Sari direct la conținut

Spitalele românești au depus 297 de proiecte de peste un miliard de euro, pentru dotarea în lupta anti Covid-19

HotNews.ro
Spital coronavirus, Foto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia
Spital coronavirus, Foto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

Ministerul Fondurilor Europene anunță că s-a încheiat apelul dedicat spitalelor ce pot fi dotate cu echipamente medicale necesare în creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19. Lansat pe 15 mai cu o alocare inițială de 350 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), apelul a prezentat un interes foarte mare din partea spitalelor. Astfel, au depus în 4 luni de zile 297 de proiecte pentru dotarea în lupta anti Covid-19, în valoare de 1,25 miliarde de euro.

Din cele 297 de proiecte, în ultima zi au fost încărcate 57 de cereri de finanțare în sistemul electronic MySMIS, oficialii Ministerului Fondurilor Europene luând în calcul suplimentarea bugetului prin intermediul facilității REACT-EU.

Ministerul Fondurilor Europene a organizat o dezbatere de peste 4 ore la care au participat reprezentanții a peste 80 de unități sanitare, în timpul căreia au fost oferite toate informațiile necesare la acel moment. Suplimentar, echipa IT din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a oferit asistență tehnică în 4 unități sanitare mari și telefonică altor 8, precum și suport on-line spitalelor care au solicitat acest lucru pentru a le sprijini în depunerea cererilor de finanțare în sistemul informatic MySMIS.

Pentru viitorul exercițiu financiar, România are un Program Operațional dedicat sănătății în valoare de 4 miliarde euro, din care fonduri europene de 2,8 miliarde euro.

Programul Operațional Sănătate este un program multifond, banii fiind alocați atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât și din Fondul Social European+ (FSE+). Programul vine cu o nouă abordare, inovativă, atât prin tipologia investițiilor propuse, dar și prin modul de grupare a intervențiilor care va facilita accesul atât la investiții în infrastructură și dotări, cât și la măsuri soft.

Bugetul total de 4,068 miliarde euro alocat POS 2021-2027 va fi direcționat către următoarele priorități:

  • Investiții pentru construirea spitalelor regionale și infrastructuri spitalicești noi, cu impact teritorial major – 1,28 miliarde euro (FEDR, FSE+);
  • Servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu – 235 milioane euro (FEDR, FSE+);
  • Servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung, adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei şi profilului epidemiologic al morbidităţii – 200 milioane euro (FEDR, FSE+);
  • Creșterea eficienței sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii – 1,523 miliarde euro (FEDR, FSE+);
  • Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical – 411,7 milioane euro (FEDR)
  • Digitalizarea sistemului medical – 214 milioane euro (FEDR);
  • Măsuri care susțin cercetarea, informatizarea în sănătate și utilizarea de metode moderne de investigare, intervenție, tratament – 203,5 milioane euro (FEDR, FSE+).

În vederea construcției acestui Program, Ministerul Fondurilor Europene a organizat în data 21 august 2020 o primă consultare publică la care au participat 115 reprezentanți ai asociațiilor, fundațiilor, dar și ai organizațiilor din mediul academic de referință în domeniu. Seria dezbaterilor publice pe baza cărora se va continua discuția construcției Programului va fi reluată la sfârșitul lunii octombrie, după ce vor fi primite comentariile Comisiei Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro