Sari direct la conținut

UE a adoptat un mecanism care controlează exporturile de vaccin anti-Covid

HotNews.ro
Vaccinuri AstraZeneca, Foto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia
Vaccinuri AstraZeneca, Foto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

Bruxelles-ul a adoptat un mecanism care permite controlul exporturilor în afara UE de vaccinuri anti-Covid produse în interiorul blocului și pentru a preveni ieșirea dozelor destinate europenilor, a anunțat vineri comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, relatează AFP.

Comisia Europeană, sub presiune după anunțul întârzierilor în livrările de la AstraZeneca, a adoptat vineri un regulament care supune vaccinurile „unei autorizații de export”, pentru „a avea informații exacte despre producția de vaccin și (a ști) unde vor firmele să le trimită”, a spus el într-o conferință de presă.

Dispozitivul – care fusese prezentat în ultimele zile de către executivul european – trebuie publicat vineri în jurnalul oficial al UE pentru a intra în vigoare sâmbătă.

În practică, va fi de competența statelor membre să exercite acest control și să elibereze autorizațiile de export, pe baza „recomandărilor” fără caracter obligatoriu emise de Comisie, prin decizia „în termen de câteva ore”, potrivit unui raport european oficial.

În plus, „o dispoziție a reglementărilor (…) va ajuta la obținerea de informații despre exporturi, destinațiile și volumele acestora, pentru o perioadă care acoperă cele trei luni care preced intrarea în vigoare: acest lucru va face posibilă lămurirea asupra mișcărilor din ultimele câteva săptămâni „, a observat Dombrovskis.

UE nu este convinsă de argumentele AstraZeneca, care a anunțat reducerea drastică a livrărilor de vaccinuri către cele douăzeci și șapte de state membre din cauza unei probleme de „randament” într-un un loc de producție european.

Statele UE au comandat colectiv vaccinuri prin contracte semnate de Comisia Europeană cu companiile producătoare. Dar compania AstraZeneca, al cărei vaccin a fost autorizat vineri de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat că în primul trimestru va putea livra numai 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar, din cauza unor probleme de producţie şi semnării tardive a contractului.

S-au înregistrat deficienţe şi în privinţa livrării vaccinului Pfizer/BioNTech, numărul dozelor livrate scăzând aproximativ la jumătate în cazul unor ţări din UE.

Prin urmare, Comisia Europeană a anunţat joi că va propune ca societăţile farmaceutice să-şi înregistreze exporturile de vaccinuri, ca măsură de transparenţă.

„Mâine va fi luată decizia de implementare a acestui mecanism”, a declarat joi la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Comisiei. Atât compania britanico-suedeză AstraZeneca cât şi cea americană Pfizer, asociată în producţia vaccinului cu cea germană BioNTech, deţin unităţi de fabricaţie în UE.

În luna martie anul trecut, o altă decizie de acest fel a impus ca autorităţile naţionale din statele membre să decidă în privinţa autorizării exporturilor de măşti şi alte materiale sanitare de protecţie.

Măsura s-a aplicat timp de două luni, până la jumătatea lunii mai, dar în aprilie lista de produse vizate de această restricţie a fost restrânsă. În cazul măştilor, circa un sfert din cererile de export au fost respinse.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro