Sari direct la conținut

FOTO Bucureștiul ar putea avea un nou ”centru vechi”, peste drum de Centrul Istoric

HotNews.ro
Strada Negustori - propus, Foto: Primaria sector 2
Strada Negustori - propus, Foto: Primaria sector 2

Bucureștiul ar putea avea un nou ”centru vechi”, peste drum de Centrul Istoric. Este vorba despre zona cuprinsă între străzile Hristo Botev, Calea Călărașilor, Sfântul Ștefan și bulevardul Carol, o zonă cu case vechi superbe, dar care acum este acaparată de mașini, iar spațiul public este neîngrijit.

Primăria Sectorului 2 vrea să reamenajeze zona, să crească suprafața pietonală cu aproape 200%, inclusiv prin pietonizarea unor străzi, să dea mașinile jos de pe trotuar și să le pună în parcări amenajate, să amenajeze mai multe spații verzi, piste pentru biciclete și piațete publice. Studiul de regenerare urbană a zonei a fost realizat în parteneriat cu Banca Mondială, iar pentru implementare se dorește accesarea fondurilor europene.

Suprafața pietonală propusă este marcată cu albastru

Ce prevede studiul

Pe majoritatea străzilor, circulația auto ar fi păstrată, însă s-ar institui majoritar sens unic și s-ar lăți trotuarele, astfel că zona ar deveni mai prietenoasă cu pietonii, conform proiectului. Vor fi amenajate și locuri de parcare, iar din designul străzii nu se va mai putea parca pe trotuar, așa cum se întâmplă acum.

Străzile Culmea Veche, Calotești, Negustori între str. Calotești și Hristo Botev, intrarea Mântuleasa, sunt propuse pentru a deveni pietonale, de exemplu.

Strada Calotești, propunere de pietonizare

O bucățică din strada Negustori ar putea deveni pietonală: Existent vs propunere

Strada Dimitrie Racoviță – propunerea este să devină cu sens unic, iar pe stânga și pe dreapta să fie amenajate parcări

Strada Mântuleasa: existent vs propunere de regenerare

Piațete sunt propuse pentru a fi amenajate pe strada Sfântul Ștefan, pe strada Mântuleasa, lângă biserică, pe Calea Moșilor, lângă Biserica Sfinților, între strada Plantelor și strada Sf. Ștefan.

Piațeta de lângă Biserica Sfinților de pe Calea Moșilor – existent vs propunere regenerare

Piațeta dintre străzile Sf. Ștefan și Plantelor – existent vs propunere regenerare

Piațeta de lângă biserica Mântuleasa – existent vs propunere regenerare

Piațetă Strada Negustori – existent vs propunere regenerare

Piațetă Strada Sf. Ștefan – existent vs propunere regenerare

În ceea ce privește vegetația, se propune înverzirea zonei prin creșterea numărului de arbori plantați de la 293 la 1.228.

Arbori, situația existentă vs propunere regenerare

  • ”Suprafața de spații verzi majorată cu aproximativ 380%. Spațiu pietonal extins cu 185%.
  • Reconfigurări de străzi și limitarea traficului auto acolo unde este posibil. Așa am putea descrie un posibil viitor al zonei Moșilor Vechi, între blvd. Carol, str. Hristo Botev, Calea Călărașilor și str. Sfântul Ștefan – o zonă caracteristică pentru Bucureștiul istoric, dar care azi e sugrumată de înghesuială. (….)
  • La inițiativa colegului meu, Andrei Panaitescu – consilier local sector 2, și cu ajutorul Băncii Mondiale, avem azi o propunere integrată pentru revitalizarea acestui colț din centrul istoric.
  • Planul propus favorizează circulațiile velo și pietonale, păstrând, acolo unde e necesar, circulația carosabilă la nivel de acces riverani, intervenții, aprovizionare și drop-off. Prin aceste intervenții se vor crea buzunare urbane legate prin trasee ecologice care vor îmbunătăți semnificativ aspectul, dar și utilitatea zonei Moșilor Vechi”, a scris primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, pe pagina de Facebook.

Proiectul va fi discutat în perioada următoare cu riveranii, iar după parcurgerea acestei faze și adăugarea propunerilor lor, ar urma să înceapă procedura de avizare. O parte din străzi sunt și în Sectorul 3, astfel că va fi nevoie și de un parteneriat cu primăria condusă de Robert Negoiță.

Cel mai devreme, implementarea ar putea începe în 2023, cu câteva străzi pilot.

Sursa foto: Primăria Sectorului 2 și Google Maps.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro