Sari direct la conținut

​Spirits România: Creșterea accizei are efecte catastrofale asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase

HotNews.ro
Alcool bauturi spirtoase, Foto: Christophe Avril | Dreamstime.com
Alcool bauturi spirtoase, Foto: Christophe Avril | Dreamstime.com

Producătorii și distribuitorii de băuturi spirtoase din România (Asociația Spirits) au transmis Guvernului o scrisoare deschisă în care prezintă analiza de impact a precedentelor majorări de taxe.

Reamintim că PSD-PNL doresc o majorare de 10% a accizei.

Totodată, aceștia propun Guvernului, ca soluție alternativă, o mărire de maximum 5% a accizei, cu începere de la 1 octombrie 2023, și menținerea acestui nivel până la 31 martie 2025 inclusiv.

Aceasta măsură, potrivit Spirits România, ar permite adaptarea agenților economici la schimbare și ar asigura predictibilitate pe termen mediu.

Conform sursei citate, creșterile accizei din 2022 au rezultat într-o scădere a volumelor de băuturi spirtoase vândute pe piața locală in prima jumătate a anului 2023.

Modificările aduse de Ordonanța Guvernului nr. 16/2022, publicată în Monitorul Oficial la 15 iulie 2022, și de Legea nr. 370/2022, publicată în Monitorul Oficial la 20 decembrie 2022, prin care a fost majorată de două ori acciza la alcool și băuturile alcoolice, respectiv cu 5% de la 1 august 2022 și cu 6% de la 1 ianuarie 2023, au arătat că, la o creștere agregată de 11% a accizei în anul 2022, se observă deja o scădere cu 2,6% a încasărilor la bugetul de stat din acciza la alcool etilic în primele șase luni ale anului curent (369.68 milioane lei), față de aceeași perioadă a anului trecut (379.46 milioane lei).

“Industria locală de băuturi spirtoase a fost deja influențată negativ de costurile de producție crescute în decursul anului 2022, un exemplu fiind creșterea prețurilor materiilor prime cu până la 80%”, se arată în document.

Spirits România apreciază că, pe termen mediu și lung, majorarea accizei nu va duce la încasări bugetare mai mari, deoarece un preț mai mare va genera o scădere a vânzărilor și implicit a sumelor de plată la bugetul de stat – nivelul cifrelor de afaceri și al impozitelor și sumelor

provenite din TVA vor fi mai mici.

Mai mult, costurile tot mai mari pentru companii se vor răsfrânge asupra angajaților prin reducerea personalului și creșteri de costuri în anumite zone.

Creșterea accizei va avea efecte negative în special asupra producătorilor locali onești și va favoriza producția ilegală și consumul de alcool nefiscalizat.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro