Statul pregateste triplarea pretului la gaz pe sest
Pentru ca nu poate scumpi gazul la metru cub, statul roman va face asta convertind unitatea de masura. Adica nu ne va mai trece pe factura citi metri cubi de gaz am consumat, ci citi kilowati/ora. Distrigaz Sud anunta de la inceputul anului aceasta transformare. Fiecare consumator casnic e informat intr-un colt al facturii in legatura cu metamorfozarea gazului in kilowati.
Motivul invocat: statul vrea sa stie exact care este puterea calorica a gazului livrat la consumator. Adica cita energie poate fi obtinuta dintr-un metru cub de gaze naturale. Consecinta: pretul unui metru cub de gaz va fi calculat in functie de pretul energiei.
Dupa o munca asidua de echipa, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Gazelor Naturale (ANRGN) a descoperit formula magica pentru a exprima metrul cub de gaze in kilowati. Astfel, un metru cub de gaz a fost evaluat la 10,767 kWh. Booon! Acu’ haideti sa va explicam cum sta treaba de fapt. Asadar, cit costa un metru cub de gaz? Un leu nou (1 RON), adica zece mii de lei vechi.
Cit costa un kilowat in medie? Zero virgula trei lei (0,30 RON), adica trei mii de lei vechi. Un calcul simplu ne face parul maciuca: pretul pe care il vom plati pentru factura la gaz se va tripla. Pe hirtie, simplu. In buzunarele prostimii, usturator.
Si ca sa nu spuneti ca ne dam gaze, pardon, aere de cunoscatori, i-am intrebat pe cei de la ANRGN despre pretul kilowatului care va fi luat in considerare. Raspunsul: „Trecerea de la un pret exprimat in lei/mc la cel in lei/kWh se va face pe baza echivalentei energetice medii determinate statistic la nivel national pe o perioada de un an“.
Adica se va calcula o medie a pretului kilowatului pe parcursul unui an si se va aplica in formula. Asa, pur si simplu! Si sa nu va spunem ca aceasta transformare va fi facuta pentru binele populatiei. Doar ca nu putem vedea noi binele de suma orbitoare care va aparea pe factura. Masura trebuia sa fie pusa in practica incepind cu 1 octombrie.
Norocul a fost ca sint necesare o serie de investitii pentru a putea trece la aceasta transformare si birocratia a functionat in folosul amaritilor. Partea urit mirositoare e ca nu vom avea nici un cuvint de spus, iar cea cu adevarat duhnitoare e ca va trebui sa si platim.
alina.moscalu@catavencu.ro