Spectacolul gustului: servirea si degustarea berii
Sticle de bere / Foto: ABR |
Berea este una din cele mai vechi si mai populare bauturi, cu un grad mic de alcoolizare si care, datorita gustului placut si efectului racoritor a ajuns sa faca parte din dieta zilnica a unora dintre noi. Consumata cu moderatie (un pahar pe zi), berea poate avea si un efect benefic asupra sanatatii.
Pana a ajunge la secretele artei degustarii si servirii berii, este foarte important de retinut ca berea este naturala, prin ingredientele pe care le contine si este o sursa de minerale, vitamine, fibre si substante antioxidante. Continutul de minerale – potasiu, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, seleniu, fier, zinc – poate acoperi o buna parte din necesarul zilnic.
Mai mult decat atat, ingredientele folosite in fabricarea berii, cum ar fi orzul, hameiul, apa si drojdia sunt naturale:. „De aproape 30 de ani, de cand am devenit degustator de bere, spun urmatorul lucru: berea este mai mult decat o bautura populara, asa cum ar putea crede consumatorii din intreaga lume. Este o bautura naturala, sanatoasa, racoritoare, gustoasa, pe care o puteti savura alaturi de orice fel de mancare”, a declarat dl. Ben Vinken, celebru degustator de bere, in prefata lucrarii „Berea. Traditie si modernitate”.
Pe langa spectacolul gustului, servirea si degustarea berii reprezinta o arta complexa cu o traditie impresionanta ce s-a cladit de-a lungul timpului prin talentul maestrilor berari.
Servirea berii incepe cu descoperirea temperaturii optime de savurare, care trebuie sa fie undeva intre 6 si 13 grade Celsius. Aceasta temperatura difera, in functie de tipul de bere, cele mai slab alcoolizate pot fi consumate mai reci, avand cu 2-3 grade mai putin fata de temperatura medie, iar cele mai puternic alcoolizate la o temperatura de 8-13 grade Celsius.
Regulile generale de degustare incep cu alegerea paharului potrivit:
Pahare de bere / Foto: ABR |
– cel de tip lalea, cu diametrul superior mai ingust, pentru mentinerea spumei
– cel alungit, pentru berile pils, pentru a scoate in evidenta culoarea deschisa si perlarea dioxidului de carbon
– paharul de sampanie, pentru berea cu un continut ridicat de bioxid de carbon
Berea poate fi consumata si din halba, doza metalica sau din sticla. Este foarte important ca paharul sa fie foarte curat si sa nu contina urme de grasime, detergent sau agenti de limpezire.
Diferitele stiluri de bere si personalitatile acestora pot fi observate urmarind caracteristicile de limpezime, culoare, spuma, continut de dioxid de carbon, plinatate, gust remanent, echilibrul aromelor. „Degustam berea cu toate simturile: cu ochii, cu nasul… ba chiar si cu urechea atunci cand ciocnim un pahar”, a adaugat degustatorul belgian.
Spuma / Foto: ABR |
Aprecierea spumei: O spuma inalta, cu bule mici, care dureaza multa vreme, este adesea semnul unei beri de calitate. Daca o spuma initial inalta dispare rapid, acest lucru se poate datora faptului ca berea a fost servita prea calda sau ca paharul nu a fost bine spalat si are depozite invizibile de grasime sau detergenti.
Nu toate tipurile de bere au acelasi fel de spuma : spuma cremoasa si densa apare la berile care au mult hamei , sunt produse numai din malt, cum sunt berile Pilsner si la cele tip Irish stout (bere neagra tare, fabricata din orz prajit). Spuma unei beri Pilsner bine facuta este bogata si persistenta.
Spuma unei beri de calitate trebuie sa fie: alba, densa, cu inaltimea de 30-40 mm, persistenta timp de minim 3 minute, insotita de perlaj constant. Dupa disparitie, lasa pe pahar o urma alba, dantelata. Dimensiunea spumei depinde si de modul in care berea este turnata in pahar.
Aprecierea culorii: Culoarea ne poate oferi informatii asupra maltului folosit. Berea facuta
Tipuri de bere / Foto: ABR |
exclusiv din malt pilsner, are o culoare galbena, in
diverse nuante. Tipurile de bere care contin malt caramelizat sau prajit, au culori de la brun, brun-roscat si rosu, pana la negru opac.
Claritate si consistenta: Majoritatea tipurilor de bere sunt filtrate pentru a avea o limpezime de cristal. Exista insa si sortimente de bere care nu sunt filtrate si care sunt usor tulburi din cauza drojdiilor inca prezente la momentul consumului. O bere clara se poate tulbura pe masura ce se invecheste. Acest proces este adesea accelerat prin pastrarea berii intr-un loc prea cald sau expus luminii solare. Racirea la temperaturi foarte joase poate de asemenea sa tulbure berea, dar aceasta opalescenta poate sa dispara prin incalzire, daca expunerea la temperaturi extreme nu este repetata.
Consistenta berii poate sa ne spuna cate ceva despre continutul ei in alcool. Acest lucru se aplica mai ales in cazul berilor cu un continut mai mare de alcool, precum doppelbock. Berea tare lasa o urma specifica pe peretii paharului, atunci cand acesta este invartit usor.
Dozator de bere / Foto: ABR |
Turnarea: spuma dezvaluie multe despre calitatea berii. Pentru a obtine o spumare perfecta, turnati berea la mijlocul paharului inclinat la 45 de grade. Va recomandam sa nu agitati sticla inainte de desfacere.
O alta etapa a degustarii implica evaluarea olfactiva. Mai mult de 100 de substante de aroma ne invadeaza senzorii olfactivi atunci cand mirosim o bere. Acestea se formeaza de-a lungul procesului de productie, maltul, hameiul si drojdia avand un rol decisiv in formarea aromelor. Pentru identificarea acestor arome este necesara aplicarea unei tehnici speciale, durata de expunere a senzorilor olfactici variind in funcție de grupa de arome examinate.
Un rol important in degustarea berii il au de asemenea si senzorii tactili prezenti in cavitatea bucala care permit aprecierea plinatatii, catifelarii, astringentei si senzatiei cauzate de prezenta dioxidului de carbon.
Va invitam asadar, sa gustati berea, sa-i simtiti intreaga paleta de arome si sa va bucurati de beneficiile pe care aceasta bautura le are asupra organismului atunci cand este consumata cu moderatie.