Sari direct la conținut

Stefan cel Mare a descalecat cu greu la Palatul Parlamentului

Adevarul

Bustul, cantarind cateva sute de kilograme, a fost adus de doar patru muncitori de pe un culoar pustiu al Palatului. Ajunsi in holul central, cei patru realizeaza ca nu pot urca singuri statuia de bronz pe soclu. Incepe o lunga dezbatere pentru gasirea unei solutii tehnice, parlamentarile durand circa o ora. In acest timp, mai apar opt muncitori si trei-patru functionari la cravata.

Dupa o ora, se ia o prima masura, intre bust si soclu fiind pozitionata o masa de lemn. Lucrurile se blocheaza din nou pentru inca 15 minute, timp in care muncitorii si functionarii discuta aprins tinandu-se cu mainile de coroana lui Stefan cel Mare. Are loc, in sfarsit, o prima tentativa de rezolvare a problemei: pe masa este intinsa o patura, bustul este pus deasupra si tarat pana langa soclu.

„Hai, cu totii, sa punem mana! Acum, acum!”, striga o doamna care sta cu mainile in sold. Degeaba, Stefan cel Mare nu poate fi suit pe postament. Dupa inca cinci minute, se mai aduc doua mese, iar numarul persoanelor implicate in operatiune creste la 18. Se ia inca o pauza, dar femeia cu mainile in sold da ordinul de mobilizare dupa doar cinci minute.

De data aceasta, operatiunea reuseste: cativa muncitori se suie pe mese, domnitorul este insfacat de coroana si cocotat pe soclu. Dupa o ora si jumatate de chinuri, Stefan cel Mare isi gaseste locul in holul central al Palatului Parlamentului. La final, muncitorii sunt imprastiati si este chemat insusi presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu.

Cu mainile adanc infipte in buzunare, da ocol statuii, o priveste cu ochi de expert si pleaca inapoi in salasul sau.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro