Sari direct la conținut

Italia aprobă vaccinul Johnson & Johnson, îl recomandă persoanelor în vârstă de peste 60 de ani

HotNews.ro
Vaccinul Johnson & Johnson, Foto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia
Vaccinul Johnson & Johnson, Foto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

Italia a anunţat marţi că aprobă vaccinul Johnson & Johnson împotriva COVID-19, considerat „sigur”, şi că îl recomandă persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, notează AFP.

Anunţul a fost făcut la scurt timp după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat undă verde acestui ser, considerând favorabil raportul dintre beneficiu şi risc.

Prin urmare, Italia a decis că vaccinul SUA ar trebui considerat „definitiv sigur”, au făcut cunoscut autorităţile sanitare într-un comunicat.

„Ar trebui să fie administrat, de preferinţă, persoanelor de peste 60 de ani”, precum şi persoanelor cu risc în faţa virusului, au adăugat autorităţile, potrivit Agerpres.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a găsit o posibilă legătură între vaccinul anti-Covid dezvoltat de Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge care au determinat autoritățile din SUA și Europa să suspende distribuirea sa, relatează The Guardian.

Comitetul de siguranță farmacovigilență al EMA a concluzionat că un avertisment privind aceste posibile efecte secundare ar trebui adăugat prospectului vaccinului dar că beneficiile sale sunt mai mari decât riscurile, potrivit unui comunicat remis marți de agenție.

„[Boala] Covid-19 este asociată cu un risc de spitalizare și moarte. Combinația raportată de cheaguri de sânge și nivel scăzut al trombocitelor este foarte rară și beneficiile generale ale [vaccinului Johnson & Johnson] în prevenirea Covid-19 sunt mai mari decât riscul efectelor secundare”, afirmă EMA în comunicat.

Johnson & Johnson a anunțat marțea trecută că va amâna distribuirea vaccinului său anti-Covid în Europa, la o zi după livrarea primelor loturi, sfătuind guvernele să depoziteze dozele primite până când EMA va lua o decizie cu privire la siguranța vaccinului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro