Sorinel Dita, consilierul ministrului Comunicatiilor, si-a dat demisia din functia de presedinte al Consiliului de Administratie de la SNR, in aceeasi zi in care fratele sau a fost propus la conducerea ANCOM
Sorinel Dita, consilier al Ministrului Comunicatiilor, Augustin Jianu, si-a dat demisia in data de 9 mai 2017 din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei de stat SNR (Radiocom), au precizat pentru HotNews.ro oficialii operatorului de comunicatii. Informatia este confirmata si de declaratiile de avere si interese depuse la incetarea mandatului, care sunt semnate in data de 9 mai. Demisia lui Sorinel Dita a venit in aceeasi zi in care Guvernul Grindeanu l-a propus pe fratele sau, Adrian Dita, la conducerea autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), legatura semnalata de HotNews.ro.
UPDATE Precizarile SNR referitoare la demisia lui Sorinel Dita:
- „Sorinel Dita a prezentat demisia pentru functiile de Presedinte al Consiliului de Administratie respectiv administrator in Consiliul de Administratie al Societatii Nationale de Radiocomunicatii S.A., la data de 09.05.2017. Prin Hotararea AGA nr. 12 din 10.05.2017, s-a luat act de renuntarea la mandat pentru cele doua functii. Hotararea AGA nr. 12 din 10.05.2017 a fost publicata pe site-ul Societatii Nationale de Radiocomunicatii S.A. si depusa si la Oficiul National al Registrului Comertului.
- Pe cererea de demisie s-a precizat ca motiv faptul ca fratele sau, dl. Adrian Dita, a fost nominalizat pentru a ocupa functia de Presedinte ANCOM.
- Sorinel Dita nu a fost niciodata angajatul Societatii Nationale de Radiocomunicatii S.A. si nici nu este, in prezent, angajatul Societatii Nationale de Radiocomunicatii S.A.”
UPDATE (vineri, 11:15) Posta Romana a comunicat faptul ca Sorinel Dita nu mai este angajat al Postei Romane de la data de 16 ianuarie 2017.
HotNews.ro a informat in data de 9 mai ca Adrian Dita, propus de premierul Sorin Grindeanu la conducerea ANCOM, autoritatea de reglementare in comunicatii care face regulile pe o piata de 4 miliarde euro, este frate cu Sorinel Dita, care este in prezent consilier al Ministrului Comunicatiilor, Augustin Jianu, si presedinte al Consiliului de Administratie al SNR/Radiocom, firma reglementata tocmai de autoritatea de reglementare in comunicatii.
In declaratia de avere semnata in luna martie din acest an, Sorinel Dita precizeaza ca a incasat anul trecut 80.980 lei ca sef al Departamentului reclamatii din Posta Romana, o companie de asemenea reglementata de ANCOM.
Potrivit informatiilor HotNews.ro, Sorinel Dita, consilierul Ministrului Augustin Jianu, este in continuare angajat al Postei Romane in functia de sef al Departamentului reclamatii.
UPDATE (vineri, 11:15) Posta Romana a comunicat faptul ca Sorinel Dita nu mai este angajat al Postei Romane de la data de 16 ianuarie 2017.
- Pentru detalii citeste: O legatura interesanta intre Adrian Dita, propus la conducerea arbitrului telecom, si o firma reglementata tocmai de aceasta autoritate
Doua zile mai tarziu, pe 11 mai, Plenul Parlamentului l-a numit pe Adrian Dita in functia de presedinte al ANCOM.
Adrian Dita este fostul sot al Ancai Alexandrescu – fost consilier al premierului PSD Adrian Nastase si cel mai influent consilier al fostului premier PSD Victor Ponta.
Adrian Dita, care ocupa, din noiembrie 2015 pana in prezent, functia de director de afaceri publice in cadrul Telekom Romania. Totodata, din martie 2011 pana in prezent, are si functia de director in cadrul Romconnection Consulting, potrivit contului de LinkedIn. In perioada 2010-2011, a fost director de Coporate Affairs in cadrul International Railway Systems, grup controlat de omul de afaceri Cristian Burci. In perioada iunie 2004 – ianuarie 2010, a avut functia de director de Corporate Affairs in cadrul Vodafone Romania.
Guvernul Grindeanu a adoptat in urma cu doua saptamani o Ordonanta de Urgenta prin care a eliminat rolul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in procedura numirii conducerii ANCOM, autoritate care reglementeaza o piata a telecomunicatiilor de patru miliarde de euro. Felul in care era numita anterior conducerea autoritatii si controlul parlamentar al activitatii acesteia fusese agreat chiar de Comisia Europeana inainte de inchiderea unei proceduri de infringement declansate in 2009 impotriva Romaniei tocmai pentru ingerintele dese ale politicului in activitatea acesteia. Iohannis a amendat public modul netransparent in care guvernul a schimbat legislatia.