De la rățușca cea urâtă la prințul mai puțin fermecător al vaccinurilor anti-Covid. Cum și-au schimbat liderii statelor UE opinia despre vaccinul AstraZeneca
După ce s-au luptat cu AstraZeneca în legătură cu întârzierile în livrări și chiar au pus la îndoială eficacitatea vaccinului său anti-Covid-19, țările UE văd cum stocurile vaccinului produs de companie se adună – neutilizate, relatează Financial Times.
Până vineri, Franța a administrat 16% din cele 1,1 milioane de doze din vaccinul cu două administrări pe care l-a primit în prima tranșă la începutul lunii februarie, potrivit datelor ministerului sănătății.
Până joi, Germania a administrat puțin peste o cincime din cele 1,45 milioane de doze, aproximativ aceeași proporție ca Italia, care a primit peste 1 milion de doze. Spania a folosit puțin sub o treime dintr-un total de 808.000 de doze până vineri.
Situația a determinat mai mulți lideri europeni să discute despre vaccinul Oxford / AstraZeneca în ultimele zile, un oficial al ministerului francez al sănătății solicitând chiar o „campanie de reabilitare colectivă” pentru a îmbunătăți reputația.
Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că există „o problemă de acceptare a vaccinului AstraZeneca în acest moment” care încetinește derularea imunizării cu vaccinul companiei. Într-un interviu acordat joi ziarului Frankfurter Allgemeine, ea i-a îndemnat pe oameni să păstreze o minte deschisă cu privire la aceasta: „Toate autoritățile ne spun că putem avea încredere în acest vaccin”.
Tonul este o schimbat față de acum câteva săptămâni în urmă, când politicienii europeni s-au angajat într-o luptă amară cu AstraZeneca cu privire la livrările sale și când președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că vaccinul este „cvasi-ineficient” pentru persoanele în vârstă. Acum, că au doze, totuși, guvernele UE se confruntă cu un public sceptic, pe lângă provocările logistice și restricțiile proprii.
Experții din domeniul sănătății au avertizat că derularea deja lentă a vaccinării pe continent ar putea fi îngreunată și mai mult dacă ”absorbția” vaccinului companiei anglo-suedeze nu este îmbunătățită.
UE a inoculat doar 6,82 la 100 de persoane până vineri, comparativ cu 28,6 în Marea Britanie, 20,4 în SUA și 91 în Israel, potrivit Our World in Data.
Principalul motiv pentru acceptarea mai scăzută a vaccinului Oxford / AstraZeneca a fost o alegere de politică făcută de multe țări pentru a restricționa utilizarea acestuia pentru persoanele în vârstă, până când vor fi disponibile mai multe date despre eficacitatea acestuia.
În Franța, acest lucru a însemnat că vaccinul este oferit numai persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani cu comorbidități și lucrătorilor din domeniul sănătății, în timp ce Spania a recomandat să nu fie utilizat persoanelor cu vârsta peste 55 de ani. Germania și Italia oferă vaccinul tuturor celor cu o vârstă de sub 65 de ani.
România vaccinează doar persoanele sub 55 de ani cu AstraZeneca.
Experții din domeniul sănătății spun că titlurile negative au afectat reputația vaccinului, consolidând percepția că este o opțiune mai puțin bună față de vaccinurile BioNTech / Pfizer și Moderna, care se bazează pe așa-numita tehnologie ARN mesager și au rate de protecție mai mari.
Un studiu care sugerează că vaccinul AstraZeneca a fost mai puțin eficient împotriva variantei care a apărut în Africa de Sud a determinat sindicatele lucrătorilor din domeniul sănătății din mai multe țări europene să solicite ca membrii lor să primească vaccinurile pe bază de ARNm.
Vaccinul Oxford / AstraZeneca a demonstrat o eficacitate cuprinsă între 62 și 70% în studiile clinice de anul trecut. În timp ce vaccinurile BioNTech / Pfizer și Moderna au o eficiență de peste 90%.
Dar toate oferă o protecție aproape completă împotriva spitalizării și a deceselor.
„Nu am nimic împotriva vaccinului AstraZeneca”, a spus Jérôme Marty, care conduce un sindicat al medicilor francezi. „Dar lucrătorii din domeniul sănătății sunt adesea expuși la încărcături virale mari în spital, astfel încât au nevoie de cele mai eficiente vaccinuri pe care le avem”.
În Franța, care are de ani de zile cea mai mare ezitare din lume în fața vaccinurilor, au fost știri că lucrătorii din spitale au pierdut ture și au suferit efecte secundare puternice, cum ar fi febră și dureri musculare, după ce au fost inoculați cu vaccinul Oxford / AstraZeneca.
Adesea, persoanele mai tinere suferă astfel de efecte secundare după vaccinul AstraZeneca, deoarece sistemul lor imunitar are un răspuns mai puternic decât persoanele în vârstă, spun experții în sănătate.
La câteva săptămâni după comentariile de respingere ale președintelui francez cu privire la vaccin, dr. Alain Fischer, consilier de vârf din Franța, a spus că ”pentru motive pe care le găsesc nedrepte, acest vaccin a primit o reputație relativ proastă în presă”.
„Este eficient. Este sigur. Ar trebui să fie folosit fără să te gândești de două ori și fără întârziere.”
Fischer s-a referit, de asemenea, la rezultatele unui nou studiu din Scoția, care nu a fost încă evaluat de către colegi, arătând că vaccinul Oxford / AstraZeneca a redus riscul de spitalizare după vaccinarea cu o singură doză.
„Dacă ar fi confirmate, aceste rezultate ar fi o veste excelentă”, a spus el, și ar putea determina Franța să extindă utilizarea la cei cu vârsta de peste 65 de ani.
Problemele logistice din Franța au însemnat, de asemenea, că medicii au început să inoculeze pacienți doar în această săptămână.
Spania revizuiește noi date în mod continuu pentru a decide dacă se modifică restricțiile de vârstă pentru vaccin. Oficialul ministerului sănătății, Silvia Calzón, a declarat joi: „Așteptăm să existe mai multe dovezi, astfel încât să putem lua o decizie cu toate garanțiile”.
Chiar și Macron s-a convertit. „Având în vedere cele mai recente studii științifice, eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost dovedită”, a spus el după o întrunire virtuală a liderilor UE.
„Dacă acesta este vaccinul care mi se oferă, îl voi lua, desigur.”