Sari direct la conținut

Vlad Voiculescu: ONG-urile din România au strâns 20 de milioane de euro pentru a ajuta spitalele în criza coronavirusului

HotNews.ro
Vlad Voiculescu, Foto: AGERPRES
Vlad Voiculescu, Foto: AGERPRES

ONG-urile din România au strâns din donații și sponsorizări aproximativ 20 de milioane de euro pentru a sprijini spitalele cu echipamente de protecție și aparatură în criza coronavirusului, a anunțat miercuri Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și fondatorul Asociației Magic. Vlad Voiculescu a făcut publică această cifră după ce ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a plâns recent că „până în acest punct, Guvernul, alături de președintele Iohannis, au gestionat singuri criza. (…) Din păcate, ajutorul din comunitate, inclusiv prin aportul entităților neguvernamentale (în criza coronavirusului – n.red.) a fost firav”.

„Din păcate, ajutorul din comunitate, inclusiv prin aportul entităților neguvernamentale, a fost firav. Până acum. Am văzut puține comunități mobilizate, punând laolaltă resurse și dorință de a lupta împreună. În multe cazuri s-a optat exclusiv pentru accesarea măsurilor de sprijin oferite de Guvern”, a acuzat Violeta Alexandru, adăugând că „Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: până în acest punct, Guvernul, alături de Președintele Iohannis, au gestionat singuri criza.” Declarația integrală a Violetei Alexandru pe această temă poate fi consultată aici.

Violeta Alexandru

Vlad Voiculescu, fondatorul Asociației Magic (care a pus pe picioare tabăra MagiCamp pentru copii cu afecțiuni grave și a construit MagicHome, o rețea de adăposturi pentru părinții copiilor bolnavi de cancer internați în mai multe orașe ale țării) a reacționat miercuri, arătând că „Este un prilej bun de reflexie și de acceptare a adevărului. Dacă ne uităm la situația de ansamblu… e într-adevăr firav ce au putut face ONG-urile. E puțin, e firav: cam vreo 20 milioane de euro, după estimări recente. Aproape 5% a făcut Magic, prin efortul a vreo 15.000 de donatori, cu multe multe nopți nedormite. Este ceea ce statul putea face printr-o singură semnătură de ministru.”

Vlad Voiculescu mai spune că crede că Asociația Magic, ONG-ul pe care l-a fondat alături de Melania Medeleanu, „a adus cel mai mare număr de măști în țară dintre toate ONG-urile. Împreună cu o firmă mică din Cluj, Asociația Magic a adus 100.000 de măști ffp2 când până atunci statul adusese – după cunoștințele noastre – doar de aproape două ori mai mult. Noi le-am cumpărat cu 12,5 RON/masca, statul cumpărase cu 28 RON/masca, de la o firmă din Giurgiu care probabil știa pe cine trebuie. O asociație și o companie mică au fost mai eficienți decât un întreg aparat guvernamental. Asta fără să putem invita ambasadori la palat, fără să avem un întreg corp diplomatic propriu la dispoziție, fără linie directă cu președinți, miniștri, guvernatori de provincii și acces la resurse aproape nelimitate. O singură mască poate însemna totul pentru un medic care trebuie să își ajute pacientul și nu o are. Dar la nivel macro, sigur, 100.000 de măști… e firav.”

Vlad Voiculescu spune despre Violeta Alexandru că „cred că între timp a înțeles cât de tare a greșit. E totuși un om care știu că apreciază munca și știe cu siguranță și dânsa foarte bine că intervenția comunității – a ONG-urilor și a celor care le-au susținut – zeci de mii de donatori individuali și companii – a salvat probabil sute sau mii de vieți.”

Vlad Voiculescu despre ce au făcut ONG-urile în criza coronavirusului și nu numai:

  • „E puțin, e firav: cam vreo 20 milioane de euro, după estimări recente. Aproape 5% a făcut Magic, prin efortul a vreo 15.000 de donatori, cu multe multe nopți nedormite. Este ceea ce statul putea face printr-o singură semnătură de ministru.
  • E puțin, e firav: cred că Asociația Magic a adus cel mai mare număr de măști în țară dintre toate ONG-urile. Împreună cu o firmă mică din Cluj, Asociația Magic a adus 100.000 de măști ffp2 când până atunci statul adusese – după cunoștințele noastre – doar de aproape două ori mai mult. Noi le-am cumpărat cu 12,5 RON/masca, statul cumpărase cu 28 RON/masca, de la o firmă din Giurgiu care probabil știa pe cine trebuie. O asociație și o companie mică au fost mai eficienți decât un întreg aparat guvernamental. Asta fără să putem invita ambasadori la palat, fără să avem un întreg corp diplomatic propriu la dispoziție, fără linie directă cu președinți, miniștri, guvernatori de provincii și acces la resurse aproape nelimitate. O singură mască poate însemna totul pentru un medic care trebuie să își ajute pacientul și nu o are. Dar la nivel macro, sigur, 100.000 de măști… e firav.
  • E puțin, e firav. Ca mai tot ce au reușit ONG-urile să facă în toți anii ăștia. Un centru pentru copii speciali ici, o tabără colo, un spital construit din banii oamenilor, o mână de voluntari care se ocupă de o mână de copii defavorizați, o mână de proiecte educaționale, un hospice pe la care mai trece Prințul Charles pentru că nouă ni se pare oricum prea trist așa ceva, o mână de organizații care se ambiționează să se ocupe de cei către care nimeni nu vrea măcar să privească…
  • E puțin, e firav. Poate de-astea televiziunile nu au spus mai nimic despre ceea ce au făcut ONG-urile. Cei care ați aflat… ați aflat oare de la televizor? Nu. La televizor ați văzut reprezentanții guvernului și diverși experți. Poate e întâmplător, poate nu. Nu știu. Dar sigur nu ajunge să ai 100 de promo-uri pe zi în care să le spui românilor să aibă grijă și să fie împreună dacă nu le arăți și că se poate.
  • E puțin, e firav. Dar să vedeți cum o să fie după criza asta, când acei 2-3-500.000 de oamenii care susțineau toate aceste inițiative cu generozitate o să aibă și mai puțin, o să fie ei înșiși mai firavi, sper că doar din punct de vedere financiar. Probabil că măcar jumătate dintre organizațiile care compensau pentru ceea ce statul nu era în stare să facă… pur și simplu vor dispărea.
  • E puțin, e firav. Și va fi și mai puțin și mai firav când nevoie va fi din ce în ce mai multă. Pentru că această criză a coronavirusului va trece, dar problemele din sănătate, din educație, din administrație și toate celelalte domenii puternic politizate, feudalizate, osificate, furate în ultimii 30 de ani se vor agrava și ne vor face viața și mai complicată. Așa cum se agravează un cancer, chiar dacă scapi după un infarct. Și nevoia de ajutor va fi și mai mare.
  • Sunt puține și sunt firave ONG-urile. Printre altele și pentru că aceste organizații – și am fost în contact cu câteva zeci în ultimele săptămâni – în loc să se gândească la propria existență, la proprii angajați și colaboratori pe care nu mai au deja de unde îi plăti – încă mai strâng bani și mai căută să cumpere măști ca să nu ne moară medicii, asistentele, infirmierele, personalul de pe ambulanțe, toți cei pe care statul parcă i-a uitat.
  • Pentru că dacă ONG-urile sunt firave, statul român, deși nu este nici puțin, nici firav, este nătâng. Asta când nu e hoț sau criminal de-a dreptul.
  • P.S. Cei care citiți asta, uitați-vă în jurul vostru și dacă vedeți pe cineva care a pus mâna și a mișcat ceva să îi ajute pe alții mai slabi în perioada asta, întrebați-i dacă au nevoie de ajutor. Sigur nu le este ușor.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro