentru ca au traversat prin loc nepermis.

Atentie la sosea

Anul trecut in luna decembrie, poate si datorita experientelor anterioare, a nins cu recomandari si sfaturi din partea specialistilor Politiei Rutiere. Acestea se refereau in mare parte la faptul ca soselele Oradiei au fost supraaglomerate mai tot timpul. Soferii bihoreni au preferat sa mearga la cumparaturi folosindu-se de masina din dotare, evident pentru ca a fost mai comod.

De aceea, politistii au recomandat ca, pentru fluidizarea traficului pe arterele centrale si pentru a evita sanctionarea din cauza opririlor si parcarilor in locuri neregulamentare, sa stationeze numai in locuri special amenajate, mai ales in zona pietelor si a complexelor comerciale.

Politistii au luat in calcul si conditiile meteo nefavorabile, probabilitatea producerii de polei, a inghetului la sol, a cetii sau a ninsorii. Astfel, i-au sfatuit pe soferi ca, inainte de a pleca la drum, sa se informeze despre conditiile meteo si starea drumurilor.

Cand vremea este neprielnica, soferii trebuie sa aiba in dotare anvelope corespunzatoare, cu profil de iarna, iar operatorii de transport care detin autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone, sunt obligati de lege sa monteze, pe roti, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Pentru incepatorii care au mai putin de un an de practica, viteza maxima admisa este de 20km/h, mai mica decat limita legal stabilit

Bihorenii au avut de furca, in ultima parte a anului trecut, cu ceata densa.

Si cu acea ocazie, politistii le-au amintit soferilor ca, in astfel de cazuri, vizibilitatea este redusa, uneori chiar sub 50 de metri, de aceea trebuie sa adapteze viteza la conditiile meteo si de trafic, sa foloseasca faza de intalnire, sa aprinda luminile de ceata, sa pastreze o distanta suficienta fata de celelalte autovehicule si sa fie foarte atenti la trecerile de pietoni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro