Sari direct la conținut

Șoigu, renii și șamanii: Povestea regiunii ruse unde Vladimir Putin este văzut ca Ginghis Han reîncarnat

HotNews.ro
Samani din Kizil, capitala regiunii Tuva, Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia Images
Samani din Kizil, capitala regiunii Tuva, Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia Images

În Tuva, regiunea natală a lui Serghei Șoigu, președintele rus Vladimir Putin este privit ca o reîncarnare a lui Ginghis Han în timp ce ministrul său al Apărării este văzut ca marele strateg al sângerosului lider mongol, scrie Meduza.

Aflată în partea de sud a Siberiei centrale, Tuva a fost anexată de Uniunea Sovietică în 1944, mai târziu decât celelalte republici naționale care au intrat în componența U.R.S.S. și rămâne până în ziua de azi una dintre cele mai izolate regiuni ale Rusiei.

În Kîzîl, capitala republicii, există o stație de tren însă niciun tren nu ajunge aici: linia către regiunea Krasnoiarsk aflată la nord a fost abandonată la scurt timp după ce a fost inaugurată cu fast în 2011 când chiar Vladimir Putin, pe atunci premier, a bătut solemn cu solemnitate un bulon simbolic în șină.

Despre restul Rusiei, care este conectată de Tuva printr-un singur drum, localnicii spun simplu: „Este dincolo de Munții Saian”.

O diferență majoră între Tuva și celelalte republici naționale ale Rusiei care conțin etnii minoritare este că aici etnicii rușii sunt de fapt minoritatea. Potrivit ultimului recensământ realizat în 2010, rușii reprezintă doar 16% din populației Tuvei, comparativ cu 80% în Hakasia și 66% în Bureatia (unde partidul Rusia Unită condus de Putin a obținut recent o victorie categorică la alegerile regionale).

Etnicii ruși au părăsit în număr mare Tuva imediat după prăbușirea U.R.S.S., procentul acestora în populația totală a republicii continuând să fie în declin.

În cele aproape 7 luni trecute de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei pe 24 februarie, Tuva a stabilit un alt „record”: a înregistrat cel mai mare număr de soldați pierduți în timpul „operațiunii militare speciale” ordonate de Vladimir Putin.

Potrivit ultimelor date centralizate de jurnaliștii independenți de la Mediazona pe 9 septembrie pe baza informațiilor disponibile public, Tuva a depășit Daghestanul și Bureatia la capitolul victime înregistrate în timpul războilui despre care Putin spune că merge tot mai bine, în ciuda evidențelor.

În termeni absoluți cei mai mulți soldați ruși uciși în Ucraina provin în continuare din Daghestan însă populația Tuvei este de 10 ori mai mică. Pe cap de locuitor, republica din Siberia a pierdut 3 ori mai mulți militari decât cea din Caucaz.

Șoigu în vizită la Școala Militară Prezidențială din Kîzîl (FOTO: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images)

Putin-Han și Șoigu-Subotai

În 2015 autoritățile regionale au construit un poligon și un cătun militar, formând totodată Brigada 55 de Artilerie Mobilă, cunoscută informal sub denumirea de „Leopardul Negru al Zăpezii”. Un lama budist a fost numit comandant adjunct al unității.

„A fost cea mai accesibilă scară socială”, își amintește Eres Kara-Sal, un fost membru al Marelui Hural, legislativul local al republicii. „Între 45 și 60.000 de ruble pe lună în regiunea noastră este un salariu foarte decent. Nimeni nu se aștepta la un război adevărat”, adaugă acesta.

Autoritățile locale au promovat brigada drept un mijloc de a crea locuri de muncă, Kara-Sal relatând că „ele au spus că [ministrul Apărării] Șoigu, compatriotul nostru faimos, ne va ajuta”.

„El este singura persoană care a plecat din Tuva și a reușit să ajungă la putere. Majoritatea oamenilor erau fericiți”, explică fostul legiuitor.

În pofida modului în care decurg lucrurile în războiul din Ucraina, Serghei Șoigu rămâne marea mândrie a numeroși tuvani. Portrete ale sale împodobesc clădirile înalte din centrul Kîzîl în timp ce lunga promenadă de-a lungul râului Enisei ce trece prin capitală este denumită în onoarea tatălui său, Kujughet Șoigu.

Șoigu senior a fost secretarul Comitetului Regional Tuvan al Partidului Comunist în perioada Uniunii Sovietice. Originile tuvane ale fiului său au fost ridiculizate de Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, care acuza pe canalul său de Telegram la sfârșitul lunii iulie că ministrul rus al Apărării este bun doar la crescut reni și tăiat lemne.

Ghirkin se referea la faptul că timp de mii de ani tuvanii au fost o populație nomadă care s-a ocupat cu creșterea turmelor de capre, oi, bovine, reni, cămile și iaci.

Vladimir Putin și ministrul său al Apărării în timpul unei vizite în Tuva (FOTO: Kremlin.ru)

Însă în Tuva autoritarismul rusesc a luat o întorsătură mitică. Corespondenții celor de la Meduza au relatat anul trecut că au auzit tuvani afirmând nu o dată că președintele Vladimir Putin ar fi reîncarnarea lui Ginghis Han și Șoigu a lui Subotai, principalul general și strateg al marelui han mongol.

Boris Mîșlîavțev, un fost etnograf și strateg politic, i-a spus unuia dintre jurnaliștii de la Meduza că el ar sta la originea acestei imagini pe care ar fi conceput-o în timpul unei campanii electorale la sediul partidului Rusia Unită din Kîzîl.

Bărbatul afirmă că la început a fost vorba de o glumă dar că unuia dintre politicienii locali proeminenți din partidul lui Putin i-a plăcut ideea și a început să o promoveze. „Ucraina pare totuși un pic prea mică pentru Ginghis Han”, afirmă acum Mîșlîavțev.

Șamanii din Tuva și războiul din Ucraina

Deasupra unei părți a tempului șamanic din Kîzîl flutură funde în alb, albastru și roșu, culorile steagului rusesc. Pe cealaltă sunt auriu și albastru, culorile steagului tuvan. Televiziunile rusești au invocat șamanii în ajutorul războiului din Ucraina încă în luna iunie, deși au apelat la cei din regiunea Kuzbass.

Kara-ool Dopciun-ool, șamanul suprem al Rusiei, se află însă în Kîzîl. El a fost ales în acest rol de primul Congres al Șamanilor din Rusia în 2018 după ce i-a convins pe 99% din delegați să îl voteze, afirmând că s-a folosit de „hipnoză șamanică în masă”. El a fost reales de atunci de încă trei ori.

Cu degete ce se termină în unghii lungi, răsucite, el i-a spus unuia dintre corespondenții Meduza că aceste „gheare” îl ajută să „prindă celule canceroase, virusuri și bacterii pe care le aruncă afară pe geam”.

Șamanii din Tuva au și o poveste locală interesantă. Dopciun-ool afirmă că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Stalin a ordonat personal ca trei șamani, printre care și bunicul său, să fie puși într-un avion „pentru a putea face un ritual deasupra Stalingradului să ajute la câștigarea bătăliei”.

Povestea se încheie cu o recompensă generoasă din partea dictatorului și criminalului sovietic: Stalin le-ar fi dat tuturor o pungă plină cu bani, conserve cu mâncare și, cel mai important pentru ei, le-ar fi permis să practice liberi șamanismul pe pământurile lor natale.

Șamanul suprem al Rusiei (FOTO: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia Images)

Povești cu mongolii și al Doilea Război Mondial

Dopciun-ool trece prin camera sa de așteptare, decorată cu portrete ale lui Putin, Șoigu și Subotai, și fotografii contemporane ale unor tuvani în uniformă militară, lăsate aici chiar de militari sau rudele lor pentru protecție șamanică.

„Băieții noștri luptă în Ucraina din prima zi. O parte din ei s-au întors deja și și-au luat înapoi fotografiile. Protecția este foarte puternică! Gloanțele zboară pe lângă ei”, susține șamanul suprem al Rusiei.

„Spiritele strămoșilor noștri ajută. Noi facem ritualuri în locuri cu putere. Practicăm șamanismul astfel încât aceștia (soldații tuvani) să nu pățească nimic rău, ca ei să fie invulnerabili”, mai spune Dopciun-ool.

„Ginghis Han și comandantul său Subotai au fost primii care au cucerit Kievul, l-au ars din temelii și au plecat înspre vest, către Europa”, își continuă acesta relatările, adăugând că în 1940 fratele tatălui său a ajutat la eliberarea Ucrainei și a primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

Însă discuția a luat brusc o întorsătură neașteptată când vine vorba de Serghei Șoigu, actualul erou al tuvanilor. Șamanul spune că Șoigu a fost „păcălit” de fostul lider al republicii Tuva care „l-a tras de partea budiștilor”. De altfel, șamanul suprem al Rusiei dă vina pe budiști pentru fiecare nefericire imaginabilă (61,8% din locuitorii Tuvei aderă la această religie, potrivit ultimului recensământ).

Dopciun-ool susține că inclusiv naționalismul ucrainean a început să se răspândească ca urmare a unei vizite a lui Dalai Lama în Ucraina și că după aceasta ucrainenii „ l-au dezgropat imediat pe [Stepan] Bandera și l-au dat jos pe președinte (n.r. o referință la fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici)”.

Însă în realitate Dalai Lama nu a vizitat niciodată Ucraina.

Șoigu la un meci de hochei în Kîzîl (FOTO: TASS / ddp USA / Profimedia Images)

Morții din Ucraina, înlocuiți cu evenimente sportive

În primăvară, site-ul oficial al guvernului tuvan raporta aproape în fiecare zi morții înregistrați de republică în Ucraina, simultan cu organizarea de „întâlniri publice patriotice”. De exemplu, pe 6 aprilie un grup de 34 de voluntari au fost trimiși cu solemnitate la război de către președintele republicii, o fanfară militară și membri ai Armatei Tinerilor Cadeți, o mișcare fondată de Serghei Șoigu.

Luni mai târziu însă, încă din august, condoleanțele adresate rudele soldaților morți nu mai apăreau pe site-ul guvernamental, fiind înlocuite de anunțuri privind sărbătorile, evenimente sportive și activități culturale. Alte surse de informare nu există fiindcă aici presa liberă a dispărut înainte ca ea să fie suprimată complet la Moscova și în restul Rusiei.

Însă spre deosebire de alte regiuni ale Rusiei, autoritățile din Tuva nu au pus sub acuzare nici măcar o singură persoană sub noile legi draconice adoptate de Moscova pentru a suprima orice formă de protest sau disidență față de războiul din Ucraina.

Localnicii le-au spus jurnaliștilor de la Meduza că acest lucru ar putea avea legătură cu structura societății tuvane. Numeroși tuvani au rude în poziții de putere. Pe de-o parte aceștia sunt obligați să oprească orice mișcări de protest, însă în același timp ei își pot proteja rudele dacă este nevoie.

Eres Kara-Sal, fostul legiuitor al Marelui Hural, a fugit însă din Rusia după ce a primit un pont că urmează să fie arestat ca urmare a publicării unui mesaj anti-război pe 27 februarie în care cerea „aducerea acasă a trupelor” și „oprirea războiului fratricid” cu ucrainenii.

Acum, voluntarii tuvani sunt trimiși în tăcere la război, fără fanfara din primele luni.

Crescător de reni din Tuva (FOTO: Pavel Filatov / Alamy / Profimedia Images)

Tuvanii merg la un război aflat la mii de kilometri de pământurile lor natale

Ayan, unul dintre puținii activiști anti-război din Tuva, spune că aici, la fel ca în alte regiuni sărace ale Rusiei, majoritatea oamenilor se înrolează din cauza nivelului de trai precar, a lipsei de perspective și a îndatorării uriașe prin firmele de microcreditare nereglementate în Rusia.

Tuva este a doua cea mai săracă regiune a Rusiei, după Ingușeția.

„Am lucrat în Hovu-Aksî, satul meu, timp de cinci ani. În fiecare zi un băiețel intra și cumpăra ciocolată și pânine. Acum i-am văzut fotografia pe un canal social media – ucis în ‘operațiunea militară specială’, 19 ani”, spune acesta.

„Oamenii nu aveau propriile opinii [despre atacul Rusiei asupra Ucrainei], așa că au adoptat-o pe prima care le-a fost impusă. ‘Denazificare’, ‘demilitarizare’ – formulările lui Putin. Este greu să schimbi părerea oamenilor. Ei vor să creadă că acolo există fasciști care trebuie uciși, că fiii lor au murit pentru o cauză justă”, explică el.

„Dar când majoritatea populației trăiește la marginea sărăciei, fără să-și permită educația, când va dezvolta ea gândire critică în masă?”, întreabă Ayan retoric, adăugând că responsabili pentru situație sunt oficialii guvernamentali, persoanele educate și liderii opiniei publice care „glorifică războiul și ne trimit compatrioții acolo”.

„Nu știu cum se pot privi în oglindă. Aș gândi altfel dacă un stat străin ne-ar lua teritoriul nostru. Dar unde este națiunea noastră? Unde este Tuva și unde este Lisciansk? La distanță de mii de kilometri unele de altele”, subliniază el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro