Comisia Europeană recomandă Netflix să nu mai transmită HD în perioada crizei coronavirus. Același apel si pentru celelalte platforme de streaming
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a făcut joi apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor și a utilizatorilor pentru prevenirea congestionării rețelelor și asigurarea continuității accesului la internet. Ca urmare a măsurilor de distanțare socială instituite în întreaga Europă pentru combaterea pandemiei de COVID-19, cererea privind capacitatea de conectare pe internet a crescut, fie că este vorba despre munca la distanță, procesul de învățare online sau divertisment, fapt care pune presiune asupra rețelelor de comunicații, subliniaza Executivul european.
- „Se recomandă ca platformele de streaming să ofere mai degrabă o calitate standard a transmisiei și să coopereze cu operatorii de telecomunicații. Aceștia din urmă ar trebui să ia măsuri preventive și de atenuare, încurajând utilizatorii să aplice setări care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea rețelei Wi-Fi sau reducerea rezoluției pentru conținut.”, spune Comisia Europeană.
În comunicat se precizează că miercuri, 18 martie, comisarul european, Thierry Breton, a avut o discuție telefonică și cu directorul general al furnizorului în flux continuu (streaming) Netflix, Reed Hastings, pe tema nevoii unor măsuri comune pentru buna funcționare a internetului.
Operatorii din UE indică faptul că există o creștere a cererii de conectivitate. Deși nu cauzează până în prezent o situație generală de congestie a rețelei, ca măsură de precauție, Comisia și Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC) discută instituirea unui mecanism special de raportare pentru a monitoriza situația traficului pe internet în fiecare stat membru. Astfel ar putea răspunde eventualelor probleme de capacitate.
În general, această situație accentuează importanța continuării investițiilor în rețele pentru a îndeplini obiectivele „societății gigabiților pentru 2025” ale Comisiei, în special prin rețelele 5G și fibră optică.
Amintim că în România, Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) și toți marii operatori de comunicații – Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS – au atenționat că în această perioadă au avut loc crețteri importante al traficului în rețele și au făcut anumite recomandări către clienți pentru o utilizare rezonabilă a resurselor.
Pentru detalii citește:
- Traficul în rețelele de comunicații va crește cu peste 50% în această perioadă: Cum se va schimba modul în care folosesc românii internetul și telefonia – estimările ANCOM
- UPDATE Creșteri importante în traficul de internet și telefonie din România din cauza epidemiei de COVID-19: Operatorii iau măsuri, nu exclud blocajele și recomandă o utilizare rațională a resurselor
În Spania, operatorii telecom au atenționat într-o declarație comună că rețelele de telecomunicații, atât fixe cât și mobile, se confruntă cu o explozie de trafic în ultimele zile ca urmare a extinderii Covid-19 și a măsurilor aferente, precum telemunca și școala de acasă. Drept urmare, Orange, Vodafone, Telefonica, Movistar, Masmovil și Euskaltel au propus o utilizare rațională a internetului și a telefoniei.