Sari direct la conținut

Sorin Greceanu, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii: Sunt situatii in care pentru un decedat vin 2-3-10 rude care cer daune morale de milioane de euro

HotNews.ro
Sorin Greceanu, FPVS, Foto: Hotnews
Sorin Greceanu, FPVS, Foto: Hotnews

1069 de romani au solicitat anul trecut Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) despagubiri pentru vatamari corporale sau deces, iar dintre acestia 577 au fost despagubiti, a declarat sambata Sorin Greceanu, directorul general al FPVS. Spre comparatie, in 2012 doar 598 de romani au cerut astfel de despagubiri, iar dintre acestia 460 au fost despagubiti. Care este explicatia? Sunt persoane cu care nu ne putem intelege, situatii in care pentru o persoana decedata vin 2-3-10 rude care cer daune morale in valoare de milioane de euro si daca nu sunt rezonabili cazul se duce in instantele judecatoresti.

577 de romani au fost despagubiti anul trecut pentru vatamari corporale sau deces de catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), organism de plata a despagubirilor persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente de masini neasigurate sau neidentificate. Numarul total al celor care au solicitat prejudicii pentru vatamari corporale sau deces a fost de 1069 de persoane. Spre comparatie, in 2012, 598 de persoane au cerut daune pentru vatamari corporale si decese, din care 460 au fost despagubite.

  • „Sunt persoane cu care nu pot sa ma inteleg. Sunt oameni care reprezinta rudele unui decedat si vin 2-3-10 rude si cer daune morale de milioane de euro pentru un decedat. Daca platesc la nivelul pretentiilor, sa spunem incepand de maine, din 2-3 cazuri am inchis Fondul. Cu acesti oameni daca nu sunt rezonabili si nivelul de asteptare al lor este de Bingo Europa sau de Loz in plic si induc asteptarea asta si persoanei pagubite nu pot sa ma inteleg cu ei rezonabil. Eu le ofer despagubiri la nivelul Ghidului chiar indexate cu inflatia si nu vor sub nici un fel si se duc in instanta. Eu le tin in asteptare, facem rezerva pentru sfarsitul anului si asteptam sa vedem ce decide instanta”, a explicat sambata Sorin Greceanu, directorul general al FPVS, in cadrul unui seminar pe teme de asigurari.

In ce situatii se pot acorda despagubiri prin Fondul de Protectie:

1. Vehiculul vinovat a ramas necunoscut;

– se acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau deces.

– daca vatamarile corporale necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se acorda despagubiri si pentru daune materiale din care se scade o fransiza de 500 euro.

2.Vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabila la data accidentului;

– se acorda despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese.

La sfarsitul anului trecut, dupa efectuarea platilor cu despagubirile, Fondul avea in cont 72 de milioane lei.

  • „In general, la deces vin rudele, ca suferind, pentru daune morale. Am un caz in care sunt 58 de parti civile. E un caz dramatic in care erau intr-o remorca mai multi oameni si „un tanar de 79 de ani” la volanul tractorului a fortat trecerea de cale ferata si i-a prins trenul. Sunt 8 persoane decedate si 3 vatamate corporal. In total de la un eveniment avem 58 de persoane care ni s-au adresat pentru despagubiri”, a mai precizat Sorin Greceanu.

In 2013, FPVS a platit despagubiri totale in valoare de 30,27 milioane lei, in crestere cu 2,88% fata de 2012

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) a platit, in 2013, despagubiri totale de 30,27 milioane lei, valoare apropiata de cea inregistrata in 2012, de 29,42 milioane lei (crestere cu 2,88%).

Ponderea celor doua categorii de despagubiri, daunele materiale, respectiv vatamarile corporale si deces in total despagubiri este aproape egala in 2013 cu cea din anul precedent, aproximativ 10% pentru daune materiale si aproape 90% pentru vatamari corporale sau deces.

  • „Anul 2013 este cel de-al treilea an consecutiv in care volumul total al despagubirilor platite pentru vatamari corporale sau deces a depasit volumul de despagubiri platite pentru daunele materiale. Estimam ca aceasta tendinta se va mentine si in urmatorii ani”, a declarat Sorin Greceanu, director general al FPVS.

Despagubiri in crestere pentru vatamari corporale si deces

Persoane care cer vatamari corporale vs. daune materiale

Persoane care cer vatamari corporale vs. daune materiale

Foto: Hotnews

In anul 2013, numarul persoanelor despagubite pentru vatamari corporale sau deces a fost de 577, comparativ cu 460 in 2012, iar la nivelul sumelor acordate drept despagubiri pentru vatamari corporale sau deces, o foarte mare parte, de peste 90%, o reprezinta despagubirile acordate pentru suferinta, respectiv pentru daune morale.

In opinia FPVS, aceste cresteri sunt explicabile printr-o serie de fenomene si tendinte de la nivelul pietei de asigurari din Romania. In acest sens, se poate observa ca instantele de judecata obliga persoanele vinovate de producerea prejudiciului si imlicit angajeaza si Fondul, in calitate de garant, la plata unor sume din ce in ce mai mari cu titlu de despagubiri pentru daunele morale in cazurile de vatamari corporale sau decese rezultate din accidente produse de vehicule neasigurate RCA. Acelasi fenomen poate fi observat si in cazul hotararilor pronuntate impotriva persoanelor vinovate care aveau acoperire prin asigurarea RCA si care, in final, sunt suportate de catre asiguratorii RCA.

Accidentele produse de autovehiculele neasigurate RCA se afla in topul daunelor

In ceea ce priveste numarul cazurilor de dauna avizate de Fond pe parcursul anului 2013, cifra totala a acestora este de 1592, din care 19 pentru accidente produse de autovehicule neidentificate si 1573 pentru accidente produse de autovehicule neasigurate RCA.

Repartitia pe cele doua categorii, persoane fizice/persoane juridice, indica 1500 de cazuri de dauna pentru perdsoane fizice si 92 reprezentand persoane juridice. Nu in ultimul rand, din punct de vedere al categoriilor de daune care au fost solicitate, in 523 de cazuri au fost solicitate daune materiale iar in 1069, daune pentru vatamari corporale sau deces.

Despagubirea medie

Daca in anii 2008 si 2009 despagubirea medie platita a fost practic constanta, si anume 10.717 lei in 2008, respectiv 10.437 lei in 2009, media despagubirii platite de catre FPVS in calitate de Organism de plata a despagubirilor a inceput sa creasca la 16.017 lei in 2010, la 22.889 lei in 2011, pentru ca in 2012 sa ajunga la 36.776 lei, cea mai mare medie de pana acum din toata activitatea Fondului. Dupa acest maxim absolut de la nivelul anului 2012, in 2013 despagubirea medie platita a scazut cu aproape 10 puncte procentuale, pana la 33.336 lei.

  • „Aceasta scadere credem ca este una de salutat, iar ea s-a datorat unei practici ceva mai unitare a instantelor din Romania, care pe parcursul anului 2013, vrem sa credem ca si pe fondul publicarii si invocarii ‘Ghidului pentru solutionarea daunelor morale’, nu au mai acordat punctual sume atat de mari in cazuri individuale ca in anii precedenti”, a spus Sorin Greceanu.

Ghidul pentru solutionarea daunelor morale este un studiu bazat pe analiza unui numar de 2339 de decizii de la nivelul Curtilor de Apel din Romania, pronuntate in anii 2009 si 2010, avand ca scop principal identificarea unor criterii obiective care sa permita evaluarea unor compensatii echitabile pentru prejudiciile nepatrimoniale. Ghidul a fost lansat in luna martie 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro