Sari direct la conținut

Marea întrebare privind coronavirusul: Poate cineva să-l ia de două ori?

HotNews.ro
Coronavirus, Foto: Profimedia Images
Coronavirus, Foto: Profimedia Images

Una dintre cele mai importante probleme de după apariția Covid-19 este dacă cei care au fost infectați cu coronavirus pot să-l ia și a doua oară și ce înseamnă acest lucru pentru sistemul imunitar, scrie Guardian.

Luni, atât Patrick Vallance, principalul consilier științific al guvernului britanic, cât și Chris Whitty, consilierul medical al premierului Boris Johnson, au căutat să liniștească populația.

Cei care au avut virusul o dată vor dezvolta o anume imunitate, se întâmplă rar să faci această boală infecțioasă de două ori, au spus cei doi experți.

Întrebarea a apărut pentru prima oară luna trecută, după ce autoritățile japoneze au spus că o femeie care a avut Sars-Cov-2 și a fost declarată vindecată a fost testată pozitiv din nou. Oamenii de știință au fost derutați, dar și neliniștiți de această informație.

Profesorul Mark Harris, expert în virusologie la Universitatea Leeds, a spus că reinfectarea în acel caz este ”improbabilă”, dar a adăugat că ”există unele dovezi în lucrări științifice privind infecții persistente de coronavirusuri animale (mai ales la lilieci)”.

Când Vallance a fost întrebat luni dacă acel caz japonez înseamnă că imunitatea colectivă nu poate fi obținută, el a răspuns că unii oameni fac o boală infecțioasă de două ori, dar acest lucru se întâmplă rar. Nu există nicio dovadă că așa ceva se va întâmpla în cazul coronavirusului, a adăugat acesta.

Profesorul Whitty a explicat că, în cazul bolilor, chiar dacă nu există o imunitate pe termen lung, în mod normal apare o imunitate pe termen scurt.

Jon Cohen, profesor emerit de boli infecțioase la Școala de Medicină Brighton și Sussex, a declarat: ”Răspunsul este că pur și simplu nu știm încă (despre posibilitatea reinfectării) pentru că nu avem un test de anticorpi pentru infecție, însă îl vom avea în curând”.

”Totuși, este foarte probabil, bazându-ne pe evoluția altor infecții virale, că DA, odată ce o persoană a avut infecția, va fi în principiu imună și nu o va mai lua. Întotdeauna va mai fi câte o excepție, dar cu siguranță este o presupunere rezonabilă”, a mai spus Cohen.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro